Pacoli: Predsednicu izabrao Del

Izvor: B92, 08.Apr.2011, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pacoli: Predsednicu izabrao Del

Priština -- Predsednica Kosova Atifete Jahjaga je izbor američkog ambasadora na Kosovu Kristofera Dela, a ne stranaka, izjavio je bivši predsednik Kosova Bedžet Pacoli.

Priznajući da nikada ranije nije čuo za Atifete Jahjagu, Pacoli je kazao da su se i Hašim Tači i Isa Mustafa pogledali kada im je predstavljeno Jahjagino ime.

"Rekao sam - povlačim se. Onda je američki ambasador otvorio koverat >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i rekao: ovo treba da prihvatite jer ćete izgubiti velikog prijatelja i američku agendu za Kosovo", rekao je Pacoli.

"Kada je američki ambasador Kristofer Del iz koverta izvadio ime Atifete Jahjage kako bi je predložio za predsednicu, Hašim Tači i Isa Mustafa su bili iznenađeni", dodao je on za prištinsku Televiziju Klan Kosova.

U izjavi posle izbora Jahjage na mesto predsednice Kosova američki ambasador Kristofer Del je rekao da su SAD sarađivale sa Jahjagom više godina.

"Ona je zaslužila divljenje i poštovanje svih sa kojima je radila. Od državne sekretarke Hilari Klinton do stotina policajaca koji su ponosni što su služili uz nju prethodnih 11 godina", rekao je Del.

Jahjaga (36) je sinoć, nakon što je na vanrednoj sednici kosovske Skupštine izabrana za predsednicu, izjavila da će biti faktor ujedinjenja i zastupati interese svih građana, a da je njen idel, kao i svih građana Kosova, učlanjenje u EU i prijateljstvo sa SAD.

Značaj izbora žene na funkciju predsednika

Poslanice u Skupštini Kosova ocenjuju da izbor Atifete Jahjage za predsednicu Kosova predstavlja demokratizaciju i korak napred ka polnoj jednakosti, i smatraju da će to uticati na promenu opšte slike Kosova u svetu.

Ima, međutim, i ocena da izbor žene za predsednicu ne predstavlja ništa posebno.

Šefica prištinskog tima za razgovore sa Begradom i poslanica Edita Tahiri rekla je za agenciju Beta da izbor Atifete Jahjage za predsednicu predstavlja dobar pokazatelj da na Kosovu počinje jedan sveobuhvatni, demokratski proces.

"Ovim izborom Kosovo, ne samo po Ustavu, već i praktično, garantuje jednaku perspektivu za sve, kao i jednakost među polovma", rekla je Edita Tahiri.

Prema njenim rečima, izbor žene za predsednicu Kosova predstavlja pobedu u borbi za jačanje položaja žene na ovim prostorima.

Poslanica Samostalne liberalne stranke Biserka Kostić rekla je da njoj kao ženi izbor žene za predsednicu Kosova pomalo laska.

"Izbor Atifete Jahjaga za predsednicu", rekla je Kostićeva, "za mene znači da mi žene nismo toliko diskriminisane kao što se priča".

Kostićeva je ocenila da izbor žene za predsednicu Kosova ide ukorak sa evropskim standardima, jer se u Evropi neprekidno radi na tome da se smanji diskriminacija žena.

Poslanica SLS-a Jelena Bontić izjavila je, međutim, da za nju to što je žena izabrana za predsednicu Kosova ne znači ništa posebno.

Bontićeva je kazala da je predsednik samo funkcija na koju je na Kosovu sada izabrana žena i ocenila da za nju lično "nije posebno bitno da li će na tom položaju biti žena ili muškarac".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.