Grenel: O razmeni teritorija se nikada nije govorilo u mom prisustvu

Izvor: RTS, 28.Mar.2020, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grenel: O razmeni teritorija se nikada nije govorilo u mom prisustvu

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
Ričard Grenel je u intervjuu za prištinsku televiziju T7 rekao da nikada nije razgovarao s Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem o razmeni teritorija, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rešenju između Beograda i Prištine.

"Nikada. Nikada to nije postavljeno kao pitanje u mom prisustvu, i kao što rekoh, to nije nešto što sam video ili da se pričalo o tome i usput, dozvolite mi da budem vrlo jasan. Ovo sam rekao i ranije. To smo rekli na Tviteru, objavili smo izjave za štampu, kada su oni tražili. Ovo nije prvi put da nam je jasno da su ove priče samo puke glasine, jednostavno su glasine", rekao je Grenel.
Upitan da li je razmena teritorija dobra opcija za njega, on je to isključio.
"Za mene lično to nije dobra opcija. Ne vidim to kao opciju", rekao je američki izaslanik.
Grenel je otkrio detalje razgovora sa odlazećim premijerom Aljbinom Kurtijem i između ostalog rekao da je on obećao ukidanje takse, a od nove kosovske vlade, kaže očekuje obavezno ukidanje takse, piše Gazeta Ekspres.
"Pogledao me je direktno u oči i rekao da će ukinuti taksu", rekao je Grenel.
Nema smisla imati politiku koja šteti ekonomiji Podsetio je da je stav Sjedinjenih Država je da "stopostotna taksa, koja je uvedena pre nego što je Kurti postao premijer, najviše štete nanosi ekonomiji i narodu Kosova".
"Zato nema smisla da imamo politiku koja šteti ekonomiji, ne dozvoljavaju preduzećima da napreduju i otvaraju nova radna mesta. To utiče na mlade ljude koji žele radna mesta i kada politika šteti samoj ekonomiji, ne treba očekivati od nas, od Sjedinjenih Država, da i dalje podržavamo politiku koja šteti ljudima i aktivnostima na stvaranju novih radnih mesta ", istakao je Grenel.
Dodao je da je američka ekonomija od kada je Tramp predsednik SAD imala fantastične rezultate i da je Tramp od njega zatražio program podrške upravo za Kosovo i Srbiju u stvaranju stimulativnih ekonomskih koraka i stvaranje povoljne poslovne klime kako bi mladima obezbedili nova radna mesta.
Govoreći o odnosima s novom vladom koja bi tek trebalo da se formira, nakon rušenja Kurtijeve vlade, Grenel je rekao da bi nova vlada morala prvo da ukine taksu.
"Nećemo se mešati u politiku. Narod na Kosovu će izabrati vladu, oni će birati svog lidera, međutim Sjedinjene Države će odabrati svoju politiku i naša politika je veoma održiva, bez obzira na to ko je na vlasti. Taksa treba da se ukine jer verujemo da 100-postotna taksa nanosi štetu vašoj ekonomiji ", podvukao je Grenel.
Grenel je naglasio da SAD pokušavaju da pomognu Kosovu, da pomognu Srbiji, celom regionu, da stvore područje ili region koji ima radna mesta i nade za mlade da bi mogli da ostanu u regionu i imaju kvalitetna radna mesta, da zasnuju svoje porodice i da ove porodice imaju prosperitet, ponovivši još jednom istu poruku.
"Ukinuti taksu i potom možemo sarađivati u širem smislu", rekao je Grenel.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TRAMPOV IZASLANIK ZA KOSOVO: Nikada se nije govorilo o razmeni teritorija, ne vidim to kao opciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Mar.2020

Upitan da li je razmena teritorija dobra opcija za njega, on je to isključio...Pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u mom prisustvu, izjavio je danas specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel i dodao da za njega lično to nije dobra opcija,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.