Dve najveće stranke na Kosovu proglasile pobedu

Izvor: Southeast European Times, 13.Dec.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve najveće stranke na Kosovu proglasile pobedu

Preliminarni rezultati nagoveštavaju da je stranka sadašnjeg premijera Hašima Tačija privukla najveći broj glasova, ali nedovoljno da bi sama formirala vladu.

13/12/2010

Linda Karadaku za Southeast European Times iz Prištine – 13.12.2010

Pristalice i Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) okupile su se u nedelju (12. decembra) uveče u centru Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << proslavljajući „pobedu“ svojih stranaka na prvim parlamentarnim izborima u zemlji od proglašenja nezavisnosti 2008. godine.

Kosovska policija je podelila te grupe, kako bi sprečila eskalaciju situacije dok su pristalice dovikivale slogane jedne drugima.

Lider DSK Isa Mustafa pozvao je svoje pristalice da budu strpljive. „Sačekajmo rezultate, budimo smireni i održimo red.“

Lider DPK Hašim Tači usvojio je drugačiji pristup, rekavši pristalicama „Čestitam na pobedi“ i dodajući da je „pobeda“ građanski referendum o „dobroj vladavini DPK“ i njenoj viziji za budućnost. „Nismo odneli pobedu protiv bilo koga, mi smo pobedili za Kosovo“, rekao je Tači.

Centar za humanitarne studije Gani Bobi u Prištini saopštio je u nedelju uveče rezultate izlaznih anketa. Prema tim rezultatima, DPK vodi sa 31 odsto glasova, a DSK je sledi sa 25 procenata. Vetevendosja, na čelu sa Albinom Kurtijem, odnela je 16 odsto glasova, nadmašivši Alijansu za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i druge stranke.

Izlazna anketa uključivala je preko 2.000 birača. Prema Škeljzenu Malićiju iz Gani Bobi, margina greške iznosi do 3,5 odsto.

Nedeljno veče bilo je poremećeno optužbama između političkih stranaka, koje su se uzajamno okrivljivale za incidente. Kurtijev pokret Vetevendosje optužio je DPK za napade i druge nepravilnosti, koje su u mnogim slučajevima potvrđene od strane koalicije nevladinih organizacija Demokratija u akciji, koja je nadgledala glasanje, kao i policije.

Nepravilnosti su se uglavnom odnosile na višestruko glasanje jedne iste osobe, porodično glasanje, vršenje pritiska na posmatrače i članove izbornih komisija, kao i na probleme sa sprejevima i lampama za identifikaciju.

Najflagrantnije nepravilnosti su se, kako se smatra, dogodile u Srbici, gde je Centralna izborna komisija (CIK) zabeležila izlaznost od preko 94 odsto. Demokratija u akciji potvrdila je da su teški prekršaji takođe zabeleženi u Glogovcu, što bi moglo dovesti do generalnog osporavanja izbornog procesa.

„Manipulacije i nepravilnosti naštetile su izbornom procesu. U Srbici i Glogovcu manipulisano je slobodnim glasanjem“, rekao je predstavnik koalicije Ismet Krijeziju. Prema CIK, na nedeljnim izborima glasalo je 779.000 ljudi -- 47,8 odsto od ukupnog broja registrovanih birača.

Predsednica CIK Valdete Daka rekla je da je izlaznost među Srbima na severu zadovoljavajuća. Međutim, Kosovska policija je potvrdila izolovane incidente na severu, a dvoje Srba je uhapšeno. Manja grupa Srba protestovala je ispred mobilnog biračkog mesta u Leposaviću, a napadnut je i birački centar u Leposaviću.

Komandant KFOR general Erhard Buler rekao je da su, generalno gledano, izbori bili uspešni sa bezbednosnog gledišta.

„Situacija na dan izbora na Kosovu je -- sve u svemu -- bila mirna i stabilna; nije zabeleženo bilo kakvo zaista značajno nasilje. Nije bilo velikih nemira ili javnih nereda“, rekao je on, dodajući da je veliki broj vojnika KFOR bio i još je spreman i rešen da podrži policiju ako je to neophodno.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.