Novartisove vakcine opasan farmaceutski otpad

Izvor: S media, 02.Nov.2010, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Novartisove" vakcine opasan farmaceutski otpad

Za početak uništavanje vakcina protiv takozvanog novog gripa virusa tipa A H1N1 kojima je istekao rok trajanja čekaju se instrukcije Ministarstva zdravlja, a najveći deo preostalih doza bezbedno je uskladišten u Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak.

Portparolka tog instituta Sandra Čeri rekla je danas agenciji Beta da je skoro pola miliona od oko 600.000 preostalih doza te vakcine bezbedno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i besplatno uskladišteno u toj ustanovi i da će one biti tretirane kao sav drugi farmaceutski otpad.

Istekao rok vakcinama protiv svinjskog gripa

Vlada Srbije nabavila je po pojedinačnoj ceni od 799 dinara ukupno oko 800.000 vakcina švedskog proizvodjača "Novartis" čiji je rok trajanja bio do 31. oktobra. Iskorišćeno je oko 200.000 doza.

Svinjski grip ponovo udara?

Sem u Institutu Torlak, koji je njihov skladišter i distributer, preostalih doza ima i u domovima zdravlja i na drugim vakcinalnim punktovima.

Pripremite se za sezonu prehlada

Prema rečima Sandre Čeri, po novom, nedavno usvojenom, pravilniku koji reguliše uništavanje opasnog otpada u Srbiji, "Novartisove" vakcine koje spadaju u opasan farmaceutski otpad ne mogu se uništiti u zemlji, već isključivo u specijalnim spalionicama, kojih ima u nekim razvijenim zemljama Evrope.

"Iako je reč o izuzetno malim količinama, te vakcine sadrže živu i tretiraju se kao opasan otpad. Mi čekamo instrukcije Ministarstva zdravlja za njihov tretman, a nije neophodna nikakva žurba jer su uskladištene po sistemu hladnog lanca i mogu dugo da stoje besplatno i bezbedno, kao i sav drugi farmaceutski otpad", kazala je Čeri.

Predstavnici Radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije pozivali su u poslednja dva meseca u više navrata gradjane da se vakcinišu, ali od 15. septembra do danas nije utrošena, gotovo nijedna doza "Novartisove" vankcine.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Grip

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Čeka se odluka ministarstva

Izvor: B92, 02.Nov.2010

Beograd -- Za početak uništavanja vakcina protiv novog gripa virusa tipa A H1N1 kojima je istekao rok trajanja čekaju se instrukcije Ministarstva zdravlja... Najveći deo preostalih doza bezbedno je uskladišten u Institutu za imunologiju i virusologiju Torlak...Portparolka tog instituta Sandra Čeri...

Nastavak na B92...

Šta će biti s vakcinama

Izvor: B92, 03.Nov.2010, 01:40

Beograd -- Još se ne zna gde će biti transportovano 600.000 neiskorišćenih doza vakcine protiv novog gripa na uništavanje...Višak vakcine "fosetrija" protiv novog gripa moraće da se izveze u inostranstvo...Uništavanje vakcina, zavisno gde i pod kojim uslovima budu transportovane, koštaće od...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.