Pantić: Nema dogovora, prijava protiv Stefanovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2011, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pantić: Nema dogovora, prijava protiv Stefanovića

BEOGRAD -

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas da su razgovori sa šefom pregovaračkog tima Borislavom Stefanovićem završeni bez dogovora i najavio podnošenje krivične prijave protiv Stefanovića, zbog toga što su sporazumi postignuti sa Prištinom, kako smatra, protivni zakonima Srbije i interesima srpskog naroda. Stefanović je rekao da ga ne brine prijava koju pojedini predstavnici kosovskih Srba najavljuju protiv njega, jer to nije njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lična politika već politika Vlade uokvirena skupštinskim rezolucijama i istakao da će sutra na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju članovima tog skupštinskog tela ponovo objasniti značaj dijaloga i primene dogovora postignutih u Briselu.

"I Borislava Stefanovića obavestili smo da za nas sporazum o matičnim knjigama nije zakonit i da će danas, ili narednog dana, zajednica srpskih opština sa Kosova i Metohije podneti krivičnu prijavu protiv njega, kao šefa pregovaračkog tima", rekao je Pantić novinarima nakon sastanka u Vladi Srbije.

On je ocenio da je sporazum o matičnim knjigama na štetu srpskog naroda i protivan zakonima Srbije, a kao dokaz za tu tvrdnju navodi i da sedam od 21 ministra u Vladi Srbiji, koji su prisustvovali sednici na kojoj se o tome raspravljalo, nije dalo podršku tom sporazumu.

Tači: Beograd priznaje granice

Kosovski premijer Hašim Tači je izjavio da činjenica da Beograd prihvata koncept integrisane uprave na prelazima na severu Kosova prema centralnoj Srbiji ukazuje da Srbija priznaje granice i institucije Kosova, piše danas Epoka e Re.

"Činjenica da Srbija prihvata koncept o kojem su razgovarale kosovske institucije, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, evropski koncept integrisanog upravljanja granicom, ne samo da ukazuje da Srbija priznaje naše granice, već da prihvata i kosovske institucije", rekao je Tač

Pantić je naveo da je razgovor sa Stefanovićem trajao dva i po sata, ali da su stavovi ostali nepromenjeni.

"Ne prihvatamo prisustvo bilo kakvih carinika na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Na to nas obavezuju stavovi i odluke naših skupština i to je predočeno Stefanoviću", naveo je Pantić.

Prema njegovim rečima, stav kosovskih Srba je i da neće učestvovati u sprovođenju sporazuma koji eventualno budu postignuti u Briselu.

"Odluku o tome da li barikade ostaje na administrativnim prelazima doneće građani. Oni su nas izabrali kao predstavnike svojih opština i mi ćemo poštovati njihove odluke", rekao je on.

Pantić je ocenio da priča o integrisanom upravljanju carinom zapravo "preslikavanje" Ahtisarijevog plana.

"Takvo upravljanje carinom postoji između Kosova i Makedonije i Kosova i Albanije. Za nas nije prihvatljivo da između Kosova i centralne Srbije važe pravila kao sa susednim državama", rekao je on.

On je dodao da je Stefanović potvrdio da će pregovori sa Prištinom biti nastavljeni u ponedeljak, 21. novembra, ali da nije izvesno da će biti postignut bilo kakav dogovor.

Predsednici četiri opštine severa Kosova i načelnik kosovskomitrovačkog okruga prisustvovaće sutra sednici parlamentarnog Odbora za Kosovo i Metohiju.

Stefanović: Bez obzira na uvrede, objasniću Odboru ponovo sve

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović najavio je da će sutra na sednici Odbora za Kosovo i Metohiju članovima tog skupštinskog tela ponovo objasniti značaj dijaloga i primene dogovora postignutih u Briselu.

"Sutra ću odbornicima ponovo objasniti da moramo nastaviti naš zadatak bez obzira na uvrede i neslaganja koja su deo demokratskih razgovora", rekao je Stefanović gostujući na TV Avala.

Stefanović je kazao da će sve ono što bude obaveza za državu da primeni iz dogovora sa Prištinom morati da primene i Srbi sa severa.

On je ocenio da bi bilo loše da se građani odvoje od stava države i da rade kako hoće, jer je, kako je podsetio, cilj dijaloga da se stvori situacija koja će omogućiti posebnost prelaza Brnjak i Jarinje, maksimalna prava za Srbe koji žive južno od Ibra kao i zaštitu crkava i manastira.

"Moramo naći način da utičemo na prištinski sistem na koji nemamo uticaj", ponovio je Stefanović i dodao da pregovarački tim na čijem je čelu radi na tome da Srbija prvi put nakon 1999. godine ima uticaj na ono na šta Priština nikada ne bi dozvolila.

"Ovo su suštinski pregovori o tome koliko duboko možemo da uđemo u prištinski sistem koji odlučuje o registarskim tablicama, ličnim kartama, katastru, matičnim knjigama, ima Vrhovni sud", kazao je on.

Šef pregovaračkog tima rekao je da smatra da ima nade i da je apsolutno neophodno da se usaglase stavovi Beograda i Srba sa severa.

Stefanović je rekao da ga ne brine prijava koju pojedini predstavnici kosovskih Srba najavljuju protiv njega, jer to nije njegova lična politika već politika Vlade uokvirena skupštinskim rezolucijama.

"Ništa se neće dobiti u procesu ako dođe neko na moje mesto, situacija će biti sve teža jer vreme prolazi ... i kajaćemo se što još danas nismo nešto uradili", kazao je on i ponovio da ceo proces nije pokrenut zbog EU već da bi se rešili decenijski problemi na koje se do sada reagovalo samo principijelnim neslaganjem i tvrdnjama da Kosovo nije nezavisno.

Stefanović je rekao da je danas sa predstavnicima opština severnog Kosova, razgovarao i o uključivanju eksperata sa Kosova u implementacione grupe.

Šef pregovaračkog tima demantovao je navode predsednika opština da je ideja o integrisanom upravljanju prelazima prepisana iz Ahtisarijevog plana.

"Srbi imaju glas ali nisu strana u pregovorima, i danas sam se sastao sa njima da čujem njihovo mišljenje i predloge, ali sam slušao primedbe, važno je da im objasnim sve, da im kažem da je Vlada sve dogovore iz Brisela usvojila i da ih sprovodi", kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.