Ban: Pismo Beogradu i Prištini

Izvor: B92, 12.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Pismo Beogradu i Prištini

Priština, Ljubljana, Moskva, Beč, Brisel -- Kabinet predsednika Srbije, kao i vlasti u Prištini, potvrdili su da su dobili pismo generalnog sekretara UN Ki Mun Bana o preoblikovanju UNMIK-a.

Četiri meseca pošto je uspostavljena misija Euleks na Kosovu, koja u međuvremenu nije zamenila postojeću misiju UN-a, generalni sekretar svetske organizacije, Ban Ki Mun, obavestio je predsednike Kosova i Srbije o nameri da prerasporedi Unmik. U predlogu se, pored ostalog, navodi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi KPS u srpskim selima bio pod nadležnošću Unmika.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun najavio je u Savetu bezbednosti da će izmeniti delovanje misije UN na Kosovu radi većeg evropskog angažovanja, ali da će se Euleks nalaziti pod kišobranom UN-a, kojim će rukovoditi njegov specijalni predstavnik.

Ban, u izveštaju podeljenom članicama SB-a navodi da, posle stupanja na snagu ustava Kosova predviđenog za 15. jun, Unmik više neće moći da obavlja svoje administrativne funkcije, prenela je agencija Ansa.

Ban je naveo i da je imao u vidu činjenicu da je EU spremna da igra pojačanu ulogu na Kosovu.

Generalni sekretar je precizirao da će Euleks preuzeti veće operativne odgovornosti u sektoru policije, međunarodnog pravosuđa i carine.

Portparol generalnog sekretara Mišel Montas rekla je novinarima da će u narednim danima biti imenovan novi specijalni predstavnik UN za Kosovo.

Ranije danas, premijer Kosova Hašim Tači najavio je preoblikovanje međunarodnog prisustva na Kosovu posle 15. juna kada stupa na snagu Ustav Kosova.

"Doći će do rekonfiguracije međunarodnog prisustva, u skladu sa prenosom (ovlašćenja) i funkcionisanjem Kosova kao suverene i nezavisne države", izjavio je Tači novinarima u Prištini.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju potvrdio je da su kosovske vlasti dobile pismo Ki Mun Bana u kojem se pominje preoblikovanje misije UN na Kosovu.

Za sada, nema zvanične potvrde da su Brisel i Beograd dobili pismo generalnog sekretara UN.

Pismo stiglo i Tadiću

Predsednik Srbije Boris Tadić dobio je pismo generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna u kojem ga obaveštava o predlogu rekonfiguracije misije UNMIK na Kosovu, potvrđeno je u kabinetu predsednika Srbije. U kabinetu napominju da će javnost biti obaveštena o stavu Tadića prema predlogu Ban Ki Muna kada predsednik Srbije bude upitio zvaničan odgovor generalnom sekretaru UN.

Agencija Rojters objavila je izvode pisma dostavljenog Sejdijuu, u kojem se navodi da će preoblikovanje misije UN na Kosovu omogućiti Evropskoj uniji da preuzme veću ulogu na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Slovenački mediji prenose pisanje prištinskog lista Ekspres, koji navodi da će Ki Mun Ban, planom preoblikovanja UNMIK-a, "pokušati da umiri Srbiju", kojoj bi trebalo da ponudi sporazum koji bi sadržao pitanja u vezi sa ingerencijama policije, pravosuđa, nadzora granica, saobraćaja i kulturnog nasleđa u područjima gde većinom živi srpsko stanovništvo.

S druge strane, list Zeri navodi da će Ki Mun Ban započeti proces kojim bi trebalo da UNMIK tokom četiri meseca završi svoj rad i tako otvori put za Euleks.

Istovremeno, list navodi da su predstavnici kosovskih institucija prihvatili činjenicu da Unmik neće napustiti Kosovo 15. juna i da će neko vreme vladati "dualizam" Unmika i Euleksa.

Ministri EU o Kforu i Euleksu

Ministri odbrane zemalja članica EU naglašavaju da nadležnosti mirovnih misija na Kosovu moraju da budu jasno određene.

Ministri odbrane EU, kojima predsedava slovenački ministar Karel Erjavec, danas su počeli sa formalnim dvodnevnim sastankom u Briselu, na kome su glavne teme mirovne misije EULEKS i Kfor.

Ministri razgovaraju o ulozi i funkcionisanju misije Kfor nakon što 15. juna bude stupio na snagu kosovski ustav, i to u svetlu uspostavljanja misije EU (EULEKS) i uloge misije UNMIK.

Istovremeno, NATO, koji će na tom sastanku potvrditi ulogu i funkcionisanje svoje misije na Kosovu (Kfor), zahteva dodatna objašnjenja, naglašavajući da nadležnosti misija moraju da budu jasno određene, zbog čega i poziva EU i UN da preciziraju nadležnosti svojih mirovnih misija na Kosovu, da bi odnos između misija bio jasan.

Rusija: Samovlašće Rikera

Zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Andrej Nesterenko ocenio je da koraci u pravcu zatvaranja misije Ujedinjenih nacija na Kosovu predstavljaju samovlašće koje treba odlučno preseći.

Povodom informacije da šef civilne misije UN Joahim Riker preduzima korake u pravcu zatvaranja misije svetske organizacije, Nesterenko je rekao da se radi o samovlašću koje treba onemogućiti.

"Polazimo od toga da će prema Rikeru biti preduzete administrativne mere, sve do njegovog uklanjanja sa dužnosti", izjavio je Nesterenko, javila je ruska agencija Novosti.

Busek: Šta posle 15. juna

Stupanjem na snagu ustava nezavisnog Kosova, 15. juna, približava se kritični termin koji može izazvati probleme, izjavio je danas specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek, koji smatra da su međunarodnopravna pitanja manje važna od izgradnje administracije i smanjenja socijalnih tenzija.

"Evropska pažnja usmerena je na politički razvoj u Srbiji, kako se tamo formira vlada i da li će biti daljih koraka u pravcu EU. U vezi sa Kosovom, registruje se broj država koje su priznale nezavisnost i stavovi članica Unije", dodao je Busek u autorskom tekstu u bečkom dnevniku Kurir, pitajući da li će do 15.juna postojati "međunarodna priznata odgovornost EU na Kosovu".

"Da li je moguće dalje održati saradnju unutar Regionalnog saveta za saradnju (RCC) bez istupanja Srbije iz tog saveza, ili da Kosovo bude izgurano sa stola. Šta se dešava sa UNMIK-om, koja ima međunarodnopravni mandat", pitanja su koja postavlja Busek, ističući da su to pitanja od egzistencijalnog značaja za razvoj Kosova.

"Međunarodnopravna pitanja su manje važna, jer mora biti bitnije da se izgradi administracija i obezbedi smanjenje socijalnih tenzija. Moje je mišljenje da treba težiti formalnom prisustvu UN Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti, zato što bi to srpska vlada prihvatila i tako ne bi napustila sto saradnje. Izolacija Srbije ili Kosova nikome ne koristi", konstatovao je on.

Bivši austrijski vicekancelar smatra da se na taj način može iskoristiti mogućnost zaobilaska međunarodnog priznanja prilikom mobilisanja mehanizama finansiranja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.