Odbrana bivših lidera tzv.OVK traži istragu u vezi jednog svedoka

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 16:45

Odbrana bivših lidera tzv.OVK traži istragu u vezi jednog svedoka

Odbrana bivših lidera takozvane OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zatražila je istragu u vezi jednog svedoka.

Odbrana bivših lidera tzv.OVK zatražila je od pretresnog veća Specijalizovanih veća Kosova da imenuje prijatelja suda koji bi sproveo istragu u vezi poruke koju je Tužilaštvo dobilo u vezi svedoka W04577, a u kojoj se navode podaci koji direktno utiču i potencijalno su fatalni po kredibilitet svedoka.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dostavljenom Tanjugu, odbrana je tražila i da, ukoliko se ne imenuje "prijatelj suda", autora pisma ispita Tužilaštvo i obavesti odbranu o istrazi, ali i da se svedočenje svedoka odloži dok se ne istraže navodi iz pisma.

Navodi se da je identitet autora pisma zaštićen, kao i da se u pismu nalaze dokazi da je navodno, davao iskaz, u korist svojih ličnih motiva.

Identitet osobe koja je tu poruku uputila, kako piše u zahtevu odbrane, zaštićen je odlukom suda, na zahtev tužilaštva nepoznat braniocima.

"Pošto odbrana nije u mogućnosti da sama izvrši potrebne istražne radnje, a Tužilaštvo je u situaciji sukoba interesa jer se teza protiv četvorice optuženih zasniva, između ostalog, na kredibilitetu tog svedoka, odbrana traži da se imenuje nezavisni istražitelj kako bi istražio navode sadržane u pismu i pripremi izveštaj o ishodu takvih istraga", navodi se u saopštenju Specijalizovanih veća.

Seljimijeva odbrana je kontaktirala Tužilaštvo 12. januara ove godine, četiri dana nakon što je stigla poruka, sa pitanjem da li je Tužilaštvo istražio ili planira da istraži navode navedene u poruci o svedoku, da objavi identitet pošiljaoca pisma kako bi odbrana sprovela vlastitu istragu.

Tužilaštvo je obavestilo odbranu da nije u obavezi da obavesti odbranu o istražnim radnjama, ako ih ima. Odluku o zahtevu odbrane trebalo bi da donese raspravno veće predsedavajućeg Čarlsa Smita.

U Hagu je u toku suđenje bivšim vođama tzv. OVK Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, u slučaju nazvanom "Tači i drugi" koji su optuženi za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini. Tzv. OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASTAVLJENO SUĐENJE LIDERIMA TERORISTIČKE OVK: Odbrana bivših vođa UČK traži istragu u vezi jednog svedoka

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2024

Tužilaštvo je obavestilo odbranu da nije u obavezi da obavesti odbranu o istražnim radnjama, ako ih ima..Odbrana bivših lidera takozvane OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zatražila je od pretresnog veća Specijalizovanih veća Kosova da imenuje prijatelja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.