U parlamentu o javnoj svojini, ali i o hapšenjima zbog vakcina

Izvor: Blic, 20.Sep.2011, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U parlamentu o javnoj svojini, ali i o hapšenjima zbog vakcina

BEOGRAD - Radni dan u Skupštini Srbije poslanici su danas potpuno posvetili predloženim zakonska rešenja o javnoj svojini, kako na plenumu, tako i u izjavama skupštinskim izveštačima, ali su se ipak osvrnuli i na hapšenja povodom zloupotreba u nabavci vakcina protiv virusa H1N1.

Tokom skupštinske rasprave o tom predlogu, koja je danas počela, iskristalisali su se stavovi stranaka, pa je tako postalo izvesno da će ta rešenja dobiti dovoljan broj glasova, budući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će ih podržati gotovo sve stranke vladajuće većine i Liberalno-demokratska partija.

Poslanici će sutra raspravljati o predloženom zakonu o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić, koji je taj predlog "branio" pred poslanicima, uveren je da će većina za usvajanje zakona o javnoj svojini biti veća i od koalicione. Đelić je napomenuo da je vlada usvojila seriju amandmana kojima će biti obezbeđena ta većina.

Poslanici Saveza vojvođanskih Mađara, međutim, i dalje insistiraju da deo železničke infrastrukture na teritoriji Vojvodine pripadne toj pokrajini, dok je Liga socijaldemokrata Vojvodine uslovila podršku zakonu prihvatanjem amandmana kojima traži da Vojvodina dobije manje oblike svojine na njenoj teritoriji.

Ukoliko poslanici SVM i LSV na kraju ipak uskrate podršku tom zakonskom predlogu, njihove glasove nadomestiće poslanici LDP, a lider te stranke Čedomir Jovanović tu odluku je obrazložio time da će liberali i ovog puta pomoći vladajuću većinu pošto se radi o aktu koji je uslov za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Izuzev LDP, druge opozicione stranke smatraju da je zakon loš i neprimenjljiv, a njihove kritike su se kretale od toga da on "krčmi" Srbiju zarad opstanka aktuelne vlasti nekoliko meseci duže, do toga da će njime Kosovo biti isključeno iz pravnog sistema zemlje.

Poslanici su komentarisali i hapšenje bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović i još dve osobe, zbog sumnje da su zloupotrebili položaj prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa H1N1 i pozdravili nameru institucija da se bore protiv korupcije, dok neki od njih sumnjaju da je samo "jedna žena kriva za zloupotrebe u nabavci vakcina".

Parlamentarci su se osvrnuli i na neke druge sudske postupke, pa je tako lider LDP Jovanović rekao da pruža punu podršku tužilaštvu i Specijalnom sudu u utvrđivanju političke pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića, kao i da te institucije treba da utvrde verodostojnost svega onoga što je jedan od optuženih za ubistvo Miloš Simović rekao u zamenu za status svedoka saradnika.

Skupštinske izveštače je zanimao komentar lidera Nove Srbije Velimira Ilića na to što je bivši direktor JP "Putevi Srbije", kadar te stranke, Branko Jocić osumnjičen za organizovani kriminal, na šta je Ilić rekao da očekuje da sud do kraja razreši taj slučaj, kao i da on ne štiti nikoga ko je bilo šta uzeo.

Povezane vesti: DSS i SRS: Zakon o zaštiti poslovne tajne nedorečen Parlament u utorak o javnoj svojini i restituciji Konačno ukidanje blanko ostavki Završena rasprava o Predlogu zakona o zadužbinama Pripremljen tekst deklaracije o osudi zločina nad Srbima

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

LDP DAJE SKUPŠTINSKU VEĆINU UMESTO LSV I SVM!

Izvor: Kurir, 20.Sep.2011

BEOGRAD - U republičkom parlamentu danas je počela rasprava o predloženom zakonu o javnoj svojini, tokom koje je postalo izvesno da će predložena rešenja dobiti dovoljan broj glasova, budući da će ih podržati gotovo sve stranke vladajuće većine i Liberalno-demokratska partija...Poslanici Saveza...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.