Tači:Formiran Fond za razvoj severa

Izvor: B92, 23.Jan.2013, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači:Formiran Fond za razvoj severa

Priština -- Formiran je poseban fond za razvoj severa u koji će se slivati svi prihodi od carine i poreza naplaćeni na prelazima Brnjak i Jarinje, izjavio je Hašim Tači.

Sredstva koja će ići u Fond biće uključena u budžet Kosova, kazao je Tači na sastanku sa visokim predstavnikom EU i šefom kancelarije u Prištini i ambasadorima zemalja velike petorke.

Međunarodne predstavnike Tači je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << informisao o razgovorima u Briselu u kojima je bilo reči o rasformiranju, kako je naveo, ilegalnih srpskih struktura i o organizovanju lokalnih izbora u opštinama na severu na osnovu kosovskih zakona.

Govoreći o fondu premijer je ukazao da će predstavnik EU otvoriti poseban bankarski račun u kosovskim komercijalnim bankama odakle će se rukovoditi sredstvima koja se ubiraju na prelazima na severu Kosova.

Fondom će, kako je Tači naveo, rukovoditi tročlani odbor u kojem će biti po jedan predstavnik srpske zajednice, Vlade Kosova i Evropske unije.

Odluke o kapitalnim investicijama i infrastrukturi će se donositi konsenzusom, a ukoliko to ne bude moguće onda će glas predstavnika EU biti odlučujući, rekao je Tači.

On je takođe rekao da Kosovo ostaje verno agendi koju je utvrdila Ketrin Ešton i da veruje da se samo dijalogom može doći do normalizacije odnosa izmedju Kosova i Srbije i celog regiona.

"Srbija bi razmenu teritorija"

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da je uklanjanjem spomenika OVPMB u Preševu Srbija u suštini "demonstrirala svoju želju za razmenom teritorija".

On tvrdi i da je srpski premijer Ivica Dačić tu opciju nekoliko puta "izokola spomenuo i u Briselu".

"Ovom akcijom Srbija demonstrira svoju želju za razmenom teritorija, Ivica Dačić je tu ideju čak i pomenuo u Briselu. Ali mi imamo svoje planove i svoju strategiju kojom ćemo pobediti", rekao je kosovski premijer u intervjuu prištinskom dnevniku Ekspres.

On smatra da je razmena teritorija između Srbije i Kosova jedan od najprihvatljivijih scenarija za Srbiju.

"Najprihvatljiviji je za Srbiju posebno u ovoj fazi, u kojoj je jasno da je scenario Srbije o podeli Kosova pravno i praktično onemogućen posle odlučne akcije Vlade Kosova od 25. jula pretprošle godine na obezbeđivanju celovitosti kosovske teritorije", rekao je Tači.

“Ja i Vlada Kosova smo to kategorički odbili, pošto razmena teritorija ide apsolutno na štetu strateških nacionalnih interesa Kosova, takva opcija je u punoj suprotnosti sa nacionalnim interesima Albanaca, gde god da žive", rekao je on.

Tači je u intervjuu rekao i da je je razočaran što politički lideri i građani Preševske doline nisu napravili ni najmanji pokušaj da odbrane spomenik OVPMB iako ih je, kako kaže, uputio kako da postupe.

Kosovski premijer je izrazio i razočaranje zbog nasilja nad srpskim grobljima i spomenicima na Kosovu.

"Veliko je razočarenje i sramota da politički lideri i građani Preševske doline ne naprave ni najmanji pokušaj da odbrane spomenik OVPMB. Ja sam ih uputio šta da rade”, rekao je Tači ne objašnjavajući šta im je tačno rekao.

"Dačić namerno sklonio spomenik, vraćen stari scenario"

Tači je ocenio je da je jednostrana odluka o uklanjanju spomenika bacila senku na pozitivna kretanja u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Uklanjanje spomenika je namerna akcija srpskog premijera u nameri da se skrene pažnja sa pozitivnih rezultata razgovora u Briselu, rekao je Tači u razgovoru sa visokim predstavnikom EU i šefom kancelarije u Prištini i ambasadorima zemalja velike petorke.

Prema njegovim rečima, Srbija se uklanjanjem spomenika u Preševu ponovo vratila starom scenariju podele ili razmene teritorija.

Tači je sagovornike pozvao da brzo reaguju oko tog pitanja, jer bi namera o promeni granica na Balkanu mogla da izazove katastrofalne posledice.

"Mnogo puta sam govorio da nismo odgovorni samo prema svojoj zemlji već i prema regionu. Nemam potrebe da vam govorim o katastrofalnim posledicama koje bi proizvela namera promene granica na Balkanu, stoga je neophodno vaše brzo i jasno reagovanje oko tog pitanja", kazao je Tači.

Tači je rekao da je skrnavljenje pravoslavnih grobalja u pojedinim mestima na Kosovu sramotno i neprihvatljivo.

"Vlada je odmah osudila takve vandalizme i zatražila od organa reda da pronađe počinioce i izvede ih pred lice pravde", kazao je Tači.

Tači je prisutne informisao i o poslednjoj rundi razgovora sa premijerom Dačićem uz posredstvo visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tači: Dačić mi je poručio da je Srbija spremna za teritorijalnu razmenu sa Kosovom!

Izvor: Telegraf.rs, 23.Jan.2013

Premijer Kosova tvrdi da mu je premijer Srbije tokom razgovora u Briselu poručio da je Beograd spreman za razmenu teritorija sa Prištinom

Nastavak na Telegraf.rs...

Tači: Srbija bi razmenu teritorija

Izvor: OkRadio.rs, 23.Jan.2013

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da je uklanjanjem spomenika OVPMB u Preševu Srbija u suštini "demonstrirala svoju želju za razmenom teritorija". On tvrdi i da je srpski premijer Ivica Dačić tu opciju nekoliko puta "izokola spomenuo i u Briselu". "Ovom akcijom Srbija demonstrira svoju želju...

Nastavak na OkRadio.rs...

Tači: Srbija želi razmenu teritorija

Izvor: Akter, 23.Jan.2013

Kosovski premijer Hašim Tači smatra da je uklanjanjem spomenika OVPMB u Preševu Srbija u suštini "demonstrirala svoju želju za razmenom teritorija"

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.