Ponašanje Prištine nedopustivo

Izvor: S media, 18.Avg.2010, 17:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponašanje Prištine nedopustivo

Izjava Hašima Tačija da će zabraniti posete srpskih zvaničnika Kosovu je politička provokacija. Tražimo od EULEKS-a i međunardne zajednice da reaguje na nerazumno ponašanje Prištine, izjavio ministar Goran Bogdanović.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović cenjuje da je zabrana njegove sutrašnje posete Kosovu i Metohiji još jedna u nizu političkih provokacija i jednostarnih poteza od strane takozvanih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kosovskih institucija.

-Ponašanje Prištine je nedopustivo i u njenom dobro poznatom maniru stalnog izazivanja tenzija, sukobljavanja i provokacija. Krajnje je vreme da EULEKS preduzme korake, spreči nerazumno ponašanje Prištine i jednom joj jasno stavi do znanja da je upravo ona uzrok i izvor svih tenzija, kaže ministar za KiM.

Bogdanović ukazije da u njegovi odlasci i posete Kosmetu uvek bili u funkciji mirnog rešavanja problema, apela na dijalog, kompromis i pomirenje albanskog i srpskog naroda.

-Pitam se, kome i zašto smeta moja sutrašnja poseta Prilužju, gde je trebalo da otvorim dečji vrtić – rekao je Bogdanović, ocenjujući da Prištini ne odgovara to što se u srpskim sredinama gradi i stvaraju se bolji uslovi za život, ostanak i opstanak Srba.

-Zašto Hašim Tači nije iskoristio položaj kosovskog premijera i svoj uticaj koji evidentno ima među kosovskim Albancima, da se konačno otkriju ubice dece u Goraždevcu, žetelaca u Starom Gracku ili da omogući povratak prognanih Srba u Đakovicu, pećki kraj i druga mesta, koji sprečavaju lokalne albanske zajednice, pita Bogdanvić.

On podseća i da je nekoliko poslednjih meseci Priština nizom jednostarnih poteza, činila sve da oteža život kosmetskim Srbima.

-Upravo EULEKS mora da se zapita, kakvu poruku privremene kosovske institucije, zabranom moje sutrašnje posete, šalju kosmetskim Srbima, a istovremeno jasno kažu koliko još provokacija treba da se dogodi da bi međunarodna zajednica reagovala, navodi ministar.

Bogdanović još jednom ističe da su Vlada Srbije i Ministarstvo za KiM privrženi i čvrsto opredeljeni za dijalog i mirno rešenje kosmetskog problema, i ukazuje da EULEKS i međunarodna zajednica moraju da privole Prištinu da prestane sa provokacijama i izazivanjem tenzija.

-Ovaj potez privremnih kosovskih instituicja nije ništa drugo nego pokušaj da se demonstrira kvazi državnost, zato misija EULEKS-a u skladu sa svojim statusno neutralnim mandatom mora da reaguje. Ja i moja porodica živimo na Kosmetu, odlazim i odlaziću, ukoliko se bilo kakav incident dogodi odgovornost je na EULEKS-u, koji mora da obezbedi posete pokrajini srpskim političarima, poručuje Bogdanović.

Premijer Kosova Hašim Tači obavestio je pismom šefa Medjunarodne civilne kancelarije da Vlada Kosova neće dozvoliti posete srpskih zvaničnika Kosovu, zbog političkih provokacija tokom njihovih ranijih dolazaka, prenosi prištinska štampa.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bogdanović: Eulex treba da spreči nerazumne odluke Prištine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2010

PRIŠTINA, BEOGRAD -..Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je danas, nakon odluke Vlade Kosova da mu zabrani dolazak u Pokrajinu, da je "krajnje vreme da Euleks preduzme korake, spreči nerazumno ponašanje Prištine i jednom joj jasno stavi do znanja da je upravo ona uzrok i izvor...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.