Priština poziva UN da odbaci rezoluciju

Izvor: RTS, 16.Avg.2010, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština poziva UN da odbaci rezoluciju

Najviši kosovski zvaničnici uputili pismo zemljama članicama UN i međunarodnim organizacijama, od kojih traže da odbace rezoluciju Srbije o KiM i da priznaju nezavisnost Kosova.

Predstavnici privremenih institucija u Prištini uputili su pismo zemljama članicama Ujedinjenih nacija i međunarodnim organizacijama, od kojih traže da odbace rezoluciju Srbije o Kosovu i Metohiji, o kojoj će se glasati na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija, i da priznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nezvisnost Kosova.

Povod za pismo koje su uputili kosovski predsednik i premijer Fatmir Sejdiu i Hašim Tači, jeste odluka Međunarodnog suda pravde kojom je, kako tumače u Prištini, "pravno potvrđeno proglašenje nezavisnosti Kosova", saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

Iz kabineta predsednika Sejdijua i premijera Tačija saopšteno je da je svim članicama UN upućeno pismo u kojem se od njih traži da odbace rezoluciju Srbije "kao nepotreban akt".

U pismu koje je upućeno i zemljama članicama Islamske konferencije, Arapske lige, zemljama Karipske zajednice, Konferencije američkih država, OEBS-a, Saveta Evrope i drugih organizacija, navodi se da potez Beograda predstavlja "nepotrebnu kritiku" najvišeg suda UN koji je pre mesec dana doneo odluku da je deklaracija o nezavisnosti Kosova proglašena legalno.

"U okviru novih kretanja posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, koji je potvrdio zakonitost proglašavanja nezavisnosti Kosova, sa posebnim poštovanjem zahtevamo od svih zemalja članica UN da se suprotstave rezoluciji koju je sponzorisala Srbija, kao nepotreban korak i kao neprihvatljiva kritika MSP", navodi se u pismu.

Pismo je takođe upućeno i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Priznavanje nezavisnosti Kosova, takođe, se traži i od država koje to do sada nisu uradile.

Srbija je u svom predlogu rezolucije upućenom Generalnoj skupštini UN navela da "jednostrana secesija nije način da se dođe do državnosti", kao ni put za rešavanje teritorijalnih nesuglasica.

Nezavisnost Kosova do sada je priznalo 69 država, od čega 22 države članice EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.