Beriša: Tači po nalogu Vučića diže zastavu Velike Srbije

Izvor: RTS, 13.Dec.2018, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša: Tači po nalogu Vučića diže zastavu Velike Srbije

Bivši predsednik Albanije Salji Beriša, koji za sebe kaže da je odrastao sa čvrstom idejom ujedinjenja albanske nacije, kritikuje Hašima Tačija zbog ideje razmene teritorija i poručuje da "Tači po nalogu Vučića diže zastavu Velike Srbije".
Salji Beriša kaže da bi, ukoliko je međunarodna zajednica mišljenja da je došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vreme da se menjaju granice na Balkanu, trebalo da sazove međunarodnu konferenciju i predoči nove granice. Ideja da Tači ili Aleksandar Vučić mogu menjati granice nije dobra ideja, rekao je Beriša u intervjuu bečkom dnevniku Standard.

Bivši predsednik Albanije ističe da Tači na Kosovu nema nikakvu podršku i da ne postoji niti jedna politička stranka, ni institucija koja podržava ovu inicijativu koja je, kako tvrdi, već tri decenije inicijativa Srbije.
"Tači pokušava da proda jedan projekat kao albanski, a koji je uvek bio srpski", tvrdi Beriša.
Što se predloga o razmeni teritorija tiče to, kako tvrdi, nije ništa drugo nego ideja Velike Srbije.
"Ona počinje kod Mitrovice i nastavlja se do Bosne. Velika Srbija je u ovom regionu uvek bila izvor nestabilnosti, ratova i konflikata. Ako budemo sledili ideju promene granice idemo apsolutno ka konfliktu, čišćenju i čisto etničkih država", tvrdi Beriša i i ističe da u regionu nisu problem manjine, već većine.
Na konstataciju da ideja razgraničenja ima podršku raznih lobista u Evropi, kao i pojedinaca u EU i SAD Beriša tvrdi da je reč o ljudima koji nemaju nikakvo znanje o Balkanu, osim Volfganga Petriča koji podržava ideju, a dobar je poznavalac prilika u regionu.
Beriša u traženju objašnjenja zbog čega neki ljudi podržavaju ideju razgraničenja, navodi da oni smatraju da se, ako dve strane dogovore razmenu teritorija, tome se ne treba suprostavljati, a drugo objašnjenje je, kako kaže, to što "Srbija ima uticaj i novac".
"Radi se o veoma snažnom uticaju i veoma mnogo novca za ovu inicijativu. Beograd je sada u komotnijoj situaciji od kada je pronašao Tačija, koji podiže srpsku zastavu. Patnje koje nastaju iz toga videli bi tek kasnije. Oni koji podržavaju promenu granica, kao Federika Mogeriji, koja je najverovatnije prosrpski opredeljena, igraju se sa mirom i ratom", tvrdi Beriša.
Albanskog premijera Edija Ramu optužio je da koristi Kosovo kako bi izvršio pritisak na EU, što smatra da je pogrešno i štetno.
Beriša tvrdi da Rama sada ne može otvoreno da podrži ideju podele Kosova, a da postoje insajderske informacije prema kojima je jedan od inicijatora tog projekta. U tom kontekstu pominje i Džordža Soroša, kao nekog ko podržava projekat promene granice.
Na pitanje da li i Amerikanci učestvuju u lobiranju za promenu granica Beriša navodi da je jedna od najvećih doprinosa SAD u regionu bio to što su čvrsti insistirali na postojećim granicama, što su, kada su pojedini Evropljani težili ka " jednostavnim rešenjima" i želeli da menjaju granice, bili protiv.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.