Kosovska tajna služba SHIK i dalje aktivna

Izvor: Politika, 20.Jul.2010, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska tajna služba SHIK i dalje aktivna

PRIŠTINA - Kosovska tajna obaveštajna služba (SHIK) često povezivana sa partijom na vlasti premijera Kosova Hašima Tačija je i dalje aktivna i povezana usko sa visokim vladinim zvaničnicima, iako Priština zvanično navodi da je ta služba prestala s delovanjem, izjavio je analitičar Američkog nacionalnog komiteta za politička pitanja Dejvid Filips.

Predstavljajući izveštaj o Kosovu nazvan „Razumevanje nezavisnosti”, Filips je u Prištini na skupu Kluba za spoljnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << politiku rekao da su korupcija i organizovani kriminal na Kosovu i dalje široko rasprostranjeni i da, kako je kazao, predstavljaju „visok rizik za budućnost Kosova i njegovu nezavisnost”.

„Vlada bi trebalo da pokaže više aktivnosti u borbi protiv ovih pojava. Trebalo bi da počne da hapsi korumpirane visoke zvaničnike, ne isključujući čak ni članove njihovih porodica. Politika je veoma personalizovana, a SHIK je još uvek aktivan, iako je saopšteno da je ta služba prestala sa delovanjem”, rekao je Filips.

Direktor Kluba za spoljnu politiku Veton Suroi je kazao da na Kosovu treba da se dogodi dekriminalizacija politike, koja je već godinama prisutna u društvu i vladajućim strukturama.

Suroi tvrdi da na Kosovu deluje istovremeno nekoliko „sila”, ističući SHIK, srpske paralelne strukture i međunarodni faktor.

„To jasno pokazuje da je Kosovo postalo nefunkcionalna država”, rekao je Suroi.

Govoreći o SHIK-u, Suroi je rekao da je ta služba prošla kroz četiri faze od osnivanja.

Tanjug

objavljeno: 20/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.