Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2012, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reakcije na susret Dačića sa Tačijem

BEOGRAD, KOSOVSKA MITROVICA -

Demokratska stranka Srbije nezadovoljna je što se premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu susreo sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, jer smatra da to predstavlja narušavanje srpskih državnih i nacionalnih interesa.

"Pogrešno i štetno je razgovarati sa Tačijem, jer to predstavlja narušavanje srpskih državnih i nacionalnih interesa", rekao je Tanjugu portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << DSS Petar Petković.

Za DSS je to, kako je istakao, potpuno neprihvatljiv susret, budući da je protiv Tačija 2008. godine podneta krivična prijava zbog najtežeg krivičnog dela - podrivanja ustavnog poretka Srbije.

Petković je podsetio i da postoji i osnovana sumnja da je Tači odgovoran za stravičan zločin otmice Srba zarad trgovine ljudskim organima.

"Skupština Srbije još nije usvojila platformu za pregovore sa Kosovom, niti je donela odluku i ovlastila bilo koga da može da se sretne sa Tačijem ili bilo kojim drugim albanskim separatistom", naveo je Petković.

Grubješić: Mi se ne bavimo marketingom i praznim obećanjima

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da je današnji trojni sastanak u Briselu dokaz spremnosti aktuelne Vlade Srbije na dijalog i rešavanje problema.

"Posto smo mi predložili politički dijalog na najvišem nivou, uz podršku EU, susret sa Tačijem je bio očekivan", rekla je Grubješić za Tanjug.

"Dačić je hrabar za razliku od njegovih prethodnika", istakla je Grubješić.

"Neki su se sa Tačijem viđali nakon silaska sa vlasti, a Dačić na početku mandata", podsetila je ona i ukazala da to "govori o spremnosti ove vlade na dijalog i o nameri da se problemi rešavaju".

"Za razliku od nekih ranije, mi se ne bavimo marketingom i praznim obećanjima", zaključila je potpredsednica Vlade Srbije.

Tadić: To je dobro, odlično, ali neću da se ponašam kao Dačić

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je večeras da je dobro što su se sastali Dačić i Tači i ocenio da treba da nastave tim putem.

"To je dobro, odlično. Neću da se ponašam kao Dačić, koji je moje rukovanje s Tačijem proglasio porazom naše državne politike. To je dobro i treba da nastave tim putem. Nadam se da posle ovog današnjeg susreta neko razume zašto sam se ja rukovao sa Tačijem", rekao je Tadić za Radio-televiziju Srbije.

Tadić je istakao da Srbija neće moći da reši pitanje Kosova, ako nema podršku Evropske unije.

"Nije dovoljno da, uz svu našu zahvalnost, Rusija i Kina imaju pozitivan stav o Kosovu i Metohiji, već moramo voditi računa o svim članicama Saveta bezbednosti (UN)", rekao je Tadić.

On je kazao da EU sa svojim reprezentativnim bitnim članicama u SB UN odlučuje o konačnoj budućnosti Kosova.

"Videli smo danas izjave da ako EU postavi uslov - ili članstvo ili Kosovo, da mi onda nećemo ići u Uniju. To je u moje vreme govorio jedan ministar i onda je trpeo moju kritiku", rekao je Tadić.

Upitan zbog čega je taj ministar "trpeo" kritiku, Tadić je rekao da ga je kritikovao zato što Srbija ne može bez EU da reši pitanje Kosova.

Tadić je kazao da postoji mogućnost za ponovne izbore na državnom nivou, a kao obrazloženje je naveo da se sadašnja Vlada Srbije "mnogo ljulja".

"Pogledajte kako se ljulja vlada i koliko mora da se naglašava da postoji jedinstvo u borbi protiv korupcije", rekao je Tadić.

Pantić: Tači shvata da nezavisnost Kosova nije gotova stvar

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je ocenio da je pristanak Tačija da razgovara sa Dačićem dokaz da je Tači svestan da status Kosova nije rešen.

"Tači je svestan da status Kosova nije rešen bez obzira na to što deo međunarodne zajednice tvrdi da je to gotova stvar", rekao je Pantić agenciji Beta.

Pantić je naveo da je današnji susret još jedan dokaz da će o statusu Kosova morati da se pregovara i da će konačan dogovor morati da se postigne jedino kompromisom koji će uslediti posle razgovora sa Vladom Srbije.

Ružić: Premijer preuzeo punu odgovornost

Premijer Ivica Dačić preuzeo je punu odgovornost, pokazao ozbiljnost države kada je reč o rešenju kosovskog problema i spremnost da počne razgovore, izjavio je šef poslaničkog kluba Socijalističke partije Srbije Branko Ružić.

"Dačić je odlaskom u Brisel, na razgovor sa visokom šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton, gde se sreo i sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, pokazao spremnost da se nastavi dijalog", rekao je Ružić Tanjugu.

On je podsetio da je delegacija Srbije i 2006. godine razgovarala sa predstavnicima Prištine, a da je pre toga razgovarala i sa delegacijom u Rambujeu.

Ružić je, međutim naglasio i da je Dačić uoči odlaska na taj sastanak podvukao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Državni vrh se opredelio da Dačić bude šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom i on je spreman da preuzme tu odgovornost čime pokazuje odlučnost i hrabrost kada je najteže", rekao je Ružić.

"To su novi kvalitativni pomaci u odnosu na prethodnu vladu. Sa druge strane, treba biti realističan i sagledati u kom okviru se krećemo i šta je moguće postići u tom pregovaračkom procesu. Moramo razgovarati o realnosti kako južno, tako i o realnosti severno od Ibra", rekao je Ružić.

Riker: Vašington pozdravlja briselski sastanak

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju nastavak dijaloga između Srbije i Kosova i pozdravljaju današnji sastanak u Briselu, izjavio je Filip Riker, zamenik pomoćnika državne sekretarke Hilari Klinton.

Funkcioner Stejt departmenta je na brifingu za strane dopisnike u Vašingtonu rekao da su državna sekretarka Klinton i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton u bliskom kontaktu oko nastavka dijaloga i dodao da Amerika "podržava evropski put i Srbije i Kosova".

"Pozdravljamo današnje sastanke u Briselu i važno je da se oni vode u dobroj i konstruktivnoj atsmoferi. To je dobar korak. I mi podržavamo srpski put ka EU, gde bi sledeći korak trebalo da bude početak pregovora", dodao je Riker.

Govoreći o političkoj situaciji u Srbiji, američki diplomata je kazao da zvanični Beograd sada ima veliku šansu da krene napred. "Nova vlada se ne suočava sa izborima na horizontu, ambasador Kirbi se sastao sa svim liderima u Beogradu, i prilikom tih susreta i susreta prošlog meseca u Njujorku, rečeno nam je da Srbija ostaje opredeljena za evropski put", rekao je Riker.

Prema njegovim rečima, od Beograda i Prištine se očekuje nastavak dijaloga, ispunjavanje dogovorenog, popravljanje atmosfere i pravi napredak. "To bi bila i bolja atmosfera za ekonomski napredak, dovelo bi do veće stabilnosti i napretka, i verujemo da to žele i ljudi u Srbiji i na Kosovu", dodao je Riker.

Na pitanje o rezoluciji koju je juče usvojio kosovski parlament, američki zvaničnik je odgovorio da ta rezolucija podržava dijalog i dobrosusedske odnose, i da je ona s obzirom na današnji susret u Briselu došla u pravo vreme. "Dijalog je odlučujući za rešavanje svih pitanja, uključujući i pitanje severa Kosova. SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Kosova", istakao je Riker i dodao da i pored mnoštva izazova koji slede, oni mogu da budu prevaziđeni.

"Evropski put je i za Kosovo i za Srbiju. Normalizacija odnosa je ključna, i pogledajte kako su druge zemlje u Evropi posle velikih sukoba iskoristile institucije EU da ostave po strani probleme iz prošlosti", ocenio je zvaničnik Stejt departmenta.

Jedno od pitanja upućeno Rikeru ticalo se i poslednjih istraživanja javnog mnenja, po kojima je opala podrška građana Srbije ulasku u EU, uz istovremeno lošu ocenu odnosa zemlje sa SAD.

"Nisam video ta istraživanja, ali želim da kažem da ove godine proslavljamo 130 godina diplomatskih odnosa sa Srbijom. Imali smo razlike u tom periodu, ali mislim da danas Srbija ima veliku mogućnost da prevaziđe sve to iz prošlosti i da gleda napred u integraciju ka EU... Odlučno rukovodstvo (Srbije) sa podrškom međunarodne zajednice može da dovede do toga", odgovorio je Riker.

"Pred Balkanom je svetla budućnost. Ako se pogleda gde je bio pre 100 godina, ili pre dve decenije ili pre nekoliko godina, vidljiv je veliki napredak, koji je povezan i sa evroatlantskim integracijama", smatra zamenik pomoćnika Hilari Klinton.

Stefanović: Susret u Briselu logičan događaj, ali bez iluzija

Bivši šef tima Beograda u pregovorima s Prištinom Borislav Stefanović je ocenio današnji susret premijera Srbije i Kosova kao pozitivan potez i logičan događaj koji je trebalo da se desi kad tad.

"Čini mi se da je to pozitivan potez, pošto smo mi podržali dizanje dijaloga na politički dijalog. Smatramo da je dobro da je došlo do tog susreta, kao i to što je Dačić preuzeo odgovornost koju predsednik nije hteo da preuzme, samim tim što je vlada izvršni organ koji mora da primenjuje dogovorene stvari, pa je to bio jedini logičan događaj koji je trebalo da se desi kad tad", rekao je Stefanović agenciji Beta.

Stefanović je naveo da ostaje da se vidi šta će se konkretno izroditi iz svega toga i da očekuje da vidi plan i platformu s kojom će Dačić ići u novembru na razgovore.

Dodao je da smatra da je siguran da će se konkretizacija dijaloga ipak voditi preko ekspertskih timova koje će premijeri Dačić i Tači formirati u pokušaju da nađu rešenja.

Stefanović je ocenio da to što je Dačić naveo nakon susreta sa Tačijem, da je Beograd spreman za razgovore o položaju srpskog naroda, imovini, zaštiti crkvene baštine, ratnim zločinima, trgovini ljudskim organima, nestalima i povratku, ukazuje da Priština za to nije zainteresovana.

"Samo nabrajanje tema ukazuje da Tači ne uključuje te teme o kojima Dačić priča i koje su neprihvatljive za Prištinu od statusa, do trgovine organima, zaštite kulturne baštine i nestalih na način na koji to vidi Beograd", kazao je Stefanović i podsetio da je tim na čijem je čelu bio to isto pokušavao i da zna koliko je teško razgovarati o tim temama.

Stefanović je rekao da Beograd sada treba da se fokusira na ono što je realno moći postići.

"Podržaćemo Dačića i tim da dođu do realističnih pristupa i realnih rešenja u skladu sa, za nas na terenu nepovoljnom situacijom", kazao je on.

Stefanović je dodao da sada nikako ne treba imati iluzije da će ako Dačić izađe pred Tačija s predlogom autonomije, on imati uspeha.

Simić: Dačić je prešao Rubikon, povratka više nema

Analitičar Predrag Simić je izjavio da je Dačić susretom s Tačijem "prešao Rubikon" i da više nema povratka.

"Dačić je preuzeo odgovornost i na njemu će biti i da se suoči sa rezultatima te inicijative. Bilo je bolje da je pre sastanka postojala platforma za pregovore sa Prištinom i to je verovatno i razlog što današnji susret neće naići na mnogo odobravanja, ali ni na mnogo kritika", rekao je Simić agenciji Beta.

On je dodao da će susret, ako ništa drugo, smiriti tenzije Beograda i Brisela i krizu u njihovom odnosu.

Simić je naveo da je zanimljivo to što je Dačić od Brisela tražio da kaže "kuda vodi ovaj put" i da se Brisel izjasni šta želi od procesa pregovora Beograda i Prištine.

"Čini se da je Brisel motivisan kratkoročnim ciljevima, a EU želi da se predstavi kao neko ko može da vodi pregovore Beograda i Prištine, a već 20 godina pokušava da se pokaže kao neko ko je sposoban da reši probleme na Balkanu. Ako ništa drugo, EU bar može da kaže da je nešto uradila kada bude primala Nobelovu nagradu za mir", rekao je Simić, bivši ambasador Srbije u Francuskoj.

On je naveo da je sastanak Dačija i Tačija "proizvod" diplomatije Ešton, kako bi EU pokazala da se dijalog približava i da ima formulu uspeha.

"Po tom pitanju moram da ostanem dosta skeptičan, jer dosadašnji tok posredovanja EU između Beograda i Prištine nije doneo mnogo toga dobrog", zaključio je Simić.

Vukadinović: Srpska vlast prešla još jednu crvenu liniju

Analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je danas da je susretom predsednika Vlade Srbije i kosovskog premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija srpska vlast očigledno prešla još jednu crvenu liniju i "pod prinudom progutala jednu od većih žaba".

"Susretom Dačić - Tači očigledno je pređena još jedna crvena linija srpskih vlasti, a to je da neće razgovarati s Tačijem dok se ne okonča istraga o trgovini ljudskim organima i ne razjasni njegova uloga u tome", rekao je Vukadinović agenciji Beta.

On je dodao da je, međutim, manje jasno da li je to samo još jedan u nizu besmislenih ustupaka Beograda u očekivanju uzvratnog ustupka Brisela ili Prištine za "tu žabu, jednu od većih, koju su Dačić i zvanični Beograd bili prinuđeni da progutaju".

"Za sada još ne znamo da li je pristanak na sastanak s Tačijem rezultat procene ili nade da bi on zbog situacije u kojoj se nalazi možda mogao biti malo mekši pregovarač ili je, što je verovatnije, reč samo o nastavku prakse jednostranih ustupaka Beograda zarad virtuelnog napretka na takozvanom evropskom putu", rekao je Vukadinović.

Pribićević: Susret će imati veoma dobar odjek u EU

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević je ocenio da će Dačića i Tačija imati veoma dobar odjek u EU, zato što je, prema njegovom mišljenju, to prvi pozitivan signal nakon niza "konfuznih i loših vesti" iz Srbije.

"Biće sigurno u srpskoj javnosti zamerki zašto je uopšte došlo do ovog susreta, ali one ne stoje dok god se proces dijaloga sa Prištinom ne suprotstavlja ustavu", izjavio je Pribićević Tanjugu.

Današnji susret ima, prema Pribićevićevom mišljenju, veliki simbolički značaj bez obzira na to što je njegov glavni ishod da razgovor uskoro bude nastavljen.

"Ne treba sumnjati da će na kraju procesa Srbija ipak biti stavljena pred dilemu EU ili Kosovo, ali sigurno je da je pred Srbijom dug put unutrašnjih reformi u kojima joj EU može biti od velike pomoći. Kada se Srbija konačno nađe pred tom dilemom pitanje je kako će uopšte izgledati EU i zato taj proces ne treba zaustavljati u ovoj fazi", smatra Pribićević.

Ivanović: Susret Dačića i Tačija je bio očekivan

Bivši državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da današnji sastanak premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu pokazuje spremnost Beograda i Prištine za nastavak dijaloga.

"Susret na najvišem nivou i rešavanja otvorenih političkih tema je najavila ova vlada i to me ne iznenađuje", rekao je Ivanović i dodao da je susret dvojice premijera bio očekivan.

Dačić je ranije danas u Briselu Radio-televiziji Srbije rekao da Srbija smatra da je vreme za postizanje istorijskog dogovora i da je spremna za razgovore "čak i o konačnom statusu Kosova".

Ivanović je u izjavi agenciji Beta rekao da na Kosovu ne postoji druga osoba osim Hašima Tačija koja bi mogla "meritorno da odlučuje za neka pitanja za koje je Srbija zainterosavana".

On je rekao da pretpostavlja da kod premijera Srbije postoji osećaj nelagodnosti, ali i da je činjenica da se Tačijevo uključivanje u pregovore nije moglo izbeći.

"Na Kosovu ne postoji druga osoba koja bi mogla meritorno odlučivati za neka pitanja za koja smo zainterosavani, iako postoji nelagodnost kad se spomene njegovo (Tačijevo) ime jer je on čovek optužen za ozbiljna krivična dela", rekao je Ivanović.

On je kazao da je dijalog sada podignut na viši nivo i da se mogu očekivati drugi susreti sa "sličnom tematikom i učesnicima".

"Sve pripreme za početak dijaloga su napravljene. Ovaj susret znači da su jedna i druga strana spremne. To je za mene siguran znak da je sve spremno", rekao je Ivanović.

Rada Trajković: Trebalo je da obezbedi podršku Skupštine i Vlade

Poslanik Jedinstvene srpske liste u kosovskoj skupštini, Rada Trajković pozdravila je danas spremnost premijera Srbije Ivice Dačića za pregovore o Kosovu i Metohiji, ali i istakla da je za taj prvi susret Dačića sa šeficom EU diplomatije Ketrin Ešton i kosovskim permijerom Hašimom Tačijem, on trebalo da ima podršku skupštine i vlade Srbije.

"Pozdravljam ličnu spremnost i želju i očigledni entuzijazam premijera Dačića da počne sa pregovorima, ali s obzirom na to da pregovori o tako važnom pitanju kao što je KIM, zaista nisu lična stvar mislim da je trebalo da se na taj prvi susret pođe sa podrškom ili dokumentom Skupštine i Vlade, jer bi pozicija pregovarača bila jača", rekla je Trajković Tanjugu.

Ona smatra da se okviri koje su dogovoreni za nastavak pregovora na sastanku Dačića sa Ešton i Tačijem ipak mogu tretirati kao lični dogovori, jer iza njih ne stoji Skupština.

"Mislim da je sa te strane ova vlast, koja je stalno zamerala prošloj vlasti na netransparentnosti, ovoga puta otišla mnogo dalje u netransparentnom prilaženju tom problemu makar za početak, što mislim da nije dobro", rekla je Trajkovićeva.

Vlasi: Beograd i Priština će ostati na svojim pozicijama

Savetnik kosovske vlade za spoljne poslove Azem Vlasi ocenio je, posle susreta premijera Srbije Ivice Dačića, predsednika kosovske vlade Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton danas u Briselu, da će Beograd i Priština ostati na svojim pozicijama u dijalogu.

"Predmet dijaloga između Kosova i Srbije će biti sporedne i beznačajne stvari, a ne suštinske", rekao je Vlasi za agenciju Anadolija.

Vlasi smatra da je današnji susret u Briselu "jedan protokolarni diplomatski gest".

"To se ne može smatrati nikakvom najavom nekih krupnih promena u odnosima Srbije i Kosova. Jednostavno, obojica premijera su primorani na takav gest. Oni subjektivno vole, i Dačić na srpskoj, a Tači na kosovskoj strani, da budu ti koji će voditi taj proces dijaloga. Ali, u suštini svaka strana će ostati na svojim pozicijama", rekao je Vlasi.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DSS: Dačić narušio državne interese

Izvor: Akter, 19.Okt.2012

Demokratska stranka Srbije nezadovoljna je što se premijer Srbije Ivica Dačić u Briselu susreo sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.