Jevtić: Poruke Tačija dobre, ali treba preći sa reči na dela

Izvor: RTS, 09.Apr.2016, 08:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Poruke Tačija dobre, ali treba preći sa reči na dela

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić kaže za RTS da je dobro čuti od predsednika Kosova Hašima Tačija da dijalog nema alternativu ali da je potrebna implementacija sporazuma postignutih u Briselu. Dodaje da broj onih koji žele da se vrate na Kosovo i Metohiju nije zadovoljavajuć i da će se i u budućnosti nastaviti sa rešavanjem problema Srba na Kosovu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Dalibor Jevtić rekao je u Dnevniku RTS-a da je dobro čuti od predsednika Kosova Hašima Tačija da dijalog nema alternativu.

"Bez dijaloga nema rešenja problema koji stoje kao prepreka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Čekamo da se pređe sa reči na dela i očekujemo implemtaciju postignutih sporazuma u Briselu", kaže Jevtić.
Ističe da ne treba ignorisati činjenicu da su Albanci na poslednjim izborima dali najveći broj glasova upravo Tačiju.
"Mi najbolje znamo koliko je bilo izazova i da politika, koja je na neki način politika bežanja od problema, nije dobra politika. Očekujemo da, pored onoga što će se dešaviti u Briselu, Srbi na Kosovu postanu ujedinjeniji", napominje Jevtić.
Dodaje da se često dešava da se Srbi napadaju u Metohiji.
"Imamo slučaj Kline kada su Srbi u talasima napadani. Svest kod većine Albanaca je da Srbi nisu dobrodošli i vrši se direktni pritisak na njih. Naš posao je da im pomognemo da ostanu i opstanu, a odgovornost leži na kosovskim institucijama", kaže Jevtić.
Ističe da broj onih koji žele da se vrate na Kosovo i Metohiju nije zadovoljavajuć.
"Suštinski povratak ne znači samo fizički, bitna je i borba za one koji su tamo da tamo i ostanu", napominje Jevtić.
Nada se, kaže, da će biti bolje u budućnosti.
"Potrebno je da uz pomoć Vlade Srbije nastavimo da rešavamo probleme Srba na Kosovu", dodaje Jevtić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.