Ljimaj se nije pojavio u sudu

Izvor: RTS, 17.Mar.2011, 19:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljimaj se nije pojavio u sudu

Bivši komadant OVK i visoki funkcioner stranke Hašima Tačija, Fatmir Ljimaj nije se pojavio pred istražnim sudijom, jer ga od sudskog gonjenja, za sada, štiti poslanički imunitet. Ljimaj večeras saopštio da se odrekao poslaničkog mandata.

Jedan od najznačajnijih komandanata OVK, Fatmir Ljimaj, nije se pojavio pred istražnim sudijom, koji je trebalo da odluči da li će visoki zvaničnik Tačijeve >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Demokratske partije Kosova početak suđenja za ratne zločine dočekati iza rešetaka ili na slobodi.

Trebalo je da se Ljimaj pred sudijom pojavi do 15 časova, što se nije dogodilo, jer kao poslanik u kosovskom parlamentu uživa imunitet, pa se očekuje da će sudski proces protiv njega početi tek onog trenutka kada Skupštini Kosova odluči o oduzimanju njegovog imuniteta, kada to zatraži tužilaštvo.

Ljimaj je, međutim, večeras saopštio da se odrekao poslaničkog mandata da bi omogućio da se nastavi istraga koju protiv njega vodi Euleks. On je, na konferenciji za novinare, rekao da veruje u "čistotu borbe bivše OVK i da je spreman da se, kad god zatreba, suoči sa pravdom".

Ljimaj, koga su prošle noći uhapsili, pa odmah zatim oslobodili policajci Euleksa, optužen je za seriju ratnih zločina koje je, navodno, počinio dok je komandovao logorom u selu Klečka, kod Mališeva, gde je, prema navodima optužnice, naredio likvidaciju dvojice zarobljenih srpskih policajaca, dok je lično učestvovao u mučenju trećeg.

Osim Ljimaja, optužnica obuhvata još 11 bivših pripadnika OVK, od kojih su najmanje dvojica još u bekstvu i njihova imena nisu objavljena.

Akcija Euleksa, koja je prva ozbiljna operacija međunarodnih misija usmerenu ka rasvetljavanju zločina počinjenih nad nealbancima, razgnevila je bivše albanske gerilce, a tokom hapšenja komandanta policije u Prizrenu Nedžmija Krasnićija zamalo nije došlo do obračuna kosovske i Euleks policije.

Istovremeno, premijer Kosova i nekadašnji politički lider gerile čiji je član bio Ljimaj, Hašim Tači, skupio je najviše zvaničnike svoje partije, kako bi se konsultovali o narednim potezima prema Euleksu.

Osim Tačija, sastanku su prisustvovali i Ljimaj i predsednik parlamenta Jakup Krasnići, koji je tokom rata bio portparol OVK. Za sada nema nikakvih informacija o ishodu tog sastanaka.

Serija hapšenja zbog ratnih zločina, kao što se i očekivalo, podigla je veliku buru među bivšim gerilcima, pa je njihov nekadašnji komandant, Agim Čeku, operaciju Euleksa nazvao pokušajem da se baci senka na sveti rat.

"Svet zna ko je bio agresor, a ko su bile žrtve", rekao je Čeku.

U ovom slučaju, međutim, žrtve su identifikovane. Reč je o dvojici srpskih policajaca, koji su hicima u glavu likvidirani posle naređenja koje je izdao Fatmir Ljimaj, koji je, tada, bio poznat po ratnom nadimku "komandant Čeliku".

Treća žrtva je osoba srpske nacionalnosti, koja je ubijena posle mučenja u kojem je učestvovao Ljimaj.

Haški tribunal je zbog nedostatka dokaza, 2005. godine, oslobodio Ljimaja optužbi zbog ubistva i mučenja u logoru Lapušnik. Po povratku u Prištinu, dočekalo ga je desetine hiljada ljudi, jer je Ljimaj jedan od najpopularnijih političara na Kosovu.

Osim Ljimaja, Euleks policija uhapsila je još osam bivših pripadnika OVK, uključujući i komandanta policije u Prizrenu Nedžmija Krasnićija, na šta su oštro reagovali bivši čelnici OVK, najavivši proteste.

Pored Krasnićija, prema pisanjima prištinskih medija uhapšeni su i Refki Mazreku, poznat pod nadimkom "Van Dam", Naser Krasnići, Behljulj Ljimaj, Naser Šalja, Sabit Šalja, Šaban Šalja, Besim Šurdaj i Osman Hodža.

Uhapšeni su pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova koji su delovali u regionu Prizrena i Mališeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.