Bankovni računi optužuju Tačija?

Izvor: B92, 17.Dec.2010, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankovni računi "optužuju" Tačija?

Beograd -- Sumnja se da je novac od prodaje ljudskih organa uplaćivan na račune više banaka u evropskim zemljama, što može biti dokaz protiv Hašima Tačija, piše "Blic".

Kako prenosi list, sumnja se da su za te uplate služili računi u bankama u Švajcarskoj, Albaniji, Nemačkoj, ali i "još nekim evropskim zemljama".

U trag ovim računima ušao je tim srpskog Tužilaštva za ratne zločine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i američki FBI, koji je pokrenuo istragu finansiranja ekstremnih islamskih grupa, posle 11. septembra 2001, piše "Blic".

Prema njihovim podacima, ti računi su se vodili ponekad na lična imena, ali često i na lažne humanitarne organizacije koje su služile kao paravan za kriminal.

Neke od tih organizacija su "Pomoć za Kosovo", "Mediker", "Karavan", "Al Haramajin", "Taibah internacional".

Specijalni izvestilac Dik Marti, čiji je nacrt izveštaja o trgovini ljudskim organima usvojen u Komitetu Saveta Evrope za pravna pitanja i ljudska prava, rekao je da je pružio dovoljno materijala za pokretanje ozbiljne i nezavisne istrage o ovom pitanju. On je Tačija u svom izveštaju označio kao šefa dreničke grupe koja je kontrolisala većinu nezakonitih aktivnosti, pored ostalog - trgovinom organima, ljudima, drogom i oružjem.

Prema podacima BIA, drenička grupa se na početku bavila trgovinom oružjem i kradenim vozilima, kao i akciznim robama cigaretama i gorivom, a porodica Tači je uspostavila veze sa albanskom, makedonskom, bugarskom i češkom mafijom.

Prema podacima Martija, Tači je uzeo veći deo novca koji je bio prikupljen za OVK, a prema podacima BIA, na Kosovo i Metohiju je između 1996. i 1999. stiglo 900.000.000 nemačkih maraka.

Prema procenama američke DEA, albanska mafija je po snazi druga u svetu, a prema podacima BIA - čak 90 odsto heroina koji se prebaci u Evropu prelazi preko Kosova. Inače, u izveštaju Marti navodi da je Tačijeva grupa švercovala heroin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.