Ne bojim se Tačija

Izvor: Vesti-online.com, 19.Avg.2010, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne bojim se Tačija

Samo dan uoči najavljenog odlaska srpskog ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića u selo Prilužje u opštini Vučitrn, Hašim Tači obavestio je pismom šefa Međunarodne civilne kancelarije da Vlada Kosova neće dozvoliti posete srpskih zvaničnika Kosovu zbog političkih provokacija tokom njihovih ranijih dolazaka.

U razgovoru za "Vesti" Bogdanović najavljuje da će svakako putovati u južnu srpsku pokrajinu i da je zabrana njegove posete samo još jedna u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nizu političkih provokacija i jednostranih poteza takozvanih kosovskih institucija.

- Ponašanje Prištine je nedopustivo i u njenom dobro poznatom maniru stalnog izazivanja tenzija, sukobljavanja i provokacija. Krajnje je vreme da Euleks preduzme korake, spreči nerazumno ponašanje Prištine i jednom joj jasno stavi do znanja da je upravo ona uzrok i izvor svih tenzija - kaže Bogdanović.

Tači tvrdi da je odlučio da suspenduje sve zahteve za odlazak na Kosovo, jer se srpski zvaničnici nisu ponašali prema pravilima i procedurama za posete.

Šta dobija Tači odlukom da zabrani posete Kosovu srpskim zvaničnicima?

- Ovaj potez privremnih kosovskih institucija nije ništa drugo nego pokušaj da se demonstrira kvazidržavnost, zato misija Euleksa u skladu sa svojim statusno neutralnim mandatom mora da reaguje.

- Moji odlasci i posete Kosmetu uvek su bili u funkciji mirnog rešavanja problema, apela na dijalog, kompromis i pomirenje albanskog i srpskog naroda. Pitam se, kome i zašto smeta moja poseta Prilužju, gde je trebalo da otvorim dečji vrtić.

Šta je pozadina ovakve odluke kosovskih vlasti?

- Očigledno Prištini ne odgovara to što se u srpskim sredinama grade i stvaraju bolji uslovi za život, ostanak i opstanak Srba. Zašto Hašim Tači nije iskoristio položaj kosovskog premijera i svoj uticaj koji evidentno ima među kosovskim Albancima da se konačno otkriju ubice dece u Goraždevcu, žetelaca u Starom Gacku ili da omogući povratak prognanih Srba u Đakovicu, pećki kraj i druga mesta, koji sprečavaju lokalne albanske zajednice? Podsetiću da je u nekoliko poslednjih meseci Priština nizom jednostarnih poteza, sve činila da oteža život kosmetskim Srbima.

Šta očekujete da će se desiti?

- Euleks mora da se zapita kakvu poruku privremene kosovske institucije, zabranom moje posete, šalju kosmetskim Srbima, a istovremeno jasno kažu koliko još provokacija treba da se dogodi da bi međunarodna zajednica reagovala.

Kakva će biti reakcija zvaničnog Beograda i šta može konkretno da se učini?

- Vlada Srbije i Ministarstvo za KiM privrženi su i čvrsto opredeljeni za dijalog i mirno rešenje kosmetskog problema, ali Euleks i međunarodna zajednica moraju da obavljaju svoj posao koji su preuzeli na sebe, da privole Prištinu da prestane sa provokacijama i izazivanjem tenzija.

Hoćete li otići na Kosovo i Metohiju?

- Ja i moja porodica živimo na Kosmetu, odlazim i odlaziću, ukoliko se bilo kakav incident dogodi odgovornost je na Euleksu, koji mora da obezbedi posete pokrajini srpskim političarima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.