Beograd Tačiju preti hapšenjem, nadležni ne reaguju

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2015, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beograd Tačiju preti hapšenjem, nadležni ne reaguju"

Prištinski analitičar Jeton Keljmendi kritikovao kosovske zvaničnike zbog toga što nisu, kako prenosi kosovska štampa, reagovali na poruku Beograda da će zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači biti uhapšen ukoliko dođe u srpsku prestonicu na konferenciju o evropskim integracijama zapadnog Balkana u organizaciji jedne nevladine organizacije.

- Sramota je za (premijera) Isa Mustafu i (predsednicu) Atifete Jahjagu što se nisu oglasili oko mogućeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << hašpenja Tačija u Beogradu - rekao je Keljmendi za prištinski list "Bota sot".

Ipak, on smatra da takva najava Beograda može, kako kaže, samo još više da osnaži" poziciju Tačija na kosovskoj političkoj sceni.

Keljmendijev kolega, Fadilj Ljepaja kaže da Tači ne može ide u Beograd bez odobrenja vlasti bez obzira na to da li konferenciju organizuju neke međunarodne, ili nevladine organizacije.

Jer, ukazao je, svakako da je nedavna poseta ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića Prištini učinjena sa odobrenjem ovdašnjih vlasti.

S druge strane, analitičar Nedžemdin Spahiu smatra da Kosovo treba da odgovari istom merom, odnosno da, kako se navodi, na pretnje hapšenjem odgovori istom merom.

- Ministartsvo inostranih poslova Kosova treba da kaže da ako je zamenik premijera Kosova persona non grata u Srbiji, onda će i premijer Srbije biti proglašen personom non-grada u Prištini i to će da traje toliko vremena koliko traje takav stav Srbije za zamenika premijera vlade Kosova - rekao je Spahiu, prenela je "Bota sot".

Organizator konferencije o evropskim integracijama zapadnog Balkana, Omladinski odbor za obrazovanje saopštio je u četvrtak da je Tači potvrdio svoj dolazak u Beograd na konferenciju koja će se održati od 23. do 25. aprila.

* "Ako Tači dođe u Srbiju, može biti uhapšen"

* Rojters: Hapšenje Tačija bi izazvalo diplomatski incident

* Tači bi u Beograd, Dačić se čudi

* Tači potvrdio: Dolazim u Beograd

Prethodno je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, a potom i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, izjavio da će Tači u slučaju da dođe u Beograd biti uhapšen.

Brisel nije juče želeo da komentariše eventualnu posetu Tačija Beogradu jer, kako su naveli, EU ne učestvuje u organizaciji pomenute konferencije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.