Izvor: Glas javnosti, 09.Feb.2011, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinajevi u vladu bez Tačija

PRIŠTINA - Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zauzeće danas konačan stav o (ne) učešću u budućoj kosovskoj vladi.

Stranka Ramuša Haradinaja je već postavila "crvenu liniju" i istakla da pristaje da bude deo buduće kosovske vlade, ali pod uslovom da budući premijer ne bude Hašim Tači.

Koalicija sa Tačijevom Demokratskom partijom Kosova (DPK) za ABK je prihvatljiva "samo ako Tačija pošalju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kući", što pojačava tvrdnje da je koalicija DPK - ABK postala "nemoguća misija", pišu pristinski mediji.

Visoki zvaničnici ove partije su rekli da ABK ne želi Tačija za šefa i da će pre ostati u opoziciji, nego da bude pod "njegovom komandom".

Izgleda da je stav protiv Tačija naročito ojačao posle povratka partijske delegacije ABK iz Haga i razgovora sa liderom Haradinajem, koji se nalazi u Hagu u očekivanju završetka obnovljenog sudskog postupka.

Bljerim Kući, Ahmet Isufi i Alji Beriša su se vratili iz Haga i obavestili svoje partijske kolege o Haradinajevom stavu o mogućoj koaliciji sa DPK i Tačijem.

Uslov ABK za pregovaranje o eventualnoj koaliciji sa DPK je, piše "Zeri", da Tači povuče svoju kandidaturu za položaj premijera. A pošto Tači ne želi da se povuče, ABK kaže da je njen konačni stav u vezi pregovora oko eventualne koalicije sa DPK negativan.

Za sada DPK na papiru može da računa na koaliciju sa manjinama i sa Alijansom za novo Kosovo Bedžeta Pacolija (Koalicija za novo Kosovo), čime bi osigurala 61 - 62 poslanika u Skupštini. To bi značilo da će sa ANK nova Tačijeva vlada biti na ivici postojanja, pošto 61 poslaničko mesto ne obezbeđuje potrebnu stabilnost.

Centralna izborna komisija juče je verifikovala konačne rezultate izbora održanih 12. decembra i ponovljenih u nekim opština zbog manipulacija i neregularnosti.

Verifikacijom su otvorena vrata za konstituisanje novog saziva vlade, skupštine i izbor novog predsednika samoproglašenog nezavisnog Kosova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.