OVK testira Euleks

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OVK testira Euleks

Veliki pritisak na Euleks posle hapšenja Fatmira Ljimaja i još osmorice bivših pripadnika OVK. Hiljade ljudi protestovalo u 25 mesta na Kosovu, tražeći da ovakve akcije odmah prestanu. Veliki miting najavljen za 29. mart u Prištini.

Hiljade kosovskih Albanaca protestovalo je u 25 mesta na Kosovu protiv nedavnih akcija Euleksa, koji je, zbog navodnih ratnih zločina, uhapsio devet nekadašnjih pripadnika OVK, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Fatmira Ljimaja.

Skupovi pod sloganom "Sloboda za oslobodioce" održani su u organizaciji veterana Oslobodilačke vojske Kosova i na njima je zatraženo da Euleks odmah prestane hapšenja bivših gerilaca.

Najglasniji su bili stanovnici Mališeva, odakle je svih devet osoba optuženih za ratne zločine počinjene u obližnjem logoru u selu Klečka, koji su zatražili da Euleks odmah napusti Kosovo.

"Kao i UNMIK, i ova misija radi prema srpsko-ruskom planu. Oni su uhapsili naše najbolje sinove, koji su sve dali za slobodu Kosova", rekao je predsednik udruženja veterana OVK u Mališevu Halil Beriša.

Ljimaj i još osam nekadašnjih pripadnika OVK, optuženi su za zločine počinjene u logoru Klečka kod Mališeva. Ljimaj je, prema navodima optužnice, naredio ubistvo dvojice srpskih policajaca, koje se gerilci prethodno zarobili, dok je učlestvovao u mučenju trećeg. Leševi trojice žrtava su pronađeni i identifikovani.

Osim zahteva da se hapšenja prekinu, veterani su zatražili i promenu mandata Euleksa, odnosno da se misiji EU ukinu izvršne nadležnosti i cela misija postane savetodavna.

"Smatramo da je Euleks nepotreban... Ta misija se pokazala kao neuspešna", rekao je šef veterana u Prištini Sabit Krasnići, koji je zatražio da se svi pripadnici OVK odmah puste iz zatvora.

Krasnići je, takođe, optužio Euleks da sprečava vladavinu prava na Kosovu.

I Čeku protiv Euleksa 

Zbog hapšenja bivših pripadnika OVK, na Euleks se obrušio i Agim Čeku, nekadašnji komandant te organizacije, tražeći od evropskih predstavnika da hitno prekinu takve akcije i usredsrede se na borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala i šverca.

Nastavak drame koja je usledila posle hapšenja Ljimaja i još devet bivših pripadnika OVK predstavlja najveći test u dosadašnjem mandatu Euleksa, pošto se evropska misija, poput UNMIK-a, suočava sa ogromnim pritiskom bivših gerilaca, koji smatraju da imaju imunitet od krivičnog gonjenja zbog ratnih zločina.

"Malo je čudno. Nije jasno da li su ovde da nam pomognu ili da nas potope", rekao je Čeku.

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je za KiM radio da Misija EU podržava pravo građana da protestuju, ako su okupljanja mirna i u skladu sa zakonom.

"Euleksovi tužioci su nezavisni i kada su suočeni sa ozbiljnim navodima, u ovom slučaju sa ratnim zločinima, oni su dužni da pokrenu istragu. Naši tužioci zasnivaju svoje istrage na dokazima, a sud donosi odluke da li je neko kriv ili ne", izjavila je Gudeljevićeva.

Prema njenim rečima, Euleksov pretpretresni sudija za petoro osumnjičenih, među kojima je i komandir KPS-a u Prizrenu, odredio pritvor do 30 dana, da je dvoje u kućnom pritvoru, a da je jedan osumnjičeni dužan da se javlja policiji tri puta nedeljno.

U akciji hapšenja 16. i 17. marta, Euleks policajci su pritvorili devetoricu pripadnika OVK, zbog povezanosti sa ratnim zločinima počinjenim tokom ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji.

Među uhapšenima je bio i Fatmir Ljimaj, potpredsednik Tačijeve DPK i ministar saobraćaja u kosovskoj vladi, kao i bivši haški optuženik i komandant Oslobodilačke vojske Kosova, koji je pušten da se brani sa slobode.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest bivših pripadnika OVK

Izvor: S media, 23.Mar.2011

Nekoliko hiljada bivših pripadnika OVK protestovalo je danas u Prištini zbog hapšenja nekadašnjih pripadnika te formacije i istrage protiv poslanika Skupštine Kosova Fatmira Ljimaja zbog zločina nad Srbima. ..Protesti su održani i u još nekoliko gradova na Kosovu...Demonstranti, koji su se okupili...

Nastavak na S media...

Podrška uhapšenim pripadnicima OVK

Izvor: Mondo, 23.Mar.2011

Udruženje veterana OVK održala je proteste u Prištini i svim većim gradovima na Kosovu povodom hapšenja njenih pripadnika koje je izveo Euleks.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.