Počela bitka za Alijansu

Izvor: Politika, 01.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela bitka za Alijansu

Šta se to na bezbednosno-vojnom planu promenilo u i oko Srbije u poslednjih mesec dana? Osama bin Laden nije uputio nikakvu preteću poruku Beogradu, Hašim Tači i društvo uživaju u novoj samoproglašenoj državi i kosovskim pasošima, a mi smo dobili novu vladu. Istina, tu i tamo bilo je i malo tuče po beogradskim ulicama, ali to su sve naša deca. Koja ne znaju šta rade. Povodom toga, i naravno oko hapšenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Radovana Karadžića, zasedao je i skupštinski odbor za bezbednost čiji se članovi bave ko je koga uhapsio, držao protivzakonito u nekakvoj sobici od zatvora tri dana, ko je prvi krenuo u makljažu, policija ili naša deca... Odbor za bezbednost parlamenta Srbije?

U drugim državama takav se odbor bavi najvišim pitanjima strategije i vojne doktrine zemlje, problemima modernizacije oružanih snaga i bezbednosnim izazovima u budućnosti. Ne i dilemama jesu li na ulicama Beograda bila prevrnuta dva, ili tri kontejnera sa đubretom, polomljena tri, ili četiri semafora. Možda bi takav odbor u Srbiji trebalo da se malo pozabavi i civilnom kontrolom oružanih snaga, o čemu se posle smene bivšeg režima danonoćno pričalo, raspravljalo, snimali se filmovi, organizovali okrugli stolovi, simpoziji, doktoriralo se na tome. I onda, odjednom ništa više. Sve utihnulo.

No, da o našoj bezbednosti ima ko da brine, pokazala je ovih dana jedna nevladina organizacija koja je izabrala temu: neutralnost. Koliko je to dobro za Srbiju, koliko nije, koliko košta, koliko nam preti opasnost izvana, ko su nam prijatelji, a ko neprijatelji, ima li neutralnost neke istorijske korene na ovim prostorima, je li neutralnost preživela kategorija...

Uglavnom, pitanja su vrlo suptilno izabrana, a još više poređana. Na način iz kojeg se apsolutno jasno vidi šta onaj ko pita voli i šta bi hteo da čuje.

No, da ne duljim, tema me nije iznenadila, iznenadilo me je to da jedna vladina organizacija kroz temu o neutralnosti, zapravo, započinje u Srbiji bitku za dobar imidž NATO-a. Dosada je to bio posao vladinih organizacija. Nije sporno da je tema finansijski vrlo konjunkturna, da na Zapadu ima mnogo onih koji će tu temu da podrže, konačno tema je aktuelna i sasvim je legitimno istraživati je.

Pogotovo ako je to projekat koji se isplati. Jedino me čudi zašto ta tema nije bila tako istraživana pre nego je parlament Srbije doneo odluku o proglašenju vojne neutralnosti Republike Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma na kojem bi bila doneta konačna ocena o tom pitanju. Jer, ovako, moglo bi nekom naivcu ili nedobronamernom, da ispadne da dotična nevladina organizacija kreće u vrlo suptilnu kampanju da se organizuje referendum po tom pitanju, ili da se odluka parlamenta Srbije o vojnoj neutralnosti promeni i bez referenduma.

Verovatno, to i nije bio cilj tog istraživanja, pa ni neke vrste okruglog stola o neutralnosti koju je ta NVO ovih dana organizovala. Ne znam da li su tom prilikom svoje stavove iznela i neka aktivna vojna lica. Ne znam jesu li tajni, ili pridruženi članovi „Atlantskog kluba”, ili ne, tek aktivna vojna lica ne bi uopšte smela da govore o neutralnosti, jer to je kako vojna tako i politička kategorija. A politiku smo, je li, izmestili iz vojske?

Neutralnost je političko-pravni status države koja nije u ratu ni sa jednom zaraćenom stranom, što znači da neutralnost pretpostavlja postojanje međunarodnog oružanog sukoba. Status stalno neutralne države, odnosno neutralizovane države, stiče se, dakle, na osnovu međunarodnog ugovora, što sve znači da je odluka Narodne skupštine o neutralnosti Srbije bila više deklarativno-političkog karaktera, zapravo to je bila neka vrsta poslednjeg apela Zapadu da ne podržava secesiju Kosmeta. Sa druge strane, ko to tera Srbiju da se svrstava i protiv koga? Protiv međunarodnog terorizma? U redu, mi smo protiv tog terorizma, ali da li država Srbija mora zbog Osame bin Ladena da ulazi u NATO? Kojeg u Rusiji ne doživljavaju kao vojni pakt protiv Bin Ladena. U istorijskom kontekstu, pitanje je da li Srbiji treba svrstavanje protiv Rusije, jer širenje NATO-a na istok jeste proces protiv interesa Rusije? No, Srbija nije ni Bugarska, ni Mađarska, ni Poljska ni Češka, pa da svoj novi identitet traži u grčevitom antiruskom stavu. Jer, mi nismo bili pod Rusima posle Drugog svetskog rata, nismo bili ni članica Varšavskog ugovora.

Da li neutralna Srbija nekoga ugrožava? Hoće li Srbija kao neutralna država da nekoga vojno napadne? Neće, pa zašto onda njena takva pozicija nekome smeta? Ne ugrožavamo nikoga, uzeli su nam protivpravno deo teritorije i još žele da nas dodatno „disciplinuju”. Možda kujemo opake planove za nove ratove? Naoružavamo se da vojno vratimo Kosmet?

Naravno da vojna neutralnost finansijski može više da košta nego svrstavanje u NATO, iako je i to pitanje za ozbiljnu stručnu raspravu. Neki kažu da članstvo u NATO-u znači i bezbednost za naše granice. Nama su te granice promenili upravo naši prijatelji iz NATO-a. Nisu nas ni pitali. Neki kažu da ako uđemo u NATO neće u pitanje doći Vojvodina i Sandžak. A zašto bio to došlo u pitanje? Neki kažu, zato što ne slušamo.

Proglašena vojna neutralnost Srbije najviše problema zadaje, naravno, Ministarstvu odbrane Srbije, čiji se svaki korak u saradnji sa NATO i SAD sada podvrgava detaljnoj analizi svih „zainteresovanih”. Prirodno je da će u Ministarstvu odbrane nastojati da prikupe sve primere iz prakse armijske saradnje Austrije, Finske, Švedske i Švajcarske sa NATO i SAD, ali je problem što sve te neutralne države nemaju problem Kosmeta koji NATO i SAD žele da definitivno reše na štetu Srbije.

Smisao i zadatak bezbednosnih integracija jeste bezbednost država članica. Kako onda tretirati američke vojne snage koje bi eventualno poželele da se koriste drumovima Srbije, na osnovu ranije potpisanih bilateralnih ugovora o vojnoj saradnji, dakle kako gledati na te jedinice na njihovom putu ka nezavisnom Kosmetu preko uže Srbije? Kako spojiti samoproglašenu državu Kosovo, što podržavaju NATO i većina zemalja EU, sa članstvom Srbije u NATO-u?

Inače, čestitam dotičnoj NVO što se prva setila teme o neutralnosti. Pun pogodak, Na svaki način...

Miroslav Lazanski

[objavljeno: 02/08/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.