Hašim Tači: Saradnja Kosova i Crne Gore je preduslov za mir i stabilnost u regionu

Izvor: Blic, 02.Jul.2016, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hašim Tači: Saradnja Kosova i Crne Gore je preduslov za mir i stabilnost u regionu

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da su dobri odnosi Kosova i Crne Gore od životnog značaja za dve zemlje i ocenio nepotrebnim i štetnim ponašanje grupa ili pojedinaca koji to pokušavaju da dovedu u pitanje.

- Imamo interes za dobrosusedske odnose. Ne smemo zaboraviti da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova u delikatnoj situaciji za nas i da to nije bila laka odluka za vlasti u Podgorici. S druge strane, naša saradnja je preduslov i za mir i stabilnost i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jednistvo u regionu, ali snažno verujem da standarde, vrednosti, tradiciju ali i evroatlantsku budućnost dve zemlje ne može da dovede u pitanje nijedan pojedinac ili nečije ponašanje - rekao je Tači u intervjuu za agenciju Beta.

Kosovski predsednik kazao je da ne želi da komentariše izjave ili ponašanje pojedinaca koji osporavaju dogovor o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i traže da se proces demarkacije vrati na nultu poziciju.

- U narednim danima u Skupštini Kosova treba da imamo glasanje o sporazumu o demarkaciji granične linije Republike Kosovo sa Crnom Gorom. Sporazum su pravili kosovski i crnogorski stručnjaci, potvrdili su ga međunarodni eksperti, a dobio je i pozitivnu ocenu američkog državnog sekretarijata - kazao je Tači.

Prema njegovim rečima, radi se o prihvatljivom, pravičnom sporazumu koji je potpisan i ni u kom slučaju dnevno-političke izjave i pojedinačni interesi ne mogu da budu iznad "interesa države za ratifikaciju sporazuma, za utvrđivanje granica države Kosovo jer to vodi ka konsolidaciji i jačanju Kosova".

On kaže da ima razumevanja za dnevno-političke izjave ali istovremeno gleda "državne interese koji su iznad interesa bilo kog pojedinca ili političke grupacije".

Opozicione stranke, pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su na različite načine (bacanje suzavca unutar Skupštine, odnosno molotovljevih koktela van zdanja institucija Kosova) prethodnih pola godine pokušavali da onemoguće stavljanje na dnevni red zakona o ratifikaciji sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Grupa poslanika Samoopredeljenja tokom ove nedelje je na granici s Crnom Gorom postavila zastavu Albanije kako bi pokazala gde je po njihovom mišljenju prava granica u odnosu na onu predvidjenu dogovorom kosovskih i crnogorskih vlasti, kojim Crna Gora, kako procenjuju, dobija 8.000 hektara kosovske zemlje.

Zbog toga je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore uputilo protestnu notu Vladi Kosova koja je ocenila da nikakve dnevno - političke igre ne mogu dovesti u pitanje odnose dve zemlje, dok je za protestnu notu navela da je preuranjena.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.