TAČI I DRUGI DAN ISPITIVAN ŠEST SATI! Posle saslušanja nije davao izjave, samo ODŠETAO

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2020, 21:04

TAČI I DRUGI DAN ISPITIVAN ŠEST SATI! Posle saslušanja nije davao izjave, samo ODŠETAO

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Taci završio je danas drugi dan ispitivanja u tužilaštvu Specijalnog suda u Hagu, a njegovo saslušanje će biti nastavljeno sutra.

Pojedini prištinski mediji prenose da je Tači i danas šest sati boravio u zgradi suda i da je onda odmah otišao automobilom ne obraćajući se novinarima. Ispitivanje se nastavlja sutra od 13 časova. Prošlog meseca obelodanjeno je da je protiv Tačija u aprilu napisana optužnica >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za ratne zlocine na Kosovu i da se nalazi na potvrdivanju kod sudije za prethodni postupak.

Tači je u ponedeljak posle ispitivanja, koje je, takođe, trajalo više od šest sati, izjavio da je sve vreme slušao o tehničkim pitanjima koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik.

To tužilaštvo je 24. aprila podiglo optužnicu protiv njega za niz ratnih zločina na KiM, a sada se ona nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava. Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

Prištinska Gazeta ekspres je ranije danas objavila da je Tači angažovao američkog advokata Pjera Ričarda Prospera, bliskog saradnika bivšseg američkog predsednika Džordža Busa. Prosper je vršio dužnost američkog ambasadora za ratne zločine u Bušovoj administraciji.

Izvori bliski Tačiju rekli su za Gazetu da će Prosper biti sa Tačijem tokom današnjeg saslušanja pred Specijalnim sudom u Hagu. Gazeta navodi da nije poznato ko će Tačija zastupati u budućim postupcima u Hagu, s obzirom na to da Prosper nije na listi 179 akreditovanih advokata koje je sud objavio.

Među onima koji bi mogli da ga brane pominju se poznati međunarodni pravnici, među kojima su bivši tužilac na suđenju Slobodanu Miloševiću Džefri Najs, kao i hrvatski advokat Luka Mišetić, koji je u Hagu branio hrvatskog generala Antu Gotovinu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

NASTAVLJA SE SASLUŠANJE Tači stigao u zgradu Specijalnog suda u Hagu

Izvor: Blic, 15.Jul.2020, 15:29

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači stigao je u zgradu Specijalnog suda u Hagu, gde će biti nastavljeno saslušavanje povodom optužnice za ratne zločine koju je protiv njega podiglo Specijalno tužilaštvo za ratne zločine tvz. Oslobodilačke vojske Kosova, čiji je bio komandant.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.