Izvor: Politika, 02.Nov.2015, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Požurite na Balkan pre nego što ga svi otkriju

Britanski voditelj i producent Henri Kol, koji na motoru obilazi svet, oduševljen Mokrom gorom, Nišom i Đavoljom varoši

 „Ostavi kameru i kopaj, druže, sledeće godine u ovo vreme bićemo milioneri”, dobacio je u šali Henri Kol snimatelju kada je u Đavoljoj varoši čuo da ovo čudo prirode možda krije zalihe zlata. Britanski voditelj i producent, poznati putopisac na motociklu, u Guči je probao da svira >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trubu, pokušavajući da dočara gledaocima na koji način se ova varošica svakog avgusta preobražava u mešavinu Oktoberfesta i karnevala u Riju.

O ovim i drugim obaveznim stanicama za putnike na balkanskoj ruti Kol će upoznati gledaoce pričama iz prve ruke, posle 3.000 pređenih kilometara od Ljubljane do Sofije. Sinoć je na kanalu Travel u 130 zemalja emitovana prva od pet epizoda serijala „Najveće svetske vožnje motociklima – Balkan”.

– Prijatelji koji su me pitali zašto dolazim ovamo gde je ledeno, mešajući Srbiju sa Sibirom, sada mogu da vide gde sam zapravo bio. Otkrio sam na relativno malom prostoru prelepe predele, mešavinu različitih kultura, sjajne ljude i ozbiljne dosad neotkrivene rute za prave bajkere – rekao je juče u Beogradu na neformalnom druženju s novinarima i strastvenim motociklistima koji su došli da ga vide.

Henri Kol (Foto B. Starčević)

Na svom starom „metisu”, kakav je vozio čuveni Stiv Mekvin, Britanac je putovanje započeo u maju u Ljubljani, a nastavio obilaskom hrvatskih ostrva do Sarajeva. Prva stanica u Srbiji je bila Mokra gora, koju opisuje kao fantastičnu turističku atrakciju.

– Kod takvih mesta je sjajna ta njihova ekscentričnost i baš zbog takvih mesta se putuje. Ja verovatno ne bih odabrao da tamo odem na odmor, ali mislim da svi treba da vide Mokru goru. Ja bih lično odabrao da provedem malo više vremena u Beogradu. I Niš je sjajan grad, stvarno me je oduševio – rekao je Kol za naš list.

Posle Guče, Čačka, Vrnjačke Banje, Đavolje varoši, Niša, Pirota i poslednje stanice, Sofije, zagriženi bajker je imao samo jednu poruku za ljubitelje motora i putovanja uopšte: – Požurite na Balkan pre nego što svi otkriju njegove lepote.

– Srbija je mesto koje bajkeri zapadne Evropa tek treba da otkriju. Imate neke od najboljih planinskih puteva. Od Niša do bugarske granice je neverovatna ruta. I po brdima oko Mokre gore je fantastično. Ljudi se ovde žale na puteve… trebalo bi da probaju da voze po britanskim seoskim predelima – istakao je Kol, koji je u svojoj dvadesetpetogodišnjoj karijeri snimio mnoštvo nagrađivanih dokumentarnih filmova i serijala za najveće svetske televizijske kuće poput Diskaverija i Bi-Bi-Sija.

----------------------------------

Na motoru se oseća miris prirode

Prelazeći hiljade kilometara na dva točka, Henri Kol je gledaocima Travel kanala do sada predstavio Karibe, Italiju, Nemačku, istočnu Evropu, južnu Afriku i Australiju. Kaže da su prednosti ovog načina upoznavanja novih predela nemerljive.

– Kad ste na motoru, onda ste deo prirode. Kada pada kiša, pokisnete. Svaki miris i dodir prirode osećate. U automobilu ste posmatrač iz svog malog mehura, ne osećate ni put ispod sebe ni promenu temperature. Niste uglavnom ni u kakvoj opasnosti, a mi motociklisti volimo tu opasnost, zato se i vozimo. Svako ko kaže da je vožnja motorom bezbedna laže. Ja ga u ovim godinama vozim 40 do 50 milja na sat jer tako želim, ali to je opet opasno. Ako vozim na praznom pravom putu u Australiji, može da iskoči kengur. Uvek morate da ste usredsređeni, jer u suprotnom ode glava – kaže iskusni motociklista.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.