U Srbiji 127 slučajeva novog gripa

Izvor: B92, 17.Avg.2009, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji 127 slučajeva novog gripa

U iščekivanju vakcine (FoNet, arhiva)

Beograd -- U Srbiji je potvrđeno 127 slučajeva novog gripa izazvanog virusom tipa A (H1N1), saopštio je Institut Batut.

Među obolelima je 65 osoba čije se obolevanje dovodi u vezu sa putovanjem, navodi se u saopštenju. Obolele osobe su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Sombora, Niša, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca i Prokuplja.

Oni s kojima su oboleli bili u kontaktu su pod zdravstvenim nadzorom, kaže se u saopštenju. Zaključno sa 16. avgustom, u Evropi je prijavljeno 60 smrtnih ishoda (44 u Velikoj Britaniji, 11 u Španiji i po jedan u Belgiji, Francuskoj, Mađarskoj, Irskoj i Holandiji).

Najveći broj prijavljenih potvrđenih slučajeva registrovan je u Velikoj Britaniji, 12.903 obolela. U svetu je prijavljen ukupno 228.921 slučaj obolevanja od novog gripa, sa 2.084 smrtna ishoda.

U skladu sa novim preporukama Svetske zdravstvene organizacije, koje se odnose na dalje praćenje obolevanja, prešlo se na nedeljno zbirno prijavljivanje laboratorijski potvrđenih slučajeva, ističe se u saopštenju.

Posle 100 laboratorijski potvrđenih slučajeva u Srbiji, više nije potrebno sprovoditi laboratorijsko ispitivanje svakog sumnjivog slučaja, već samo onih sa teškom kliničkom slikom čije stanje zahteva bolničko lečenje, dodaje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: H1N1,   Zrenjanin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.