Izvor: S media, 22.Avg.2012, 13:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prištinska štampa: Meko suočavanje u UN

Prištinski mediji danas na naslovnim stranama izveštavaju o sednici Saveta bezbednosti UN i suočavanju premijera Kosova i Srbije Hašima Tačija i Ivice Dačića, uz ocenu da se Savet bezbednosti zauzeo za dijalog i rešenje za sever.

Dnevnik Koha ditore pod naslovom "UN želi dijalog i rešenje za sever" navodi da su predstavnici zemalja članica UN pozvali u utorak lidere Kosova i Srbije da nastave dijalog za rešenje problema, da ostvare >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sporazume koji su do sada postignuti.

"U govoru pred SB UN premijer Kosova Hašim Tači je rekao da je država Kosovo opredeljena za dijalog, ali je istakao da ni u jednom trenutku i ni pod kakvim okolnostima neće da se razgovara o državnosti i teritorijalnom integritetu Kosova", navodi se u komentaru.

Dnevnik Zeri piše da su se Tači i Dačić složili oko dijaloga, ali istiće da je kao odgovor na zahtev Dačića o sporazumu Albanca i Srba o statusu Kosova Tači kazao kako se o državnosti nikada neće raspravljati.

Dnevnik Kosova sot široko izveštava o sednici SB UN-a i u anterfileu ističe izjavu premijera Kosova Hašima Tačija na konferenciji za medije posle sednice da Srbiji "treba još malo vremena da prizna Kosovo".

"Srbija shvata da je Kosovo nezavisna i suverena država. Poznaje realnost nezavisnog Kosova, ali joj treba još malo vremena da i de jure prizna državu Kosovo. Za normalizaciju medjudržavnih ugovora nije neophodno da se sada prizna Kosovo od strane Srbije", kazao je Tači.

Dnevnik Ekspres piše da je na sednici SB UN došlo do mekog suočavanja izmedju premijera.

"Hašim Tači i Ivica Dačić su štedeli jedan drugog od ličnih optužbi tokom rasprave u utorak u Njujorku. Oni su samo ponovili poznate stavove oko statusa Kosova i izrazili spremnost da nastave dijalog. Zemlje članice SB su zatražile nastavak ovog procesa. Dačić je rekao da će njegova zemlja poštovati sporazume iz Brisela", navodi se u komentaru.

Elektronski mediji u Prištini i televizije sa nacionalnom frekvencijom su juče direktno prenosili sednicu SB UN-a.

(Beta)

Foto: EU, Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.