NIJE FUNKCIONALNA: Raspuštena skupština Kosova

Izvor: Kurir, 07.Maj.2014, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIJE FUNKCIONALNA: Raspuštena skupština Kosova

PRIŠTINA - Poslanici skupstine Kosova danas su na vanrednoj sednici glasali za raspustanje parlamenta, čime je otvoren put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

U skupstini je u trenutku glasanja bilo prisutno 115 poslanika. Za raspuštanje skupštine glasalo je 90, dok su protiv bila četiri poslanika.

Vanrednu sednicu kosovskog parlamenta obeležila je žustra rasprava između vladajuće i opozicionih partija.

Premijer Kosova i lider vladajuće Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << partije Kosova (DPK) Hašim Tači rekao je da skupština nije funkcionalna, pa je njeno raspuštanje neophodno.

"Posle odluke vlade Kosova o formiranju oružanih snaga, skupština nije razmatrala to pitanje. Zatim, vlada je odlučila da formira nove opštine, a skupština ni na to nije odgovorila", rekao je Tači, ističući da su se partije dogovorile da se parlament raspusti i raspišu novi izbori.

I Ismet Bećiri, iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova (DSK) izjavio je da podržava raspuštanje kako bi se išlo u nove izbore.

"Ovo je veoma važan događaj, jer će građani moći da kažu svoje na izborima", rekao je Bećiri.

Međutim, ostale parlamentarne stranke su tokom rasprave isticale da do novih izbora treba doći tako što bi se Tačijevoj vladi izglasalo nepoverenje.

Mnoge stranke su optužile DSK za dogovor sa DPK, aludirajući na moguću koaliciju u budućnosti između te dve najveće partije kosovskih Albanaca.

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, koja je takođe bila deo vladajuće većine, predložila je da se uporedo sa raspuštanjem skupštine izglasa i nepoverenje vladi, što je podržao i Pokret "Samoopredeljenje".

Međutim, predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići rekao je da se danas o tome ne može odlučivati jer, prema Ustavu, predlog za izglasavanje nepoverenja vladi dostavlja se skupštini najmanje dva, a najkasnije pet dana pre rasprave.

Prema rečima Krasnićija, nekadašnjeg bliskog saradnika Tačija, a od skoro pripadnika nove političke partije Građanske inicijative za Kosovo, skupština se raspušta zato što vladajuća partija nema dovoljan broj glasova, i zato što opozicija nema dovoljan broj glasova da zbaci vladu.

Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke, rekao je na sednici da su Srbi nezadovoljni radom i nefunkcionalnošću Skupštine Kosova i da podržavaju njeno raspuštanje.

Miletić je rekao da su srpski poslanici iz SLS-a nezadovoljni nerešavanjem pitanja rezervisanih mesta za poslanike manjinskih zajednica, zbog čega i bojkotuju rad parlamenta i dodao da Skupštinu treba raspustiti.

"Podržavamo to i želimo da izbori budu fer i demokratski", rekao je Miletić.

Sa raspuštanjem Skupštine nije rešeno pitanje nastavka mandata rezervisanih mesta za manjinske zajednice.

Kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem, Srbi su više nedelja bojkotovali rad Skupštine Kosova.

Prema Ustavu, izbori se moraju održati u periodu ne dužem od 45 dana nakon raspuštanja Skupštine, a kao mogući datum vanrednih parlamentarnih izbora najčešće se spominje 8. jun.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Raspuštena pokrajinska skupština, protivno tzv. Ustavu Kosova?!

Izvor: Press, 07.Maj.2014

U skupštini je u trenutku glasanja bilo prisutno 115 poslanika. Za raspuštanje skupštine glasalo je 90, dok su protiv bila četiri poslanika...Vanrednu sednicu kosovskog parlamenta obeležila je žustra rasprava između vladajuće i opozicionih partija...Premijer Kosova i lider vladajuće Demokratske...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.