Sandžačka vetrometina: Ugljanin (ni)je politički podivljao (KOLUMNA)

Izvor: BKTV News, 27.Feb.2017, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sandžačka vetrometina: Ugljanin (ni)je politički "podivljao" (KOLUMNA)

Da li danas ikoga može da iznenadi bezočna čestitka dr Sulejmana Ugljanina, političara iz Novog Pazara, predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) i Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA), upućena Hašimu Tačiju "na dobrim rezultatima u izgradnji jedne demokratske, multinacionalne i multikonfesionalne evropske države zasnovane na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom''?

Za poznavaoce političkih prilika u Raškoj oblasti poznato je da je >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dr Sulejman Ugljanin oduvek bio za specijalni status tzv. Sandžaka u okviru Republike Srbije. Svoje političko usmerenje Ugljanin je demonstrirao još 1991. godine kada je stvarao paralelne veze sa Alijom Izetbegovićem, ali i sa kosovskim separatistima počev od dr Ibrahima Rugove, pa sve do Hašima Tačija.

Vođenjem dugogodišnje ''ketmanske politike'' usavršio je sistem igranja trostruke uloge, prema Vladi Srbije, rukovodstvu SDA u BiH i ključnim albanskim političarima na Kosovu i Metohiji, što pokazuje da Ugljanin nije naprečac politički ''podivljao''. Ne treba zaboraviti da je svojevremeno Ugljanin koristio svoje pozicije u Vladi Srbije da u ulozi ministra promoviše svoj status uspešnog političara, koji je podmuklo koristio za realizaciju ekstremističkih namera.

Ugljanin nikada nije odustao od ideje da njegov Sandžak dobije statust, kulturne, a možda i teritorijalne autonomije, što treba da stvori još čvršću podlogu za vezivanje za Sarajevo, Prištinu, ali iznad svega za islamističke krugove u Turskoj. Da podsetimo, stomatolog dr Sulejman Ugljanin je kao politički aktivista devedesetih godina bio na specijalnoj obuci islamističkog pokreta u Turskoj koju je predvodio nekadašnji premijer Turske dr Nedžmetin Erbakan, inače ''politički otac'' sadašanjeg predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Ugljanin je proveo više godina u ''treniranju'' neoosmanske politike u Turskoj. Posle abolicije od strane Miloševićevog režima, Ugljanin se vraća u Srbiju, ali se nije odrekao svojih neoosmanskih svetonazora. Pristalice dr Sulejmana Ugljanina ratovale su u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine u okviru fanatičnih paravojnih formacija. Na taj način dr Ugljanin dobija značajnu podršku od Alije Izetbegovića i, kasnije, njegovog sina Bakira. Podršku jačanju veza Bakira Izetbegovića i dr Sulejmana Ugljanina daje predsednik Turske Erdogan, koji šalje neprimerene političke poruke da su Sandžak i Kosovo, nedvosmisleno, turska geopolitička interesna zona.

Dr Sulejman Ugljanin je kao lider SDA i BNV, svojevremeno dao punu podršku Hašimu Tačiju i prethodnicima, poput, Ramuša Haradinaja tokom formiranja bošnjačke političke stranke i koalicije ''Vatan'', koja ima svoje pristalice u strukturama lokalne vlasti na Kosovu među Bošnjacima i turskom manjinom. Tako je Ugljanin proširo svoju neoosmansku politiku koja je u suprotnosti sa državnim interesima Srbije.

Politička doktrina dr Sulejmana Ugljanina je da se svrsta u grupu jakih lidera tzv. ''Kosovskog vilajeta'', koje uz teritoriju južne srpske pokrajine obuhvata Rašku oblast i delove severne Crne Gore. Zato ne treba da nas iznenađuje da je uz podršku svojih turskih mentora usred Prištine, u društvu Hašima Tačija zvanog Zmija otvoreno priznao nezavisno Kosovo.

Vlastima Srbije je odavno poznato da je dr Sulejman Ugljanin predvodio delegaciju koja je prisustvovala akademiji posvećenoj životu i delu Šabana Poluže i Mehmeta Gradice. Ovi balisti su imali značajno mesto u istoriji Bošnjaka Raške oblasti na taj način što su okrvavili ruke do ramena ubijajući hrišćanski živalj. Ugljanin je "izrazio želju za aktivnim učešćem Bošnjaka u političkom životu Kosova''.

Aktuelno ortačenje sa Tačijem i podržavanje balističkog pokreta je na neki način reakcija na određenu marginalizaciju koju je zasluženo doživeo na političkoj sceni Srbije, uključujući tu i sve dosadašnje sukobe sa pristalicama Socijaldemokratske partije dr Rasima Ljajića i Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamera Zukolića.

Iako je nedavno došlo do pomirenja između dvojice političkih suparnika dr Sulejmana Ugljanina i dr Rasima Ljajića, evidento je da je Sandžak etnički i politički trusno područje Srbije sa mogućim iznenađenjima i bezbednosnim rizicima. Iza svega toga stoje politički mentori sa Zapada, pre svega iz SAD i Turske.

Geopolitika: Dramatična kriza evroidentiteta (KOLUMNA)

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Ugljanin uvređen reagovanjem države i medija

Izvor: RTS, 27.Feb.2017

Predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin, koji je nedavno u Prištini čestitao kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju državu, smatra da su reagovanja državnog vrha na to bila "šovinistička" i "zabrinjavajuća". ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.