Umrla dva pacijenta u užičkoj bolnici, sutra tender za vakcine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2009, 21:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla dva pacijenta u užičkoj bolnici, sutra tender za vakcine

BEOGRAD - U Opštoj bolnici u Užicu jutros su umrla dva pacijenta - muškarac iz Požege kod koga je ranije potvrđeno prisustvo virusa novog gripa i jedna žena sa sumnjom na grip ali kod koje nije potvrđen virus A H1N1, saopštila je Bolnica, a direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović rekla je da će sutra biti otvorene ponude za nabavku vakcina protiv novog gripa.

Oba pacijenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preminula su danas pre podne. Do subote je bilo potvrđeno pet smrtnih slučajeva od posledica novog gripa.



Batić traži skupštinsku raspravu o gripu

Demohrišćanska stranka Srbije zatražila je od predsednice parlamenta Slavice Đukić Dejanović da zakaže sednicu skupštine o novom gripu i načinima borbe protiv njega.

Lider DHŠ-a Vladan Batić predložio je da sednici prisustvuju cela vlada i epidemiolozi, i da je prenosi RTS i, ako žele, i sve druge TV stanice.

Batić je ocenio da građani moraju na toj sednici da dobiju odgovore na pitanje koliko će trajati epidemija novog gripa, čije se proglašenje najavljuje za utorak i šta se proglašenje značiti u svakodnevnom životu - po pitanju javnih okupljanja, rada škola, obdaništa, firmi, javnog prevoza.

Potrebno je, naveo je on, odgovoriti na pitanja kada će početi primena vakcine, postoje li neželjene posledice upotrebe vakcine, zašto nije ranije nabavljena, ima li tendera za vakcinu i da li "to veze sa farmaceutskim lobijem".

Sutra otvaranje ponuda za proizvođače vakcina
Pacijent iz Požege od 28. oktobra bio je u teškom stanju, priključen na respirator i kod njega su nastupile komplikacije.

Preminula žena juče je primljena na internističku intenzivnu negu bolnice u u Užicu u teškom stanju zbog sumnje na grip, ali kod nje još uvek nije potvrđeno prisustvo virusa, navodi Bolnica.

Do sada je u užičkoj bolnici evidentirano sedam pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa gripa A (H1N1), a hospitalizovano je 49 zbog sumnja da imaju novi grip.

Ponude za nabavku vakcina protiv novog gripa biće otvorene sutra u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, i tada bi trebalo da se zna po kojoj ceni i od koga će Srbija nabaviti vakcine.

"Tender postoji da bi se odabrala najbolja i najpovoljnija ponuda. Nije moguće reći koja će biti cena pre nego što počne otvaranje ponuda", kazala je danas direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović agenciji Beta.

Roditelji štiteći sebe štite i svoju decu

Lekar beogradskog Instituta za majku i dete Predrag Minić preporučio je večeras roditeljima da štite sebe od gripa, jer će tima zaštititi i svoju decu, i dodao da mališane lekaru treba odvesti tek ako se osim temperature razviju i drugi simptomi gripa, kao što je otežano disanje.

"Roditelji ne treba da brinu ako deca imaju temperaturu višu od 38,5 stepeni ukoliko se posle pada temperature dete oseća dobro i razigrano je, ali treba obratiti pažnju ako se ono posle pada temperature i dalje na ponaša uobičajeno", kazao je Minić za RTS.

Mališane lekaru treba odvesti ukoliko temperatura traje tri dana i ako se pojavi otežano disanje, rekao je on.

Prema Minićevim rečima, roditelji znaju kada njihovoj deci nije dobro, a treba uzeti u obzir da iako je veliki broj obolelih među najmlađima kod njih ipak nisu prisutni najteži oblici gripa.

U svetu deca čine i do 50 odsto obolelih, kod nas je to nekih 30-ak odsto, kazao je Minić i dodao da se najteži oblici gripa retko razvijaju kod dece.

Virus se ne prenosi samo kašljem, već i dodirom, zbog čega je neophodno češće prati ruke, a u zdravstvenim ustanovama koristiti maske koje predstavljaju barijeru, rekao je on.



Mladić iz Vranja u teškom stanju

Direktor za infektivne bolesti niškog Kliničkog centra prof. dr Žarko Ranković izjavio je danas Tanjugu da na klinici leže 22 osobe sa sumnjom na novi grip, a da je jedna u teškom stanju i da se nalazi na intenzivnoj nezi.

"Mladić iz Vranja, koji je primljen u četvrtak, nalazi se u intenzivnoj nezi, priključen je na respirator i njegovo stanje je i dalje ozbiljno", rekao je Ranković.

U poslednja 24 časa na klinici je pregledano 69 pacijenata, a jedna osoba je zadržana na lečenju, kazao je Ranković.

Tiodorović: Preovlađuje lakša klinička slika

Član Radne grupe za praćenje pandemije Branislav Tiodorović izjavio je danas, pre saznanja o dva nova smrtna slučaja, da je broj obolelih od gripa tipa A H1N1 u Srbiji verovatno deset puta veći od broja laboratorijski potvrđenih slučajeva, ali da je uglavnom reč o lakšim oblicima oboljenja.

"Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva je 249. Međutim, broj onih koji su klinički pod dijagnozom oboljenja od gripa ima mnogo više, može se taj broj množiti sa deset. Možemo reći da je više hiljada ljudi prebolelo i boluje od gripa", rekao je Tiodorović agenciji Beta.

On je kazao da taj broj ne bi trebalo da brine građane, jer je to, kako naveo, "samo dokaz da dominiraju lakši oblici oboljenja".

Dodao je da je moguće da je još veći broj onih koji su preboleli grip "na nogama", pogotovo što se mora računati da je veliki broj, naročito mladih, grip prebolelo sa lakom kliničkom slikom, a da se dobar broj njih nije ni javio lekaru.



U kraljevačkoj bolnici 17 obolelih

U Zdravstvenom centru "Studenica" u Kraljevu, posle još jednog slučaja infekcije odrasle osobe virusom A H1N1, broj pacijenata koji se leče od novog gripa popeo se na 17.

"Svi naši pacijenti, među kojima je i šestoro dece kod kojih je otkriven virus, van su životne opasnosti i njima je na početku lečenja u bolnici uključena antivirusna terapija", izjavio je direktor ovog zdravstvenog centra Dragan Arsić.

U Dečjem dispanzeru u Kraljevu sve je manji broj dece koja dolaze kod lekara zbog blage kliničke slike novog gripa za razliku od prethodnih dana kada je njihov broj bio znatno veći, kazao je Arsić.

Pada broj obolelih srednjoškolaca
Tiodorović je kazao da pada broj obolelih kod srednjoškolaca, ali da se povećava broj obolelih kod dece koja su u mlađim razredima osnovne škole i što je, kako je naveo, "malo zabrinjavajuće", grip se pojavljuje i kod dece predškolskog uzrasta.

Prema postojećim podacima trenutno je oko 220 pacijenata smešteno u bolnicama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Čačku i Užicu.

On je rekao da je trenutno na respiratorima šestoro pacijenata - po jedan u Užicu, Kragujevcu i Nišu, dvoje u Novom sadu, dok je jedno dete smešteno na Institutu za majku i dete u Beogradu.

"To dete je u ozbiljnoj situaciji i prati se intenzivno. Ostali su u stabilnom stanju", kazao je Tiodorović.

U Užicu je ukupno hospitalizovano više od 40 osoba, a Tiodorović je upozorio da je nakon jučerašnjih poplava u zapadnoj Srbiji povećan rizik za širenje, ne samo respiratornih, već i crevnih bolesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.