Jelašić: Srbija protiv članstva Kosova u Svetskoj banci i MMF

Izvor: Blic, 11.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Srbija protiv članstva Kosova u Svetskoj banci i MMF

Kosovo je apliciralo za članstvo u Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), izjavio je danas u Briselu premijer privremene kososvske vlade Hašim Tači. Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić zatražiće od zemalja članica MMF-a da ne podrže učlanjenje Kosova, kao ni drugi oblik njegovog učestvovanja u radu MMF-a.



"Aplicirali smo juče za članstvo u Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu i očekujemo vrlo brzo pozitivan odgovor", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavio je Tači nakon otvaranja donatorske konferencije za Kosovo u organizaciji Evropske komisije.

"Naš cilj je članstvo u NATO, Evropskoj uniji i svim međunarodnim organizacijama", naglasio je Tači.

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić zatražiće od zemalja članica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da ne podrže učlanjenje Kosova, kao ni drugi oblik njegovog učestvovanja u radu MMF-a. Guverner NBS-a će, u skladu sa stavovima državnih organa Srbije, izraziti protivljenje ovakvom pokušaju privremenih organa vlasti Kosova da uđu u članstvo MMF-a, rečeno je novinarima u NBS-u.

U centralnoj banci Srbije ističu da je ovaj zahtev u skladu sa međunarodnim pravom i principima na kojima je osnovan MMF u čijem Odboru guvernera Jelašić predstavlja Srbiju.

Jelašić će povodom zahteva privremenih organa vlasti Kosova za učlanjenje u MMF uputiti pismo generalnom direktoru tog fonda i predstavnicima Švajcarske, kao zemlje preko čije konstituence Srbija ostvaruje pravo glasa u MMF-u.

Roan: Odluka o članstvu za šest do devet meseci

Proces za članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci, koji je danas pokrenulo Kosovo podnošenjem zahteva za članstvo u ove dve međunarodne institucije može trajati šest do devet meseci, izjavio je Tanjugu predstavnik za štampu briselske kancelarije Svetske banke Aleksander Roland.

"Podnošenje zahteva za članstvo pokreće proces koji obično traje šest do devet meseci i tokom kojeg MMF razmatra zahtev. Posle toga, Odbor izvršnih direktora Svetske banke donosi konačnu odluku o članstvu. Ne mogu procenjivati izglede da li će aplikacija Kosova biti prihvaćena ili odbijena", rekao je Roland.

Međunarodni monetarni fond o prijemu novih zemalja članica, što je danas zatražilo Kosovo, može odlučiti glasanjem na sastanku guvernera, a za prijem su dovoljni glasovi nekoliko zemalja sa najvećom glasačkom kvotom. Rezoluciju o prijemu nove članice u MMF može usvojiti Odbor guvernera prostom većinom glasova, pri čemu je neophodan kvorum od najmanje dve trećine glasova, što znači da je za usvajanje rezolucije potrebno više od 33 odsto glasova.

Guverneri imaju onoliki broj glasova koliko je dodeljeno zemlji članici koju predstavljaaju, a pet članica sa najvećom kvotom - SAD, Japan, Nemačka, Francuska i Velika Britanija imaju 38,41 odsto glasova. Kina ima 3,66 odsto, Rusija 2,7 odsto a Saudijska Arabija 3,17 procenata. Srbija ima 0,22 odsto glasova.

Kandidat za članstvo u MMF-u mora biti država, a MMF odlučuje da li podnosilac zahteva ispunjava uslove za članstvo ili ne. Da bi zemlja postala članica Svetske banke, mora biti članica MMF-a, a o prijemu odlučuju guverneri na glasanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.