Izvor: Vostok.rs, 14.Apr.2014, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kisindžer je bio u pravu – SAD izdaje Tačija i svoje saborce iz OVK

14.04.2014. -

U čuvenoj drami „Revizor“, koju je napisao klasik ruske književnosti Nikolaj Gogolj, postoji scena sa oficirskom udovicom koja još uvek služi kao primer očigledne laži i neuverljivog izgovora za svoje postupke, a danas bi se tom scenom mogao opisati način na koji se Sjedinjene Američke Države pokušavaju otarasiti svojih donedavnih saveznika iz OVK, odnosno Hašima Tačija.

Naime, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << radi se o tome da se je američki ambasador u Prištini Trejsi Džejkobson izjavila da Vašington nije protiv stvaranja specijalnog suda za Kosovo koji bi se bavio ratnim zločinima takozvane Oslobodilačke armije Kosova, u kojoj je jednu od ključnih uloga imao Tači, što svakako znači da je sa američke tačke gledišta došao trenutak da dignu ruke od svog dosadašnjeg štićenika i naročito miljenika bivšeg državnog sekretara Medlin Olbrajt.

Misleći na izveštaj Dika Martija u kome se može prepoznati učešće Tačija u teškim nedelima, Džejkobson je rekla da je „važno da Priština pošalje signal da je spremna da se suoči sa tim optužbama, koje već nekoliko godina vise kao crni oblak iznad Kosova“.

Ona je potom podsetila na činjenicu da je Rusija više puta kritikovala Prištinu zbog navoda iz Martijevog izveštaja i stoga je zaključila da bi „za Kosovo bilo mnogo bolje da ima sud sa svojim uticajem, nego da to bude proces u Ujedinjenim nacijama sa većim obimom, koji ne bi bio ograničen samo na navode iz Martijevog izveštaja”, a to po svoj prilici znači da bi se u tom slučaju otkrila američka povezanost sa delovanjem OVK.

Čvrstu odluku SAD da natera Prištinu da se saglasi sa osnivanjem suda za ratne zločine, potvrdio je zatim i predsednik kosovske skupštine Jakub Krasnići koji je izjavio da je iz Vašingtona stigla „jasna direktiva“ parlamentu da mora glasati za taj predlog, a takođe su ubrzo usledili slični pritisci i drugih zapadnih ambasadora. Naravno, sasvim logično, sve je to rezultiralo pravom panikom u redovima Tačijeve Demokratske partije Kosova, usled opravdane bojazni da će se mnogi od njenih članova naći na optužnicama budućeg suda.

Podsetimo, u izveštaju Dika Martija se kaže da je samozvana Oslobodilačka vojska Kosova počinila razne zločine nad srpskim civilima, koji uključuju i trgovinu ljudskim organima. Takođe, u Martijevom izveštaju se navodi da je NATO na Kosovu izvršio napad iz vazduha, a da je za operacije na zemlji bila zadužena OVK, koja je na severu Albanije imala tajne zatvore u kojima su Srbi mučeni i ubijani.

Dakle, osnivanje suda za ratne zločine na Kosovu na kome insistira Vašington, očigledno će se najviše ticati bivših ključnih pripadnika OVK i Hašima Tačija, što znači da Amerika sada izdaje svoje stare saborce. Stoga, čini se da je veteran američke diplomatije Henri Kisindžer bio u pravu kada je svojevremeno dao iskreno priznanje, doslovno rekavši - „Biti neprijatelj SAD je opasno, ali biti prijatelj SAD je kobno”.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.