Ništa od dolaska: Opozvan poziv Tačiju

Izvor: Mondo, 20.Apr.2015, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od dolaska: Opozvan poziv Tačiju

Omladinski odbor za obrazovanje opozvao je poziv Hašimu Tačiju za učešće na konferenciji Evropske integracije Zapadnog Balkana: Zajedno možemo bolje, 24. aprila u Beogradu.

Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

Iz tog odbora tvrde da su to uradili pod pritiskom i pretnjama koje su im, kako kažu, upućene prethodnih dana, a koje oni shvataju vrlo ozbiljno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Navode da imaju poverenje da će nadležne institucije svoj posao raditi odgovorno i da će postupati po podnetim krivičnim prijavama.


"Otkad je u medijima objavljena radna verzija agende trpeli smo snažne političke pritiske i pretnje različitih organizacija i pojedinaca u nameri da do najavljenog susreta ne dođe", navodi se u saopštenju.

Tvrde i da razumeju da je prerano za ovakav vid susreta, te da im je žao zbog propuštene prilike da se pošalje jaka poruka o potrebi da zemlje u regionu čvrsto sarađuju na putu evropskih integracija.

Ideja ovog programa, kako se navodi, bila podsticanje multi-perspektivnog pristupa diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana.

"Smatramo da je razmena iskustava među profesionalcima poreklom iz regiona neophodna jer je preduslov za bolju integraciju u EU strukture. Do susreta ministara u Beogradu neće doći, ali tokom predviđenog panela Omladinski ambasadori pomirenja još jednom će pokazati šta je dobar primer regionalne saradnje - susreli se oni u Beogradu, Skoplju, Sarajevu, Prištini ili negde u Evropi", stoji u saopštenju.

Navodi se da su pozivnice otkazane i ministrima spoljnih poslova Srbije, BiH i Makedonije.


"Odluku da povučemo pozive ministrima doneli smo nakon višečasovnih konsultacija jer se cela negativna kampanja i konotacija koju je ova konferencija dobila, kosi sa našim radom i programima. U istom trenutku, ovo ni na koji način ne utiče na održavanje konferencije koja je mnogo više od pojedinačnih govornika i na kojoj ćemo predstaviti rezultate dosadašnjeg rada", kažu iz Omladinskog odbora.

Napominju da su trogodišnjeg programa radili sa mladim liderima na suočavanju sa prošlošću i njenom prevazilaženju mirnim putem, te da su tom prilikom isticali značaj nenasilnog rešavanja konflikata i izuzetnu vrednost međusobnog poštovanja, dijaloga i saradnje.



To će, kažu, raditi i ubuduće kroz njihove programe, kako bi budući donosioci odluka bili senzibilisani za teme pomirenja i radili na zajedničkom nastupu pred evropskim institucijama za boljitak svojih građana jer zajedno sasvim sigurno možemo bolje i više.

Ranije danas, oficir za vezu Beograda i Prištine Dejan Pavićević odgovorio je na zahtev Prištine da kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači 24. aprila poseti Beograd, obavestivši da protiv njega postoji pravnosnažna sudska presuda i da bi bio izveden pred nadležni sud, potvrđeno je Tanjugu u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

"Svi građani Srbije jednaki su pred zakonom. Uzimajući u obzir pravni sistem Srbije i činjenicu da je presuda Tačiju pravno obavezujuća, on bi bio zadržan pri prvom kontaktu sa bilo kojom službom nadležnom za sprovođenje zakona i izveden pred nadležni sud", rečeno je u Kancelariji za KiM.

Tači je 11. jula 1997. osuđen u odsustvu pred Okružnim sudom u Prištini na 10 godina zatvora, a presudu je 12. marta 1999. godine potvrdio Vrhovni sud Srbije.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.