Izvor: B92, 19.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beriša: Neće biti "velike Albanije"

Tirana -- Premijer Albanije Sali Beriša izjavio je da su Kosovo i Albanija dve suverene i nezavisne zemlje i da je mogućnost njihovog ujedinjenja isključena.

"Neće biti nikakve 'velike Albanije', nikakvog ujedinjenja institucija i granica. Kosovo i Albanija su dve suverene i nezavisne države", rekao je Beriša nakon sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem. Tači, koji je danas doputovao u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posetu Albaniji, rekao je da su Albanci na Kosovu i u Albaniji jedan narod, ali da je reč o dvema državama.

On je rekao da Kosovo i Albanija dele težnju ka integraciji u EU i NATO, koju smatraju "jedinom perspektivom za mir i stabilnost u regionu".

Tači je rekao da neće biti nikakve podele Kosova.

"Bilo kakav pokušaj etničke ili teritorijalne podele Kosova je osuđen na neuspeh... Mi radimo sa međunarodnom zajednicom na tome da Kosovo ostvari vlast na svojoj celokupnoj teritoriji", rekao je premijer Kosova.

Beriša i Tači su potvrdili spremnost "dveju zemalja da ostvare zajedničke projekte", pre svega izgradnju puta koji bi povezivao Kosovo sa albanskom lukom Drač, koji bi trebalo da bude završen 2009. godine.

Tači će se, tokom dvodnevne posete Albaniji, sastati i sa albanskim predsednikom Bamirom Topijem, predsednicom parlamenta Jozefinom Topali, kao i liderima opozicione Socijalističke partije i Socijalističkog pokreta za integracije Edijem Ramom i Iljirom Metom, najavljeno je u Prištini.

Uprava grada Tirane uručiće Tačiju Ključ glavnog grada Albanije, dok će u Valoni biti proglašen počasnim građaninom Albanije.

Tačijeva poseta Albaniji prva je njegova poseta nekoj zemlji od proglašenja nezavisnosti Kosova 17. februara.

Kosovo bi trebalo da uskoro otvori ambasadu u Tirani.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.