Rudnik lignita za TE kod Guče

Izvor: Politika, 28.Okt.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rudnik lignita za TE kod Guče

Basen nalazišta „Čukara” raspolaže sa 49 miliona tona uglja. – EFT pribavlja dozvoluza kopanje i projekat elektrane od 132 megavata

Lučani – Kompanija EFT iz Londona, vodeći trgovac električnom energijom u jugoistočnoj Evropi, očekuje početkom sledeće godine saglasnost Vlade Srbije za eksploataciju lignita u selu Tijanju kod Guče. Rezerve uglja u nalazištu „Čukara” procenjene su na 49 miliona tona. Laboratorija „Hitači” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Nemačkoj utvrdila je da prosečna energetska vrednost iznosi 9.100 kilodžula po kilogramu, a u rudniku će biti zaposleno 600 ljudi.

Planove o ulaganju u otvaranje ovog površinskog kopa kompanija je saopštila juče u Lučanima, gde je predstavljena studija o izvodljivosti eksploatacije.

– Dve su mogućnosti, da ugalj ide u komercijalnu prodaju ili da se koristi za termoelektranu, koja bi bila podignuta u neposrednoj blizini. U izradi je projekat za TE, koji će biti završen do kraja januara i tada ćemo znati cenu megavat-sata struje na bazi cene ovdašnjeg uglja. Od Instituta „Jaroslav Černi” naručili smo i studiju o snabdevanju vodom, jer blok zahteva 85 litara u sekundi za hlađenje – saopštio je Zlatan Matko, direktor investicija u EFT.

On je naveo da će stručnjaci iz kompanije sledećeg februara ponovo doći u Lučane i javno objaviti nove pojedinosti o poslu kojim je predviđeno da TE „Dragačevo” 2016. godine bude na mreži, sa proizvodnjom od 980 gigavat-časova godišnje, kao i da uposli 150 do 180 radnika.

Izradom studije o izvodljivosti eksploatacije na kopu „Čukara” rukovodio je profesor dr Vladimir Pavlović. On je juče obrazložio najvažnije činjenice. Početak otkopavanja otkrivke planiran je za 2013. a proizvodnja uglja počeće 2015. godine. Radni vek kopa je 30 i po godina, za jednu tonu uglja potrebno je ukloniti šest kubika otkrivke, kop obuhvata 445 hektara pri čemu će rudarskim radovima biti obuhvaćeno ukupno 730 hektara.

Prosečni troškovi eksploatacije za ceo period iznose 21,11 evra po toni, odnosno 14,97 evra bez amortizacije. Ukupne investicije, zaključno sa 2022. godinom i nabavkom osnovne mehanizacije, iznosiće 110 miliona evra, pri čemu bi kompanija EFT uložila 30,5 miliona, dok bi glavnicu ulaganja činili krediti sa počekom od šest godina, rokom otplate na sedam godina i kamatom od osam odsto. U razdoblju od početka posla pa do 2024. godine javljao bi se gubitak, ali bi dalje, sve do 2045. godine, dobit bila neprestana. Neto finansijski tok za čitav period iznosi 202 miliona evra, što znači da bi bruto dobit bila 3,07 miliona evra po svakoj godini eksploatacije.

Kompletna studija rađena je za potrebe izgradnje buduće TE „Dragačevo”, s godišnjom proizvodnjom od 1,1 miliona tona lignita, dok bi se u slučaju prodaje uglja drugim kupcima, godišnja proizvodnja ograničila na 300.000 do 500.000 tona, a eksploatacija samo na južno polje ležišta.

– Koliko mi je poznato, ovo je prvi slučaj ulaganja privatnog kapitala u oblasti energetike. Za lokalnu zajednicu od izuzetne je važnosti činjenica da opštini Lučani, na osnovu rente, pripada 50 odsto ukupnog prihoda od ugljenokopa – rekao je Slobodan Jolović, predsednik opštine Lučani.

Istražni radovi u nalazištu „Čukara” obavljani su i ranije, a obnovljeni maja ove godine, na osnovu čega su pouzdano utvrđene rezerve lignita, računajući sve slojeve uglja čija debljina prelazi 20 centimetara. Kompanija EFT, na čijem je čelu Vuk Hamović, do sada je uložila tri miliona evra u istražne radove na ovom nalazištu između planina Jelice i Ovčara, reke Bjelice i varošice Guče, udaljenom 11 kilometara od Lučana i 20 kilometara od Čačka.

G. Otašević

[objavljeno: 29/10/2008]
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

EFT će graditi termoelektranu i u Srbiji

Izvor: Poslovni magazin, 29.Okt.2008, 14:37

Grupa EFT (Energy Financing Team) planira da uloži oko 400 miliona evra u otvaranje rudnika i izgradnju termoelektrane u opštini Lučani u Srbiji.EFT je saopštila kako početkom sledeće godine očekuje saglasnost za otvaranje rudnika i eksploataciju uglja u opštini Lučani u okviru projekta razvoja...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.