Izvor: B92, 15.Jan.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo 10 godina zločina u Račku

Priština -- Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači izjavili su da Kosovo neće zaboraviti masakar izvršen u Račku pre 10 godina, ali da neće tražiti revanš.

Na komemorativnoj sednici povodom 10 godina od ubistva 45 civila u Račku, Sejdiu je kazao da se najviše zločina na Kosovu dogodilo tokom 1998. i 1999. godine.

"Tada su srpske snage pretvorile Kosovo u spaljenu zemlju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uništivši više od 130.000 kuća, na stotine vreskih objekata i ubili 13.000 civila Albanaca, dok su zarad skrivanja zločina tela žrtava prebacila u Srbiju", rekao je Sejdiu.

Kosovski predsednik je rekao da je, nezavisno od svega što se dogodilo, Kosovo zainteresovano za dobrosusedske odnose sa Srbijom, ali, kako je naveo, u Srbiji "nema ni jednog lidera koji prihvata da je Srbija na Kosovu izvršila zločine protiv čovečnosti".

Prema rečima Tačija, masakar u Račku je "ubrzao diplomatske i vojne procese protiv snaga Miloševića", rekao je Tači i zahvalio tadašnjem šefu verifikacione misije na Kosovu, Vilijemu

Vokeru koji je, kako je rekao, stao na stranu pravde.

Voker, koji je učestvovao na komemoraciji, odlikovan je Zlatnom medaljom humanizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.