Krvavi tragovi vode do Nigerije

Izvor: Vesti-online.com, 11.Feb.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krvavi tragovi vode do Nigerije

Asocijacija lekara Nigerije optužila je Ročasu Okorču milijardera i guvernera savezne države Imo da je organizovao mrežu za trgovinu ljudskim organima u Nigeriji, a u saradnji sa bivšim premijerom Kosova Hašimom Tačijem, ali i zvaničnicima Turske i Hrvatske. Predsednik asocijacije dr Filip Ndžemanze govorio je o tome na hitnom sastanku koji je organizovan u Overiju, glavnom gradu te nigerijske države.

- Po prvi put u ljudskoj istoriji, jedna vlada se deklarisala kao kartel >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << trgovine ljudskim organima. Vlada države Imo koristi državne zdravstvene ustanove kako bi obezbedila mrežu trgovine ljudskih organa. Strani saradnici državne vlasti iz Turske, Kosova, Hrvatske i drugi su već ovde da usavrše stvaranje te mreže. To je međunarodna mreža sa Ročasom Okoročom u Nigeriji. Bivši premijer Kosova je na čelu trgovine organima u Evropi i on je prijatelj Okoroča, rekao je dr Ndžemanze.

On je istakao i da su nedavna putovanja guvernera Imoa u Tursku, Kosovo, Hrvatsku i druge latinoameričke i azijske zemlje, kao i izgradnja novih 27 opštih bolnica u državi, koraci ka usavršavanju mreže trgovine ljudskim organima.

Lider levice Srbije Borislav Stefanović kaže da je reč o ozbiljnim optužbama i da očekuje da pravda na kraju bude dostižna i sveobuhvatna. Poslanik SDS-a Marko Đurišić ističe da ne zna da li je to što se pojavilo u medijima ključni dokaz, koji bi Tačija trebalo da dovede do optužnice.

- Želim da verujem da će sud početi sa radom i da će to rezultirati podizanjem odgovarajuće optužnice - rekao je Đurišić.

Tamošnja državna kancelarija na sve to kazala je, da su optužbe "stara priča kojom su se bavile nigerijske bezbednosne službe".

Kada je irački šeik Behramin 2002. godine u jednoj televizijskoj emisiji posle transplantacije srca u Turskoj rekao da se "odlično oseća, ali mu je žao što u njemu sada kuca srpsko srce", tada tome nije bila posvećena velika pažnja. Ta priča je dobila potpuno novu dimenziju kada je bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u knjizi "Lov: Ja i ratni zločinci" objavila navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Knjiga se u prodaji našla tek kada je Del Ponte napustila funkciju tužiteljke i krenula za ambasadora u Argentinu. Izveštaj Dika Martija za Savet Evrope utvrdio je ono što su porodice kidnapovanih i ubijenih Srba godinama govorile, da je organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio Hašim Tači. Još tada, Marti je kazao da zna mnogo više o zemljama koje su bile umešane u taj lanac, ali da ne m

ože da se meša zbog tada aktuelnog procesa o trgovini organima na prištinskoj klinici Medikus. Taj slučaj trgovine organima, sveo se na optužene za nelegalnu transplantaciju, a završen je tako što su vlasnik klinike Ljutfi Derviši i njegov sin Arban osuđeni su na ukupno 15 godina i tri meseca zatvora, a dalja mreža nije raspetljana.

- Optužbe iz Nigerije su veoma ozbiljne. U toj grupi međunarodne trgovine bili su i Hašim Tači, koji je pored Ramuša Haradinaja, organizovao tu užasnu kriminalnu aktivnost na Kosovu i Metohiji u kojoj su ubijani i Srbi, ali i Albanci. On nikada nije procesuiran zbog toga.

Međunarodna zajednica zna za njegova užasna i brutalna krivična dela i identifikovala ga je kao prvog čoveka Dreničke grupe, ali ništa nije preduzela. Čak i danas ima podršku za bavljenje politikom, i evo, kandidovanje za predsedničku funkciju - kaže za "Vesti" predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

On dodaje da je u svetu lanac trgovaca organima razvijena i moćna mreža koja se sastoji i od stručnjaka, i političatra i kriminalaca.

- S obzirom da je reč o ogromnoj mreži, postoji globalna zavera ćutanja i sve zavisi od hrabrih pojedinaca i država, koji će reći ono što je u stvari već javna tajna - dodaje Drecun.

* Nigerija i Kosovo trgovali organima, umešan i Tači?

* Da li je Šaip Muja glavni trgovac organima na Kosovu?

* Zločini OVK ne smeju pred UN

* Dik Marti: SAD su znale šta Tači radi

Upitan zašto je bilo potrebno više od decenije da se utvrde činjenice o trgovini organima Dik Marti je kazao da su većini država bile poznate činjenice, da su izveštaji obaveštajnih službi - nemačke, britanske, italijanske, grčke - i izveštaji FBI-ja o kriminalnim aktivnostima Tačijeve bande upućivani su raznim ministarstvima spoljnih poslova.

- Ali, oni su izabrali politički oportunitet - objasnio je Marti.

Čekajući optužnice Specijalnog suda za ratne zločine OVK, Drecun kaže da se samo nameće pitanje šta će taj sud uraditi po pitanju Tačija?

- Ovo je poslednja ozbiljna prilika da im se sudi, i neće biti mnogo nade i žrtve će po drugi put biti ubijene ukoliko se to ne dogodi.

Karla del Ponte je iznela podatke da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gde su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope. U knjizi ona spominje naselje Burel u Albaniji, gde su žrtvama vađeni organi u kući koju ona u knjizi naziva Žuta kuća. Srpsko Tužilaštvo, ali i međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Njatch tražili su od Albanije da pokrene istragu o navodima o trgovini organima otetih Srba.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.