Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Avg.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Minisatar Nedimović otvorio 59. Sabor trubača u Guči

U Guči je danas počeo 59. Dragačevski sabor trubača, podizanjem saborske zastave ispred Spomenika trubaču i izvođenjm saborske himne "Sa Ovčara i Kablara", koju je izveo trubački orkestar iz sela Rti.

Sabor je otvorio ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Branislav Nedimović koji je rekao da takav sabor "nema niko u svetu".

"Danas sunce prži i to je normalno. Uvek posle poplave i grada dođe sunce i red je truba da zagrmi, da zaboravimo sve ono što je bilo, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da rešimo sve probleme koji su nas mučili poslednjih meseci. Ima jedna sitnica, ja sam ove godine smeo da dođem u Guču, jer malina ove godine ima dobru cenu", rekao je Nedimović.

On je dodao da Srbija treba da zastane za tren, da čuje trubu Guče.

Ono što ima Srbija, ono što ima Guča nema niko. Džaba Riu karneval i Minhenu Oktobar fest, jer Srbija ima Guču. Srbija je mesto, Guča je mesto gde su svi dobrodošli", rekao je Nedimović i nakon ceremonije otvaranja zaigrao kolo zajedno sa publikom koja je pratila otvaranje Sabora.

U Muzeju trube u Guči otvorene su izložbe slika samoukih slikara i vajara Dragačeva, Galerije naivne umetnosti iz Kovačice i Oparićke slikarske škole.

U Muzeju su izložene trube s početka 19. veka, a osim instrumenata koji su proslavili mnoge majstore trube u Guči, izložene su i trube koje su Dragačevci donosili iz raznih ratova i bojeva.

Posetioci se mogu upoznati sa istorijom Sabora koji je prvi put održan 14. oktobra 1961. godine.

U toku dana biće otovoren Sajam knjiga, privredna izložba i Sajam turizma a biće održano i takmičenje pionirskih i omladinskih orkestara.

U večernjim satima najavljeni su koncerti majstora trube Saše Krstića i Dejana Jevđevića sa njihovim orkestrima i koncert grupe "Crvena jabuka".

Na programu Sabora, koji traje do nedelje, su i takmičenja u narodnom višeboju, zdravičara, izbor za najlepšu narodnu nošnju, tradicionalna manifstacija "Stara dragačevska svadba", više koncerata trubačkih orkestara, među kojima su i koncerti Bobana Markovića, Dejana Petrovića, Dejana Lazarevića.

Najavljeni su i koncerti stranih trubačkih orkestara iz Francuske, Češke, Australije, Portugala i Slovenije.

U finanlnom takmičenju 59. Dragačevskog sabora trubača, koje je na programu u nedelju, 11. avgusta u 20 časova, takmičiće se 16 trubačkih orkestara.

Glavni saborski programi će se nakon više decenija ponovo održavati u porti Crkve gde je postavljena velika bina, dok će se ostali programi održavati na tri dodatne bine, ispred Doma kulture, kod Spomenika trubaču i ispred zgrade Poreske uprave.

Na svim binama postavljeni su LED ekrani na kojima će se putem video-linka emitovati dešavanja sa centralne scene u porti.

Svi programski sadržaji za posetioce su besplatni, a neće se naplaćivati ni parking.

Prema rečima organizatora, svi smeštajni kapaciteti u Guči i okolini su popunjeni.

Pored koncerata trubačkih orkestara, pevačkih grupa, kulturno umetničkih društava i estradnih muzičara, Dragačevski sabor trubača je poznat i kao višednevni vašar na kome posetioci mogu kupovati od tradicionalnih suvenira do garderobe i ostale robe i posećivati brojne šatre u kojima se služi svadbarski kupus i pečenje.

Porcija svadbarskog kupusa danas u Guči košta 300 dinara, kilogram prasećeg pečenja oko 1.200, a jagnjećeg oko 2.000 dianra, rakija 50, pivo 150, sokovi oko 200 dinara, ali ugostitelji kažu da će se cene menjati kako Sabor bude odmicao i kada poseta bude veća.

Čačanska policija najavila je stroge kontrole vozača u danima Sabora.

Čačansko saobraćajno preduzeće "Autoprevoz" uvelo je dodatne autobuse iz Beograda, Čačka i Lučana za Guču, koji saobraćaju na svakih sat.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.