U novom broju „Magazina” u nedelju, 7. jula, čitajte:

Izvor: Politika, 05.Jul.2013, 14:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U novom broju „Magazina” u nedelju, 7. jula, čitajte:

POD LUPOM: PRIREDBAMA U POHODE

Regate zamenile ringišpil

 Nekada su se u Srbiji u leto i jesen održavali vašari, a sada, u skladu sa drugačijim prilikama, sve više ih zamenjuju karnevali, kosidbe, regate, svadbarske svečanosti, festivali etnoloških filmova, folklora... i sve to začinjeno ribljim i ostalim ukusnim kotlićima sa puno muzike i zabave. Osim „Guče>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i „Egzita” u julu i avgustu održava oko trista takvih manifestacija.

Piše Dragoljub Stevanović

--------------------------------------------------------------

NE SAMO O POSLU: Ivan Ivanji

Prevodilac u službi istorije

 Dovoljno je reći „Titov prevodilac” – i već se zna o kome je reč: Ivan Ivanji je duže od dve decenije bio tumač za nemački jezik Josipu Brozu Titu i drugim najvažnijim državnim i partijskim funkcionerima nekadašnje Jugoslavije. Kao dete je bio zatočenik koncentracionih logora Aušvic i Buhenvald, posle je studirao arhitekturu i germanistiku, bio nastavnik tehničkog crtanja, novinar, dramaturg, diplomata... ali za sebe kaže da je pre svega – pisac. Dva njegova nova romana uskoro izlaze iz štampe u Beogradu i Beču...

Piše Aleksandra Mijalković

------------------------------------------------------------------------

BUDUĆNOST OBEĆAVA IZNENAĐENJA

Ko će biti najpametniji

 Može li čovek da menja ceo svet, a da ne menja samog sebe? Tehnološki prevrat trebalo bi da se dogodi 2045, kada će veštački razum nadmašiti svoga tvorca. U toku su promene bez presedana u dugoj prošlosti. Ljudska vrsta će u 21. stoleću doživeti sveobuhvatne i temeljne promene, pa će izgledati kao da je za stotinu uznapredovalo 20.000 godina!

Piše Slavica Berić

----------------------------------------------------------------

PORODIČNI LEKAR

Dobri duh u operacionoj sali

 Bez anestezije ni jedan pacijent ne bi izdržao bol tokom operacije, ali san u koji utone uz pomoć totalne anestezije umnogome se razlikuje od onog uobičajenog, noćnog.Anestezija najčešće ne ostavlja tragove na zdravlje pacijenta, pa ipak, najbezbednijeje da svako pre polaska na operaciju bude dobro pripremljen za intervenciju. Anesteziolog je tu da sve vreme bdi nad njim.

Piše Dana Stanković

----------------------------------------------------------------

Zanimljiva Srbija: na obroncima Zlatara

Stres ostaje u senu

Etno-selo u Vranešu spojilo je odmor i moderne izume poput interneta i „plazma” televizora, ali niko od gostiju ne propušta priliku da se bar jednom baci na krevet – sa pokošenom travom! A sve je počelo januara 2007. godine, kad je ceo ovaj kraj, novovaroški, utonuoi u sneg, a Leon Srnec iz Celja sa prijateljima prvi put došao i zatečen lepotom prirode, rekao u sebi: „Ostajem ovde”.

Piše D. Stanković

Magazin

objavljeno: 05.07.2013.
Pogledaj vesti o: Guča

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.