Politiko: Vučić i Tači progovorili o granici

Izvor: B92, 27.Avg.2018, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politiko: Vučić i Tači "progovorili" o granici

Brisel -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači su na forumu u Alpbahu "otvorili diskusiju" o izmeni granica zarad istorijskog sporazuma.

To piše briselski portal "Politiko".

Portal piše da su pre nekoliko sedmica zvaničnici na obe strane izneli ideju o promeni granica, ali da su, ističe "Politiko", u subotu na forumu "izjave dvojice predsednika označile prvi put da se obojica otvoreno zalažu za ideju (o izmeni granica) pred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međunarodnom zajednicom".

Nijedan od njih nije izneo detalje šta bi moglo da bude na stolu, navodi briselski portal.

I Vučić i Tači, piše portal, nastoje da otklone bojazni da bi takav plan mogao ponovo da izazove etničko nasilje.

"Predsednik Srbije i Kosova jasno su stavili do znanja u subotu da razmatraju izmene granice radi postizanja istorijskog mirovnog sporazuma i pozvali su EU da obezbedi suštinsku podršku za njihove napore", naveo je Politiko.

Takve izjave izrečene na panel diskusiji u Austriji, stavljaju Evropsku uniju u tešku poziciju, ocenio je "Politiko", dodajući da se lideri EU dugo protive takvim promenama, jer bi, kako smatraju, to moglo da dovede do zahteva o preokretanju i drugih granica na Balkanu i da bi moglo da izazove ponovo etničke sukobe kao devedesetih.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han je, piše portal, u diplomatskom maniru rekao da "ništa ne bi trebalo da bude isključeno u ovoj fazi", ali je zatražio od predsednika da osiguraju da nikakav sporazum neće destabilizovati širi region.

Portal konstatuje da su Vučić i Tači na "neprijateljskim" stranama, da je Vučić rekao u Alpbahu da ga Tači ne voli, niti da on voli Tačija, ali su razgovarali i zatražili od EU i SAD da im dozvole "da istraže dugo zabranjivanu temu granica".

Prema "Politiku", najčešće razmatrani scenario o promeni granice bi uključivao da se deo severnog Kosova - pretežno naseljen Srbima - dodeli Srbiji, a pominjana je i ideja da se Preševska dolina, naseljena pretežno Albancima, pripoji Kosovu.

"Politiko" piše i da je Vučić kritikovao međunarodnu reakciju na nedavnu diskusiju, sugerišući da zapadne sile žele da nametnu svoju volju nasuprot željama Srba i Albanaca, mada je ideja, navodi portal, veoma kritikovana i u regionu.

Vučić je, piše portal, ponovio da poštuje teritorijalni integritet BiH, a kritičari promena granica, kako primećuje "Politiko", predviđaju da bi promena granice mogla da izazove da Republika Srpska pokuša otcepljenje te da se priključi Srbiji.

Han je, sa svoje strane, istakao da je stabilnost neophodna u celom regionu i aludirao je na strahove od domino efekta od bilo kakve promene granice.

Evropski komesar je, ne isključujući mogućnost promene granica, zauzeo time drugačiju poziciju u odnosu na nemačku kancelarku Angelu Merkel, koja je početkom avgusta otvoreno odbila ideju o promeni granica, ističe portal.

"Politiko" napominje da su SAD, koje nisu imale veliku diplomatsku ulogu u razgovorima Beograda i Prištine, ali su veoma cenjene u regionu, u petak iznele stav da su otvorene za promenu granica.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.