Atifeje Jahjaga predsednica Kosova

Izvor: S media, 07.Apr.2011, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Atifeje Jahjaga predsednica Kosova

Skupština Kosova izabrala je juče Atifeje Jahjagu za predsednicu Kosova već u prvom krugu glasanja, kada je za izbor potrebna dvotrećinska većina ukupnog broja poslanika.

Novoizbrana predsednica Kosova Atifete Jahjaga (36) izjavila je sinoć da će biti faktor ujedinjenja i zastupati interese svih građana, a da je njen idel, kao i svih građana Kosova, učlanjenje u EU i prijateljstvo sa SAD.

U obraćanju poslanicima Skupštine Kosova, čijim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << glasovima je izabrana, Jahjaga je rekla da će se u obavljanju dužnosti voditi kosovskim ustavom i zakonima, te da će u svom radu biti transparentna i biti faktor ujedinjenja i zastupati interese svih građana.

"Spremna sam da služim kad me zemlja pozove i svoj život sam posvetila izgradnji zemlje i njenih institucija. Doživela sam sve izazove koji su se desili na Kosovu. Imam volju i uverenje da ćemo zajedno da izvršimo izmene u našoj zemlji", kazala je Jahjaga.

Ona je navela da je njen ideal, kao i svih građana Kosova, učlanjenje u EU i prijateljstvo sa SAD.

Jahjaga je istakla da je dijalog Prištine i Beograda "normalan proces među zemljama koje su imale konflikt".

Za novu predsednicu glasalo je 80 poslanika u kosovskom parlamentu koji ima 120 mesta.

Druga kandidatkinja za predsednicu, Suzana Novobrdali, dobila je 10 glasova, a toliko je bilo i nevažećih listića.

Šefovi poslaničkih grupa Demokratske partije Kosova, Alijanse novo Kosovo i opozicionog Demokratskog saveza Kosova podržali su kandidaturu Atifeje Jahjage, dosadašnje zamenice generalnog direktora policije Kosova.

Pre glasanja, Skupštinu Kosova napustili su poslanici opozicionog Pokreta "Samoopredeljenje" koji nisu podržali nijednu kandidatkinju.

Žena predsednik Kosova: Ko je Atifete Jahjaga?

DSK uslovljava novi izbor Pacolija za predsednika

Pacoli predao dužnost predsednika

Šef Poslaničke grupe "Samoopredeljenja" Visar Imer je ocenio da je sporazum o kandidatima za predsednika, postignut kasno sinoć, nastavak loše politike i da je do sporazuma došlo zarad ličnih interesa lidera tri partije.

Jahjaga je treći predsednik Kosova, a drugi nakon proglašavanja nezavisnosti, 17. februara 2008. godine.

Predsednik Kosova ponovo je biran jer je Ustavni sud ocenio da izbor Bedžeta Pacolija 22. februara nije protekao u skladu sa ustavnom procedurom.

Da predsednik nije izabran juče, na Kosovu bi bili raspisani vanredni parlamentarni izbori.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.