Moguća dejstva vakcine protiv H1N1

Izvor: B92, Beta, 13.Nov.2009, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća dejstva vakcine protiv H1N1

Pariz -- U Francuskoj je posle primanja vakcine protiv novog gripa registrovan mogući slučaj retke bolesti perifernog nervnog sistema, saopšteno je u Parizu.

Slučaj bolesti, čiji je oblik blag, signaliziran je u okviru mera i praćenja neželjenih efekata od nove vakcine, saopštilo je francusko Ministarstvo zdravlja.

U Francuskoj se godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 1.700 do 1.800 ljudi leči u bolnici od Gijen-Bareovog sindroma, bolesti perifernog nervnog sistema, piše u saopštenju i dodaje da je u većini slučajeva ona povezana sa bakterijskom ili virusnom infekcijom, u šta je uključen i grip.

Ministarstvo je navelo da "veza između sindroma i vakcinacije zahteva produbljenu ekspertizu", koju će voditi francuska Agencija za sanitarnu bezbednost zdravstvenih proizvoda.

Ministarka zdravlja Rozlin Bašlo se nedavno založila za "potpunu transparentnost u vezi sa neželjenim efektima vakcina protiv virusa A H1N1".

Vakcinacija stanovništva protiv tog virusa počela je juče u Francuskoj. Vakcina je besplatna i nije obavezna.

Rozlin Bašlo se pred kamerama vakcinisala da bi "dala primer", piše u saopštenju Ministarstva i dodaje da će i predsednik Nikola Sarkozi uskoro biti vakcinisan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.