Marti: Nisam direktno optužio Tačija

Izvor: Vesti-online.com, 19.Jan.2011, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marti: Nisam direktno optužio Tačija

Izvestilac Saveta Evrope Dik Marti izjavio je da u svom izveštaju o trgovini ljudskim organima ne tvrdi da je u tome učestvovao premijer samoproklamovane republike Kosova i Metohije Hašim Tači.

"Ako pažljivo pročitate izveštaj, ja nigde decidno ne kažem da je gospodin Tači direktno učestvovao u trgovini organima. Kažem da su u tome učestvovali ljudi vrlo bliski gospodinu Tačiju. Teško je poverovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da on nikada nije čuo za to“, objasnio je Marti, a prenose beogradski mediji.

''Za razliku od gospođe Karle del Ponte, ja preciziram mnoge aspekte. Ja ne govorim o stotinama nezakonitih transplatacija, govorim o nekoliko slučajeva", izjavio je Marti u interviju za radio-televiziju Kosova.

Marti je rekao da se ne može govoriti o istrazi trgovine ljudskim organima koju su sproveli Tribunal u Hagu i Euleks, i ukazuje da nigde u njegovom izveštaju, ako se pažljivo pročita, nije za to delo kriminalizovana cela Oslobodilačka vojska Kosova.

"Međutim, prema mom mišljenju, bilo je zlouporebe i zločina koji su izvršeni od strane nekih grupa koje, po mom mišljenju, treba da budu predmet istrage", rekao je Marti.

"Prosto rečeno, nije bilo nikakve prave istrage tih događaja. Albanija - to su mi rekli ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova - smatrala je da nema nikakvog razloga da otvori istragu o eventualnim događajima na njenoj teritoriji, pošto je ocenila da nije bila deo sukoba u bivšoj Jugoslaviji i zbog toga nije videla razloga, niti motiva da se otvori neka istraga", izjavio je Marti.

On je odbacio izjave nekih zvaničnika pravosuđa u Srbiji da su osnov za njegov izveštaj bili istraga i informacije iz tužilaštva i državnih organa Srbije.

Ukazao je da je vrlo kritičan prema njima i da bi bilo bolje da te ustanove rade svoj posao, a da se manje bave odnosima sa javnošću.

"Dajem vam časnu reč da nijedan materijal iz Srbije nije mogao biti upotrebljen, niti sam ga ja upotrebio (u izradi izveštaja). Takođe želim da kažem da tokom posete Rusiji u svojstvu predsednika komisije za monitoring, ni sekund nisam razgovarao o Kosovu", rekao je Marti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

EU Observer: Prvi koraci Euleksa u istrazi o trgovini organima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2011

BRISEL -..Misija EU na Kosovu Euleks počela je da priprema teren za istragu podovom navoda da je premijer Kosova Hašim Tači odgovoran za ubistva srpskih zatvorenika i prodaju njihovih organa, dok se "Hjuman rajts voč" zalaže za imenovanje specijalnog tužioca koji ima iskustva u istraživanju ovakvih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.