Pacoli predsednik, Tači premijer

Izvor: S media, 22.Feb.2011, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli predsednik, Tači premijer

Kandidat za predsednika Kosova Bedžet Pacoli izabran je juče na tu dužnost, u trećem krugu glasanja poslanika novog saziva Skupštine Kosova. Hašim Tači izabran za premijera, Srbi dobili tri ministarstva.

U trećem krugu glasanja za Pacolija, koji je bio kandidat koalicije Demokratske partije Kosova (DPK) i Alijanse za novo Kosovo čiji je predsednik, su glasala 63 poslanika, četiri su bila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << protiv, jedan glas je bio nevažeći.

U prethodna dva kruga Pacoli nije mogao da bude izabran pošto je bilo potrebno dve trećine glasova od 120 poslanika.

U trećem krugu glasanja za predsednika bila je potrebna prosta većina glasova.

U Skupštini Kosova sinoć je izabrana nova vlada, čiji će predsednik i u narednom četvorogodišnjem mandatu biti Hašim Tači.

Za buduću vladu je glasalo 65 od 67 prisutnih poslanika.

Srbi su u novoj vladi dobili tri ministarska mesta – za povratak i zajednice, lokalnu samoupravu i za rad i socijalnu zaštitu.

Vlada Kosova će imati 18 ministarstava i pet zamenika premijera, medju kojima je i Slobodan Petrović iz Samostalne-liberalne stranke.

Zamenici premijera su i Hajredin Kuči, izabran i za ministra pravde, Mimoza Kusari Ljilja, iz Alijanse Novo Kosova, izabrana za ministarku trgovine, Edita Tahiri, dosadašnji ministar javne uprave i Bujar Bukoši, bivši ministar zdravlja.

Jakup Krasnići predsednik Skupštine Kosova

Za Vladu su glasali poslanici Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, Alijanse Novo Kosovo Bedžeta Pacolija, Samostalno-liberalne stranke Slobodana Petrovića i stranke manjina. Srpska Samostalno-liberalna stranka će imati tri ministarstva i jednog zamenika premijera.

Ministri SLS-a biće Saša Rašić (ministar za povratak i zajednice), Nenad Rašić (ministra za rad i socijalna pitanja) i Radojica Petrović (ministar za lokalnu samoupravu).

Nisu bili prisutni poslanici Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Pokreta Samoopredljenje Aljbina Kurtija, kao i poslanici Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe. Odsutno je bilo 53 od 120 poslanika.

Tači i Pacoli potpisali koalicioni sporazum

Protiv izbora nove Vlade glasala je Rada Trajković koja je rekla da Hašim Tači nije u stanju da "ponudi budućnost stanovništvu Kosova" jer su izbori bili "izmanipulisani".

Iz moralnih razloga on ne može da bude premijer i zbog toga što je u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope doveden u vezu sa trgovinom ljudskim organima, rekla je Trajković u Skupštini Kosova.

Izboru je prethodio ekspoze premijera Tačija o programskim zadacima Vlade u narednom periodu.



Pacoli: Biću predsednik svih koji žive na Kosovu


Novoizabrani predsednik Kosova Bedžet Pacoli izjavio je večeras da će biti predsednik svih koji žive na Kosovu, bez obzira na etničku i političku pripadnost, istakavši kao jednu od svojih obaveza dijalog s Beogradom.

“Postigao sam uspeh poštenim radom. Uspehe na Zapadu želim da oživotvorim i na Kosovu. Zapad je put kojim će koračati i Kosovo”, kazao je Pacoli u prvom obraćanju poslanicima i javnosti, pošto je večeras u skupštini izabran za predsednika.

Pacoli je rekao da je izabran kako bi Kosovo vodio putem bez konflikata i sukoba i najavio da će se za vreme svog mandata boriti da niko ne bude iznad zakona, protiv kriminala i za što bolje funkcionisanje pravosuđa.

On je kao značajne obaveze na mestu predsednika izneo i dijalog sa Beogradom, kao i "širenje dobrosusedskih odnosa" u regionu.

On je rekao da će nastaviti put kojim su krenuli Adem Jašari, Ibrahim Rugova i ostali bivši predsednici Kosova nakon sukoba 1999. godine.

Pacoli je izjavio da će uložiti svoje znanje i energiju da opravda zadobijeno poverenje.

“Ponosan sam što sam jedan od vas. Predstoje nam veliki izazovi. Oni su mnogobrojni, moramo da uložimo napore radi bolje budućnosti. Nosiću se i sa optužbama i etiketiranjima”, kazao je Pacoli.

"Promovisaću ideju za organizovanje referenduma za promenu Ustava kako bi ubuduće predsednik Kosova bio biran na izborima", rekao je Pacoli.

Izbor za predsednika Kosova bojkotovali su poslanici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, pokreta Samoopredeljenje.

Oni su napustili salu i pre nego što je glasanje počelo, navodeći da ne žele da budu saučesnici u izboru predsednika Kosova i vlade, tvrdeći da su unapred osuđeni na neuspeh.

(Tanjug, Beta)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Pacoli nije izabran u prvom krugu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Feb.2011

U Skupštini Kosova je u toku glasanje za predsednika Kosova. Za izbor predsednika potrebno je 80 plus glasova u prvom ili drugom krugu, dok u trećem 61. U skupštini je prisutno 67 poslanika. U prvom krugu tajnog glasanja za Pacollija, jedinog kandidata za predsednika, glasalo je 54 poslanika, 11...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.