Ren i Tači potpisali sporazum o podršci Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren i Tači potpisali sporazum o podršci Kosovu

PRIŠTINA - Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren i premijer Kosova Hašim Tači potpisali su u Prištini Sporazum o ekonomskoj podršci od 122 miliona evra u procesu približavanja Kosova Uniji. Ta sredstva su deo paketa koji je Kosovu obećan na donatorskoj konferenciji u Briselu.

Ren je, nakon potpisivanja sporazuma, izjavio da je na Kosovo došao kako bi iskazao interesovanje EU za Kosovo i tamošnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << građane.

"Cilj EU je da Kosovu da više od 122 miliona evra kako bi pomogla stvaranje stabilnog i multietničkog društva, u kojem će vladati red i zakon, i u kojem će ojačati institucije", rekao je evropski komesar.

Komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren zatražio je danas od vlade Kosova da obezbedi političku stabilnosti i demokratska prava za sve građane u periodu u kome će Međunarodni sud pravde razmatrati zahtev da oceni legalnost proglašene nezavisnosti Kosova.

"Dozvolimo da sudski proces počne i bude okončan", rekao je Ren posle susreta s predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom u Prištini.

Strpljenje je najbolji lek

Istakavši da ne sme da se zaboravi da se stvarni život na Kosovu nastavlja, Ren je rekao da je strpljenje "najbolji lek za kretanje Kosova unapred", kao i rešenost da sprovede reforme i obezbedi ekonomski i socijalni razvoj i poboljša životni standard ljudi i prava svih građana Kosova.

To će, prema rečima Rena, povećati kredibilitet Kosova u očima cele Evropske unije, ali i međunarodne zajednice.

"Evropska unija i Evropska komisija će biti kosovski partneri u ovim izazovima", kazao je Ren.

Sredstva za integracije

Tači je zahvalio Renu za direktno, iskreno i stalno angažovanje da se Kosovo i zapadni Balkan integrišu u evroatlantske strukture, pre svega u EU.

Predsednik Vlade Kosova je rekao da će ta sredstva biti korišćena kao pomoć u jačanju demokratskih institucija, vladavini zakona, reformi javne admnistracije, za promociju ljudskih prava i ostvarivanje zajedničkih opredeljenja sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt je ocenio da će pomoć omogućiti neophodne reforme u različitim sektorima vladavine i privrede na Kosovu.

Iz Prištine u BiH

Tokom boravka na Kosovu Ren se odvojeno susreo sa Sejdiuom i predsednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem. Ren je razgovarao i s predstavnicima Civilne kancelarije EU, Euleksa i diplomatama zemalja članica EU akreditovanim u Prištini.

Najavljeno je da će Ren na Kosovu posetiti i finske vojnike u sastavu Kfora, a potom putuje u Bosnu i Hercegovinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.