Kurc: Dijalog Beograda i Prištine važan za ceo region

Izvor: RTS, 11.Feb.2016, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc: Dijalog Beograda i Prištine važan za ceo region

Sebastijan Kurc boravi u Prištini gde se sastao sa Hašimom Tačijem i Isom Mustafom. Ističe da opozicija treba na demokratski način da sarađuje sa vladom. Dijalog sa Beogradom, kaže, nema alternativu.
Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc rekao je da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu, istakavši da se radi o procesu bitnom za čitav region.

"Odlučujuće za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nas jeste to što ste se dogovorili sa Beogradom oko sprovođenja briselskog sporazuma. Dijalog između Beograda i Prištine nema drugu alternativu. To je vrlo bitno za region i osnova je za dalje približavanje", rekao je Kurc u Prištini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa kosovskim ministrom spoljnih poslova Hašimom Tačijem.
I Tači se zauzeo za nastavak sprovođenja svih sporazuma dogovorenih sa Beogradom u Briselu, da bi se, kako je rekao, dijalogom rešila sva otvorena pitanja.
Šef austrijske diplomatije je u Prištinu stigao iz Albanije, a pre toga je boravio u Podgorici i Beogradu. Sutra je u poseti Makedoniji.
Rekao je da Austrija podržava zemlje regiona u približivanju Evropi.
Osvrćući se na politička zbivanja na Kosovu unazad nekoliko meseci, Kurc je pomenuo da su stakla na zgradi kosovske vlade polomljena tokom poslednjih demonstracija, apelujući na opoziciju da se okane nasilja i prihvati dijalog.
"Nasilje nije rešenje. Opozicija treba na demokratski način da sarađuje sa vladom", rekao je Kurc.
Austrija će, dodao je, kao važan investitor ostati i dalje aktivna na Kosovu, zalažući se za ekonomske reforme, borbu protiv korupcije i jačanje pravnog društva.
Naveo je da sa Kosova više nema ilegalne migracije prema Austriji, a da će onaj ko ilegalno uđe u tu zemlju biti veoma brzo vraćen na Kosovo.
Austrijski ministar spoljnih poslova se u Prištini večeras sastao i sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo: Kurz poručio da nasilje nije rešenje

Izvor: Cafe.ba, 11.Feb.2016

- Nasilje definitivno nije rešenje i treba da se osudi. Opozicija treba na demokratski način da sarađuje sa Vladom. Za nas je odlučujeće da se ono što je dogovoreno s Beogradom primeni. Dijalog između Beograda i Prištine nema alternative i jako je važan za region, poručio je austrijski diplomata

Nastavak na Cafe.ba...

Kurz u Prištini: Dijalog sa Srbijom nema alternativu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 11.Feb.2016

Ministar spoljnih poslova Austrije, Sebastian Kurz, u četvrtak popodne posetio je Prištinu gde se sastao sa kosovskim rukovodiocima...Na konferenciji za novinare sa kosovskim ministrom spoljnih poslova, Hašimom Tačijem, Kurz je kazao da Austrija svojom spoljnom politikom podržava države regiona...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.