Proglašena epidemija novog gripa

Izvor: B92, Tanjug, 11.Nov.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašena epidemija novog gripa

Beograd -- Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je epidemiju novog gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije i odredio mere za sprečavanje širenja epidemije.

Milosavljević je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekao da naredba ministra za proglašenje epidemije između ostalog podrazumeva vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mestima, uključujući škole i predškolske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustanove u celoj državi ili u delovima zemlje, ali po proceni nadležnih zdravstvenih ustanova.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević je objasnio da to znači da u ovom trenutku nema opšte zabrane te vrste. On navodi da se proglašenjem epidemije ništa spektakulatno nije dogodilo, ali da je stvoren zakonski osnov za obaveznu vakcinaciju građana.

Prvo će biti vakcinisane osobe starije od šest meseci sa hroničnim poremećajima zdravlja, a zatim trudnice, zbog povećanog rizika od teške forme oboljevanja.

Vakcinu će onda primiti i zdrava deca uzrasta od šest meseci do dve godine, zaposleni u objektima koja obavljaju zdravstvenu delatnost, osobe smeštene i zaposlene u ustanovama za socijalnu zaštitu, zaposleni u državnim organima na lokalnim, pokrajinskim i republičkom nivou i u javnim službama.

"Srbija ne kasni. Srbija će biti prva zemlja van EU ili jedna od prve dve-tri koje će istovremeno početi vakcinaciju u prvim danima decembra. Vakcinacija je najbolja mera zaštite i očekujem da raspoloženje sa sumnjom prema vakcini bude potpuno preokrenuto” istakao je Milosavljević.

Proglašenje epidemije podrazumeva i vanredni epidemiološki nadzor i mere za sprečavanje širenja gripa.

"Zabrana okupljanja lica u školama, predškolskim ustanovama, javnim objektima i na drugim javnim mestima na delu ili celoj teritoriji je moguća, ali prema epidemiološkoj proceni nadležnog instituta odnosno Zavoda za javno zdravlje u skladu sa stručnim metodološkim uputstvima insituta za javno zdravlje" objasnio je Milosavljević.

Naredbom je utvrđeno da zdravstvene ustanove, privatne zdravstvene prakse, preduzeća i građani imaju obavezu da po potrebi daju na korišćenje objekte, opremu i prevozna sredstva radi suzbijanja bolesti.

Tiodorović: Život mora da teče

Član Radne grupe za praćenje gripa Branislav Tiodorović smatra da život mora da teče i da ga ne treba zaustavljati tako što će se bez preke potrebe sprečavati masovna okupljanja.

"Ići ćemo na slave, ali to je stvar zdravstvene kulture i domaćin mora da pazi da organizuje sve da ne bude opasnosti za goste. Ići ćemo na koncerte, ja ću ići ne koncert Toma Džonsa” naveo je Tiodorivić.

Pomoćnica ministra zdravlja Ružica Nikolić rekla je, povodom spekulacija o neželjenim dejstvima vakcine protiv gripa, da je vakcina "kao i svaki drugi lek".

"Vakcina je lek kao i svaki drugi koji ima potvrđeno indikacijsko područje dejstva sa delom koji se zove neželjeni efekti i ona se ne razlikuje u odnosu na druge lekove", rekla je Nikolićeva.
Pogledaj vesti o: H1N1,   Tomica Milosavljević

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SNS traži ostavku ministra zdravlja

Izvor: S media, 10.Nov.2009, 16:40

Srpska napredna stranka zatražila je danas od ministra zdravlja Srbije Tomice Milosavljevića da podnese ostavku zbog, kako je navedeno, zakasnele nabavke vakcina protiv novog gripa tipa A H1N1. ..Ta stranka je navela da će, ako ministar "kao čin moralne odgovornosti" ne podnese ostaku, u Skupštini...

Nastavak na S media...

Utvrćivanje mera u slučaju epidemije

Izvor: RTS, 11.Nov.2009

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio epidemiju novog gripa u Srbiji. Prve mere borbe protiv epidemije: vanredna vakcinacija tri miliona ljudi i pojačana dežurstva lekara. Još dva pacijenta, iz Niša i Kruševca, žrtve novog gripa...Ministar zdravlja je proglasio epidemiju novog gripa...

Nastavak na RTS...

Srbija: Proglašena epidemija novog gripa

Izvor: Vesti-online.com, 11.Nov.2009

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio epidemiju novog gripa u Srbiji. Prve mere borbe protiv epidemije: vanredna vakcinacija tri miliona ljudi, pojačana dežurstva lekara. O zatvaranju škola i obdaništa odlučuju gradski instituti za javno zdravlje.

Nastavak na Vesti-online.com...

Proglašena epidemija gripa u Srbiji

Izvor: Mondo, 11.Nov.2009

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević proglasio je epidemiju novog gripa na teritoriji čitave Srbije.

Nastavak na Mondo...

Proglašena je epidemija - Marginalije i moralije

Izvor: Komp. Biblioteka, 11.Nov.2009

U Srbiji je danas proglašena epidemija zbog pojave novog gripa tipa A (H1N1), saopštio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević. "Nešto posebno se neće desiti. U ovoj fazi, koju mi smatramo da je za blagi talas pandemije, nećemo zatvarati sve škole, obdaništa, zabranjivati skupove, održavanje...

Nastavak na Komp. Biblioteka...

Proglašena epidemija u Srbiji

Izvor: Beta, 11.Nov.2009

BEOGRAD, 11. novembra 2009. (Beta) - Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević proglasio je u sredu epidemiju novog gripa na teritoriji čitave Srbije i odredio mere za sprečavanje širenja epidemije...Naredba i propisane mere stupaju na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku...Kako je...

Nastavak na Beta...

Ministar zdravlja proglasio epidemiju gripa

Izvor: Poslovna žena, 11.Nov.2009

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević proglasio je u sredu epidemiju novog gripa na teritoriji čitave Srbije.Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak do sada je zvanično potvrdio 258 slučaja obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A (H1N1), a od pojave virusa do srede od...

Nastavak na Poslovna žena...

U Srbiji proglašena epidemija

Izvor: BBC na srpskom, 11.Nov.2009

Proglašenje epidemije svinjskog gripa u Srbiji podrazumeva, po potrebi, vanredni epidemiološki nadzor i zabranu okupljanja na javnim mestima i u školama.

Nastavak na BBC na srpskom...

Proglašena epidemija novog gripa /Video/

Izvor: Blic, 11.Nov.2009

U Srbiji je od novog gripa do sada obolelo između 20.000 i 30.000 građana, rekao je za „Blic” ministar zdravlja Tomica Milosavljević. Ministar, koji je juče zbog nepovoljne epidemiološke situacije proglasio epidemiju virusa A H1N1 u Srbiji, dodaje da građani neće dugo čekati na vakcinaciju,...

Nastavak na Blic...

Proglašena epidemija gripa - i šta sad?

Izvor: Deutsche Welle, 11.Nov.2009

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević proglasio je epidemiju novog gripa na teritoriji cele Srbije. Prva mera koje se primenjuje u slučaju epidemije jeste vanredna vakcinacija – na vakcinu se još čeka.

Nastavak na Deutsche Welle...

Proglašena epidemija novog gripa, sutra ugovor o nabavci vakcina (VIDEO)

Izvor: EMportal, 11.Nov.2009

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je danas epidemiju novog gripa u Srbiji. Još dva smrtna slučaja, u Nišu i Kruševcu. Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje očekuje da se do kraja sutrašnjeg dana potpiše ugovor o hitnoj nabavci vakcina protiv...

Nastavak na EMportal...

U planu vakcinacija celokupnog stanovništva

Izvor: Danas, 12.Nov.2009, 01:24

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je juče epidemiju novog gripa na teritoriji Srbije. Naredba i mere za sprečavanje širenja epidemije stupaju na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku. Milosavljević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije objasnio da proglašenje epidemije,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.