Tači: Poštovaćemo sporazum

Izvor: B92, 10.Avg.2011, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači: Poštovaćemo sporazum

Priština -- Kosovski premijer Hašim Tači kaže da će njegova vlada u potpunosti i do poslednje tačke poštovati sporazum sa Kforom o rešavanju krize na severu Kosova.

On je rekao da nemaju perspektivu oni koji ne poštuju sporazum.

"Svima onima koji i dalje nastavljaju da ignorišu ovaj sporazum poručujem da neće imati perspektive. Neće biti perspektive za one koji su na blokadama i barikadama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već će i na tom delu vladati zakon i red i slobodno kretanje građana", kazao je Tači.

On je na sednici kosovske vlade naveo da je na severu počelo ukljanjanje barikada, za koje tvrdi da su ih postavile "kriminalne institucije".

Zamenica premijera i ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari Ljilja je kazala da su, nakon tri nedelje od uvođenja mera reciprociteta u trgovinskim odnosima sa Srbijom, vidljivi prvi "pozitivni trendovi".

"Posebno u sektoru proizvodnje, na osnovu podataka, zabeležen je porast prihoda od 20-50 odsto. Takođe je zabeleženo i povećanje stope zaposlenosti, koja iznosi 20-30 odsto, a to se posebno odnosi na prehrambeni i građevinski sektor", kazala je Mimoza Kusari Ljilja na sednici vlade.

Ona je navela da je juče počela inspekcija svih skladišta robe koje rade na veliko, ali i na malo.

Kusari Ljilja je dodala da je Ministarstvo trgovine i industrije počelo da priprema instrukcije za Ministarstvo unutrašniih poslova i Kfor, koje se tiču prelaza Jarinje i Brnjak, a odnose se na listu robe koja može da uđe na Kosovo i koja je namenjena stanovnicima severnog dela.

Fejt: Kosovska vlada ima pravo da kontroliše celu teritoriju

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt je izjavio danas da kosovska vlada ima pravo da pokuša da preuzme kontrolu na celoj teritoriji Kosova.

Fejt je to izjavio novinarima u Štrpcu, tokom posete toj opštini povodom 23 godine od njenog osnivanja.

"Rekao sam da vlada ima puno pravo da pokuša da preuzme celu teritoriju i da bi trebalo da uradi sve što je moguće da integriše sve zajednice i štiti prava svakog pojedinca i da radi na pomirenju", rekao je Fejt

Prema njegovim rečima, preuzimanje celog područja nije stvar koja se odnosi samo na funkcionisanje prava i "zaštite granice", već da ima veze i sa bezbednošću srpske zajednice, da se osećaju dobro u sredinama gde žive.

Fejt je pozvao na poštovanje sporazuma za sever Kosova, rekavši da je upotreba sile i nasilja nepodnošljiva.

"Pozivamo sve strane kako bi se izbeglo nasilje i upotreba sile i kako bi se poštovala vladavina prava. Uveren sam da će kosovska vlada nastaviti da podržava prava svakog građanina na Kosovu, bez obzira na pripadnost, kao što sam ubeđen da će dogovor postignut uz pomoć generala Erharda Bilera i dalje biti na snazi u cilju poboljšanja i nastavka započetog dijaloga”, rekao je Fejt.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Ispoštovaćemo sporazum do poslednje tačke

Izvor: S media, 10.Avg.2011

Premijer Kosova istakao je da će njegova vlada do poslednje tačke ispoštovatisporazum sa Kforom. On je dodao da je na severu počelo ukljanjanje barikada, za koje tvrdi da su ih postavile „kriminalne institucije“. ..Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da će kosovska vlada u potpunosti...

Nastavak na S media...

Tači: Odluke vlade za sever bile su neophodne

Izvor: S media, 11.Avg.2011, 13:55

Nedavne odluke kosovske vlade bile neophodne za uspostavljanje reda i zakona na severu Kosova, izjavio kosovski premijer Hašim Tači posle susreta sa nemačkim ministom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom. ..Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je danas da su nedavne odluke kosovske vlade bile neophodne...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.