Utvrćivanje mera u slučaju epidemije

Izvor: RTS, 11.Nov.2009, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Utvrćivanje mera u slučaju epidemije

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio epidemiju novog gripa u Srbiji. Prve mere borbe protiv epidemije: vanredna vakcinacija tri miliona ljudi i pojačana dežurstva lekara. Još dva pacijenta, iz Niša i Kruševca, žrtve novog gripa.

Ministar zdravlja je proglasio epidemiju novog gripa na teritoriji Srbije pošto je jutros od Radne grupe za praćenje pandemije virusa tipa A(H1N1) dobio stručna uveravanja da su se stekli uslovi za takvu meru.

Načelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << infektivnog odeljenja kruševačkog Zavoda za javno zdravlje Dragoljub Vuksanović potrvrdio je večeras da je pacijentkinja te bolnice rano jutros preminula od komplikacija izazvanih novim virusom gripa A(H1N1).

Pacijentkinja, stara 55 godina, imala je druge zdravstvene probleme usled kojih joj pluća nisu reagovala, pa je priključena na veštačko disanje, ali je, ipak, rano jutros preminula, objasnio je Vuksanović i dodao da je virus A (H1N1) izolovan i potvrđen oko 16 časova.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra u Nišu preminuo je težak hronični bolesnik za koga se sumnja da je oboleo od novog gripa, rekao je direktor klinike dr Žarko Ranković.

Pacijent je preminuo noćas, a reč je o teškom srčanom bolesniku koji je bolovao i od šećerne bolesti, naveo je Ranković. Posle analize biće utvrđeno da li je preminuli oboleo od novog gripa.

U Srbiji je do sada od novog gripa umrlo devet osoba.

Ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević izjavio je da je proglašenje epidemije znak da država ozbiljno rešava problem širenja virusa gripa tipa A H1N1.

"Proglašenjem epidemije neće se desiti ništa spektakularno. Trenutno je nepovoljne epidemiološka situacija sa tendencijom pogoršanja. Nije se lako rešiti ovog virusa, a podsećam da će se oboljevanja od H1N1 u 90 odsto slučajeva završiti kao običan grip", rekao je ministar gostujući u emisiji Oko na Prvom programu RTS-a.

On je naveo da će za dva dana iz bolnice izaći studentkinja koja je imala teži oblik oboljevanja od novog virusa i bila priključena na respirator 20 dana, kao i da su dobro svi pitomci Vojne gimnazije.

Srbija će biti među prvim zemljama van Evropske unije u kojoj će se od decembra sprovoditi vakcinacija protiv novog virusa koja se, kako je naveo, trenutno sprovodi u 17 zemalja.

On je naveo da se u svetu godišnje može proizvesti između 700 i 800 miliona vakcina, a da je potrebno nekoliko milijardi.

Milosavljević je ponovio da je vakcinisanje obavezno i da je "sto puta veći rizik" od neželjenog ishoda oboljevanja nego od reakcije na vakcinu.

On je podsetio da će prvo biti vakcinisani hronični bolesnici, deca i trudnice, a zatim zdravstveni radnici i radnici drugih javnih službi.

Ministarstvo zdravlja zatražiće od Vlade Srbije da rebalansom budžeta obezbedi 300 miliona dinara za vanredni nadzor i imunizaciju stanovništva zbog proglašenja epidemije novog gripa, najavio je ministar Tomica Milosavljević u razgovoru sa glavnim i odgovornim urednicima medija.

Na sastanku s novinarima je ukazano da mediji ne bi trebalo "da šire dezinformacije" u vezi s novim gripom i da je neophodno "pokretanje pozitivne kampanje u prilog vakcinacije", koja ima tri cilja - da spreči širenje teških slučajeva oboljevanja, očuvanje infrastrukture države i zaustavljanje ili sprečavanje širenja virusa.

Govoreći o značaju vakcinacije, u Ministarstvu zdravlja su upozorili da je rizik od smrti obolelih od novog gripa 100 puta veći ako se ona ne sprovodi, i istakli da mediji znatno mogu doprineti sveobuhvatnosti vakcinacije stanovništva.

U Ministarstvu najavljuju mogućnost da se zbog epidemije gripa smanji broj određenih vrsta operacija i dobrovoljnog davanja krvi, što može izazvati određene probleme.

Milosavljević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije objasnio da proglašenje epidemije, pre svega, podrazumeva vanrednu imunizaciju, a prednost će imati osobe sa hroničnim poremećajima zdravlja i deca starija od šest meseci, trudnice, zdravstveni radnici i zaposleni u javnim službama.

"Ovo je čin koji pre svega za cilj ima stvarnje zakonskih uslova za vanrednu imunizaciju. Ništa spektakularno se neće sada desiti proglašenjem epidemije što se nije događalo ovih dana", rekao je Milosavljević.

Milosavljević je rekao da naredba ministra za proglašenje epidemije podrazumeva i vanredni epidemiološki nadzor, zabranu okupljanja na javnim mestima, uključujući škole i predškolske ustanove u celoj državi ili u delovima zemlje u skladu sa procenom nadležnih zdravstvenih ustanova po okruzima i lokalnih samouprava.

Kako je ministar objasnio, 23 instituta i zavoda za javno zdravlje u 25 okruga Srbije će na osnovu odgovornosti koja im pripada razmotriti konkretne mere na teritoriji svakog okruga.

Ministar Milosavljević je objasnio da to znači da u ovom trenutku nema opšte zabrane okupljanja.

Apel građanima da se vakcinišu 

Milosavljević je apelovao na građane da se vakcinišu čim to bude moguće, jer je to jedini način da se ograniči širenje virusa i spreče smrtni ishodi.

Naredba o proglašenju epidemije stupa na snagu po objavljivanju u službenom glasniku.

Neposredno pred početak sastanka Radne grupe sa ministrom zdravlja, epidemiolog Branislav Tiodorović je rekao da je i grad Beograd prijavio epidemiju i da se tako pridružio gradovima poput Novog Sada, Čačka, Niša i Užica koji su to ranije učinili.

"To je samo još jedan vrlo važan podatak na osnovu kojeg možemo danas predložiti ministru zdravlja da proglasi epidemiju u celoj državi", rekao je Tiodorović.

Epidemiolozi poručuju da samo proglašenje epidemije, koje, nakon preporuke Instituta za javno zdravlje Srbije, donosi ministar zdravlja, ne menja bitnije okolnosti u zemlji. Biće samo primenjene konkretne mere tamo gde je to neophodno.

Najavljeno je i da će sledeće nedelje zdravstvene ustanove u Srbiji dobiti još oko osamdeset respiratora.

Ugovor sa Novartisom do kraja sutrašnjeg dana

Republički zavod za zdravstveno osiguranje najavio je da će do kraja sutrašnjeg dana biti potpisan ugovor sa švajcarskom kompanijom Novartis o nabavci vakcina protiv novog gripa.

"Trenutno se pregovara o tome da rok za isporuku tri miliona vakcina ne bude mart nego kraj januara. Nadamo se da ćemo najveći broj vakcina dobiti do kraja januara", rekao je predsednik Komisije za nabavku vakcina Branislav Tiodorović.

"Ako je neko alergičan na jaja, neće smeti da primi vakcinu", rekao je Tiodorović.

Prioritetne grupe za vakcinisanje biće, dodao je, hronični bolesnici, trudnice i deca starija od šest meseci.

Tiodorović je kazao da vakcinu mogu da prime i trudnice u prva tri meseca trudnoće, ali da će o tome morati da odluči njihov ginekolog.

Vakcinacija za građanstvo biće obavljena u domovima zdravlja, cena vakcina je 799 dinara po dozi, što je, kako je rekao Tiodorović, nešto niže od cene vakcine u zemljama regiona.

Torlak: Do sada registrovano 258 slučajeva oboljevanja od gripa

U Srbiji je do sada registrovano 258 obolelih od novog virusa gripa A H1N1, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", koji sa Ministarstvom zdravlja i posebnom radnom grupom prati epidemiološku situaciju u zemlji.

Nacionalna referentna laboratorija za respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak, juče nije laboratorijski potvrdila nijedan novi slučaj obolevanja od gripa izazvanog novim tipom virusa A H1N1.

Od ukupnog broja oblolelih, 72 slučaja se dovode u vezu sa putovanjem. Oboleli su sa teritorije Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca, Kosovske Mitrovice, Vranja, Valjeva, Arilja i Bajine Bašte.
Pogledaj vesti o: Vakcinacija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.