Geci ostaje u pritvoru

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Geci ostaje u pritvoru

Bivšem pripadniku OVK Sabitu Geciju, koji je osumnjičen za ratne zločine na Kosovu i severu Albanije, produžen pritvor. Geci je bio prvi čovek kosovske tajne policije ŠIK i jedan od najbližih saradnika Hašima Tačija.

Okružni sud u severnom delu Kosovske Mitrovice produžio je za mesec dana pritvor Sabitu Geciju osumnjičenom za ratne zločine na Kosovu i severu Albanije.

Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << EULEX-a Irina Gudeljević u izjavi Tanjugu podsetila je da je njegovo hapšenje početkom maja ove godine povezano sa EULEKS-ovom istragom o "mogućem maltretiranju osoba" držanih u objektima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova na severu Albanije za vreme sukoba 1998-1999. godine.

Prema njenim rečima, u tom slučaju, do sada nije "uspostavljena nikakva veza sa navodima o vađenju organa u Žutoj kući".

Ona je naglasila da su vezi sa istim slučajem identifikovane još dve osumnjičene osobe i da je drugi optuženi u istom predmetu zadržan u pritvoru.

Treći osumnjičeni Đemšit Krasnići je u bekstvu i za njim se još traga.

Gudeljevićeva je navela da se u bliskoj budućnosti očekuje da tužilac iz kancelarije Specijalnog tužilaštva podnese optužnicu.

Sabit Geci je bio prvi čovek kosovske tajne policije ŠIK i jedan od najbližih saradnika sadašnjeg premijera Hašima Tačija, kao i važna karika u komandnom lancu OVK.

Uhapšen je u maju, posle istrage o logorima u Albaniji, u kojima su, tokom sukoba na Kosovu, držani, mučeni i ubijani Srbi i ostali nealbanci, ali i Albanci koje su pripadnici OVK proglasili izdajnicima.

Geci je povezivan sa logorom koji se nalazio u gradu Kukeš na severu Albanije.

Istraga Euleks policije o ovim navodima počela je prošlog leta, posle objavljivanja memoara bivše tužiteljke Haškog suda Karle del Ponte, koja je u knjizi "Lov" obelodanila niz teških optužbi na račun albanskih gerilaca, uključujući i navode da su pripadnici OVK otimali, mučili i na kraju prodavali organe oko 300 zatočenika, mahom Srba.

Odmah posle sukoba 1998-99. godine, Sabit Geci je u nekoliko navrata ulazio u sukobe sa UNMIK policijom, pa je u oktobru 2000. godine uhapšen zbog reketiranja i pretnji, zbog čega je, godinu dana kasnije, i osuđen na pet godina zatvora.

Gecija je UNMIK policija uhapsila posle pucnjave u prištinskom noćnom klubu "Majami bič", posle čega je usledila obimna akcija tokom koje je pretreseno čak 13 objekata i uhapšeno još 25 osoba.

Prema izveštajima UNMIK policije, Geci je, uz još jednog bivšeg komandanta OVK Rustema Mustafu "Remija", godinama naplaćivao "reket" vlasnicima prištinskih lokala, a pre nekoliko meseci pretio je i novinaru lista Koha ditore.

Geci je bio pripadnik prve grupe OVK, koju je predvodio Adem Jašari. Osim njega, tu su bili Sulejman Selimi "Sultan", Rustem Mustafa "Remi", Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Selimi, Rahman Rama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.